Ponta îi dă replica lui Cameron: Sunt de acord cu înăsprirea ajutoarelor sociale, dar nu cu îngrădirea libertăţii de mişcare în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul României sprijină declaraţiile omologului său britanic David Cameron, potrivit căruia trebuie aplicate măsuri dure împotriva imigranţilor din cadrul UE care pretind ajutor social pe termen nelimitat, dar dezaprobă un eventual tratament special pentru români şi bulgari privind libera circulaţie în spaţiul UE.

„De un an şi ceva, avem o înăsprire a acestor condiţii, a controalelor, în aşa fel încât să nu ne mai trezim cu cei care se duc să-şi ia ajutorul social cu Mercedes-ul şi stau în tot felul de vile. Din acest punct de vedere, şi ceea ce a spus premierul britanic, şi ce au spus şi alţi şefi de guvern, e sprijinit şi de Guvernul României“, a anunţat Ponta.

Ponta a mai spus, de la 1 ianuarie, toate ţările membre vor respecta termenul impus de CE, inclusiv Marea Britanie, iar regulile în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor vor fi aplicate nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii.UE.

„Nu există reguli pentru români, sau pentru bulgari, sau pentru austrieci, sau pentru italieni, există reguli pentru toţi cetăţenii UE. Liberatea de mişcare a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale UE şi nu există principii pe care le respectăm şi altele, nu“, a mai precizat Ponta.

Întrebat dacă intenţionează să solicite o întrevedere premierului britanic, David Cameron, pentru a discuta despre înăsprirea condiţiilor de circulaţie impuse cetăţenilor români, Ponta a atras atenţia că spusele acestuia trebuie citite cu atenţie.

„Premierul britanic a afirmat în primul rând faptul că Marea Britanie, ca şi toate celelalte ţări europene care mai au incă restricţii pe piaţa muncii, le va ridica de la 1 ianuarie şi ăsta e lucrul cel mai important. În al doilea rând, a anunţat un pricipiu cu care cred că şi noi putem fi de acord, acela că trebuie înăsprite condiţiile prin care să nu se abuzeze de sistemele de protecţie socială. Nici în România nu vreau să se abuzeze de sistemele de protecţie socială“, a explicat premierul.

Cameron vrea noi restricţii pentru imigranţi

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat marţi seară, printr-o scrisoare publicată în „Financial Times”, noi restricţii care vor fi aplicate de Marea Britanie tuturor imigranţilor din Uniunea Europeană, făcând referire în special la români şi bulgari, promiţând că va deporta persoanele fără adăpost şi că va restrânge ajutoarele financiare pentru străini.

„De la 1 ianuarie, cetăţenii din România şi Bulgaria vor avea acelaşi drept de a lucra în Marea Britanie ca şi alţi cetăţeni ai UE. Ştiu că mulţi oameni sunt profund îngrijoraţi de impactul pe care l-ar putea avea această măsura asupra ţării noastre. Împărtăşesc aceste preocupări”, este primul paragraf din scrisoarea lui David Cameron.

Liderul britanic precizează că regulile de eligibilitate pentru a primi beneficii materiale în cazul şomajului vor fi restricţionate, precum şi accesul la ajutorul pentru o locuinţă. De asemenea, David Cameron pune la îndoială şi principiul liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene afirmând că acest drept nu poate fi „fără rezerve”.

În replică, Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a transmis miercuri autorităţilor de la Londra că libera circulaţie a persoanelor nu se negociază, atât timp cât Marea Britanie este membră a UE şi a Pieţei Unice.

Citeşte şi:

Titus Corlăţean, la postul britanic Channel 5: „România a atins deja un nivel maxim de export al forţei de muncă”

România a atins un nivel maxim în ceea ce priveşte exportul forţei de muncă, a anunţat, marţi, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, în cadrul unui interviu pentru postul britanic Channel 5.

David Cameron vrea măsuri care să împiedice imigranţii din Uniunea Europeană să profite de sistemul social britanic

Premierul britanic David Cameron analizează o serie de măsuri care să împiedice imigranţii din cadrul Uniunii Europene „să profite“ de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014, relatează „Financial Times“, în ediţia online.

Publicaţia britanică „Daily Express“ susţine că petiţia sa împotriva imigraţiei a strâns 150.000 de semnături

Peste 150.000 de persoane au semnat petiţia lansată de cotidianul britanic „Daily Express“, care îi cere premierului David Cameron să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari şi dincolo de 1 ianuarie 2014, susţine publicaţia în ediţia electronică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite