Dăncilă, sub tirul lui Timmermans: prim-ministrul trebuie să răspundă la 18 întrebări din partea Comisiei Europene. Trei directive UE ar fi încălcate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans şi Viorica Dăncilă
Frans Timmermans şi Viorica Dăncilă

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îi cere prim-ministrului Viorica Dăncilă ca până la 1 noiembrie să răspundă unui set de 18 întrebări punctuale privind modificările codurilor penale şi de procedură penală. Întrebarile trimise de Timmermans arată că, în opinia Comisia Europene, modificările legislative sunt susceptibile de a încălca trei directive europene, scrie Ziare.com.

Un purtăror de cuvânt al CE a confirmat, pentru Ziare.com, că Guvernul de la Bucureşti au primit un set de întrebări punctuale, în legătură modificările la legile din justiţie. 

  

Scrisoarea care conţine în anexă chestionarul cu cele 18 întrebări i-a fost trimisă dnei Dăncilă în data de 4 octombrie, scrie Ziare.com. 

  

Prima întrebare vizează modificarea articolului 305 din Codul de Procedură Penală, referitor la închiderea investigaţiei penale după un an, dacă nu a fost identificat un suspect în cauză. Comisia Europeană vrea să ştie în ce condiţii investigaţia poate continua şi în ce măsură victimele infracţiunii investigate pot contesta decizia de închidere a dosarului, conform art 11 din Directiva Europeana 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii. 

  

Celelalte întrebări vizează, printre altele, modificările la articolele 307, 99, 92,145,249,15,103,146,223,249,153 din CPC, 175, 16, 154, 155, 295, 297 din CP. 

  

Pe lângă Directiva 29/2012, CE se teme că sunt încălcate şi Directiva 1371/2017, privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal precum şi Directiva 42/2014, privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. 

  

 În cazul încălcării unei directive europene, împotriva statului care a comis încălcarea este declanşat mai întâi infringementul, după care, în cazul neconformarii, urmează acţiunea la Curtea de Justiţiei da Uniunii Europene. România este deja trimisă în judecată la CJUE pentru neaplicarea directivei pentru combaterea spălării banilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite