Dante Stein: Morală şi Politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragă cititorule, astăzi doresc să îţi vorbesc despre Morală şi Politică sau, mai la subiect, despre morală ÎN politică.

Din seria „Să înţelegem chestiunile fundamentale. Despre clasa politică şi cum ar trebui să funcţioneze ea“

Drept urmare, am să trag linia aici: Un politician fără standarde morale înalte nu ar trebui să ajungă niciodată lider. Punct. Nici măcar nu ar trebui să facă parte din clasa politică.

Politica înseamnă să faci ceva pentru oamenii care şi-au pus încrederea în tine. Înseamnă să îţi asumi un rol în funcţionarea societăţii în beneficiul tuturor cetăţenilor, nu în interes propriu, nici în cel al unei mâini de oameni.

Morala sau etica reprezintă un set de valori asupra cărora cădem de acord cu toţii că sunt adevărate, universale şi necesare pentru a funcţiona corespunzător în cadrul societăţii şi pentru a ne comporta corect în relaţie cu semenii noştri.

Morala este fundamentală pentru simplul fapt că fiecare decizie de acţiune pe care eu sau tu o luăm se bazează pe valorile noastre morale. Dacă suntem morali, vom face ceea ce este corect, dacă nu, vom lua decizii greşite ce vor cauza necazuri pentru ceilalţi şi pentru noi înşine.

Nu există tonuri mai deschise când înşeli încrederea oamenilor, ei sunt valoarea fundamentală.

Acum, în legătură cu politicienii - care trebuie să lucreze în interesul oamenilor, nu în nume propriu - nu există o zonă gri în ceea ce priveşte necesitatea unui profil moral puternic. Nu e vorba doar despre nu înşela, nu fura, nu profita de poziţia ta ca să îţi urmăreşti propria agenda. Un politician pur şi simplu nu poate să devieze de la misiunea sa în slujba cetăţenilor. Nu există tonuri mai deschise când înşeli încrederea oamenilor, ei sunt valoarea fundamentală, politicienii sunt doar un instrument şi trebuie să acţioneze dezinteresat.

Dragă cititorule, dacă îţi mai aminteşti, în articolul precedent spuneam că „Politicienii sunt doar administratori“. Acum putem adăuga că ei trebuie să administreze în acord cu principiile morale. Altfel, noi trebuie să reacţionăm şi să sancţionăm orice deraiere de la misiunea cu care i-am investit. Punct.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite