Dăncilă, de Ziua Unirii Principatelor: Acest moment să îl sărbătorim cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă afirmă, în mesajul transmis de Ziua Unirii Principatelor Române, că acest moment al istoriei trebuie sărbătorit "cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti". Ea adaugă că marcarea acestei zile atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, este un motiv de mândrie.

"Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Aristocraţia noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale şi politice, precum şi cea mai mare parte a populaţiei, au reuşit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unităţii naţionale româneşti, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 şi desăvârşite cu Marea Unire din 1918", se arată în mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Ea spune că România a avut de partea sa "un context extern favorabil, state europene-prietene", dar şi "elite româneşti remarcabile, care au crezut în destinul românesc", şi o voinţă populară extraordinară de a "seca Milcovul", "de a şterge barierele între român şi român".

"Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti. Avem experienţa coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie şi în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obţinută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparţine. Această pagină de istorie şi idealul de unitate al înaintaşilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul naţiunii române, pentru evoluţia noastră ca societate modernă, ataşată valorilor europene, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate şi apărate, ca stat suveran, preţuit de partenerii europeni şi internaţionali", mai afirmă Dăncilă.

Ea adaugă că faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles, unde în calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ne asumăm cu onoare responsabilităţile, este un motiv de mândrie pentru ţara noastră şi pentru români.

"Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă. Am încredere absolută în destinul nostru naţional şi european. Am încredere în români şi în România!", îşi încheie premierul mesajul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite