De-a baba oarba cu Justiţia. De ce a schimbat premierul Cioloş trei candidaţi pentru Ministerul Justiţiei în 12 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai 12 ore, premierul Dacian Cioloş a schimbat trei candidaţi pentru Ministerul Justiţiei. Cristina Guseth a avut o prestaţie lamentabilă la audieri, Mihai Selegean a fost în cărţi pentru numai o oră şi jumătate, apoi a fost preferată Raluca Prună.

Premierul Dacian Cioloş a desemnat-o mai întâi pe Cristina Guseth pentru portofoliul Justiţiei, însă prestaţia sa în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului a fost mult sub aşteptări. Timp de aproximativ două ore, juriştii din Senat şi din Camera Deputaţilor au lansat un tir de întrebări la care Guseth n-a făcut faţă. Venind din fruntea unui ONG (FreedomHouse) care s-a luptat pentru implementarea statului de drept în România, dar fără a avea studii de drept, Cristian Guseth s-a încurcat în momentul în care aleşii au întrebat-o cum vede imunitatea parlamentară. „Cum doriţi să revizuiţi sistemul de imunităţi? Instituţia prezidenţială face parte din acest sistem de imunităţi?“, a fost una dintre întrebările care au blocat-o pe Cristina Guseth. „Sunt mai multe incompatibilităţi“, a răspuns Guseth, după care s-a blocat. Din sală s-a auzit imediat: „imunităţi nu incompatibilităţi“, o diferenţă esenţială în sistemul juridic.

Senatorul PSD Şerban Nicolae i-a reproşat Cristinei Guseth că nu cunoaşte Constituţia României. „Am citit Constituţia, dar a o citi nu înseamnă a o şti“, s-a scuzat, neinspirat, Guseth. Însă mai presus de răspunsurile slabe ale Cristinei Guseth, a fost grobianismului lui Şerban Nicolae.  În timpul audierilor, Şerban Nicolae i-a şoptit unei colege: „Decât să vină aici, mai bine punea o poză cu ea în chiloţi“, aluzie mârşavă la faptul că Andrei Baciu a fost retras rapid din Guvern după ce în mediul virtual au apărut poze cu tânărul medic pozând în lenjerie intimă. Şerban Nicolae a fost avocatul şi şoferul lui Cătălin Voicu, fost senator condamnat la 7 ani pentru corupţie. Şi pentru ca circul să fie complet, după ce au umilit-o, parlamentarii i-au dat aviz favorabil, asta numai pentru că aşa s-a decis în partid.

Revocarea anunţată pe Facebook

La miez de noapte, premierul Dacian Cioloş a decis să o retragă pe Cristina Guseth din Guvern. „Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere“, a fost mesajul postat de Cioloş  pe Facebook. Primul nume vehiculat ieri dimineaţă a fost Mihai Selegean, în prezent director juridic la BRD, om legat puternic de vechiul sistem politic. Din mai până în iulie 2003 a fost director de cabinet al ministrului Justiţiei Rodica Stănoiu, în Guvernul Năstase, iar din 2004 până în 2008 a fost director al Institutului Naţional al Magistraturii.

Până la urmă, la audierile din Parlament a ajuns Raluca Prună, coordonator de programe pentru justitie şi afaceri internaţionale în cadrul Comisiei Europene. Potrivit unor surse politice, premierul Dacian Cioloş a sunat-o pe Raluca Prună în jur de ora 9.00 şi a convins-o să preia ministerul Justiţiei după o discuţie de 30 de minute. La audieri, Prună s-a lovit şi ea de Şerban Nicolae. „Care este concepţia dvs. despre raportul MCV, o ruşine naţională după părerea mea?“, a întrebat Nicolae. „Nu sunt eu în măsura să răspund cu privire la observaţiile critice dintr-un raport tehnic“, a răspuns Prună. Deşi e funcţionar european de mulţi ani, noul ministru al Justiţiei a primit critici pentru modul în care şi-a redactat CV-ul.

„Aş fi vrut să văd un CV aşa cum trebuie. Eu nu am înţeles nici când v-aţi născut, nici când aţi absolvit facultatea. Nu apare în CV“, a spus Ruxandra Jipa. „Sunt născută în '69. Vă asigur că un CV al meu cu toate datele vă va fi pus la dispoziţie“, a răspuns Prună. Ruxandra Jipa s-a remarcat în Parlament pentru că l-a miruit pe Şova în ziua în care s-a votat pentru ridicarea imunităţii sale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite