Daniel Funeriu şi-a dat demisia din Consiliul de conducere al ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu şi-a dat demisia luni din funcţia de membru al Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român (ICR), motivând că "Preşedinţia nu poate să fie părtașă la actuala derivă a reprezentării internaționale a culturii românești, dominată de stridențe naționaliste, acțiuni, metode și concepte care aparțin unei epoci revolute".

"În aceste circumstanțe, cauzate de aplicarea OUG nr. 27/2012, precum și de derapajele neliniștitoare ale actualei conduceri, sancționate pe larg și acut atât în mediile din țară cât și din străinătate, mă aflu în imposibilitatea de a-mi exercita mandatul. În consecință, vă prezint, stimate Domnule Președinte al României, demisia din funcția de membru al Consiliului de conducere al ICR. Fac acest lucru, Domnule Președinte, din convingerea că Președinția României nu poate să fie părtașă la actuala derivă a reprezentării internaționale a culturii românești, dominată de stridențe naționaliste, acțiuni, metode și concepte care aparțin unei epoci revolute", se arată în scrisoarea de demisie a lui Funeriu.

"Cred că în aceste momente, în care membrii marcanți ai culturii naționale, cât și partenerii culturali ai României privesc cu uimire și neînțelegere demolarea sistematică a credibilității greu dobândite de ICR, este important să semnalați societății românești, încă o dată, atașamentul Dumneavoastră față de eforturile elitelor românești pentru promovarea culturii autentice și solidaritatea dumneavoastră consecventă cu procesul de ancorare a României la valorile culturale ale Europei moderne", continuă consilierul prezidenţial.

În urma modificărilor legislative operate prin OUG nr. 27/2012, s-au creat premisele unei agresiuni politice fățișe asupra ICR și, prin aceasta, asupra culturii naționale. Preluarea controlului asupra ICR de către instituții parlamentare (Senatul României) și guvernamentale structural politizate a făcut posibilă transformarea premiselor în realitate. Constat astăzi că singura eroare a celor care trăgeau semnale de alarmă referitoare la consecințele OUG nr. 27/2012 a fost că au subestimat dezastrul programat care, inevitabil, a început să se producă, mai arată fostul ministru al Educaţiei.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

La 31 iulie, Curtea Constituţională a decisâ că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite