Dăncilă şi Tăriceanu ştiu că nu se poate împreună la guvernare, dar inamici la prezidenţiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dăncilă şi Tăriceanu sunt deja în campanie electorală pentru prezidenţiale. Se întrec în declaraţii care de care mai belicoase. În aceste condiţii, păstrarea coaliţiei de guvernare este o utopie. Nu te poţi „pupa” la guvernare, şi „spurca” la prezidenţiale. Cred că ambele partide, PSD şi ALDE, se pregătesc pentru divorţul oficial, ce ar putea interveni la 1 septembrie.

Ce câştigă şi ce pierd cei doi lideri şi cele două partide, este o altă socoteală, la care dau răspuns consilierii celor două partide.

Dăncilă şi Tăriceanu îşi aruncă săgeţi otrăvite

Tăriceanu a jignit-o pe Dăncilă criticând impotenţa guvernului condus de aceasta. Vorbea de funie în casa spânzuratului, pentru că este în coaliţia de guvernare şi are miniştri în guvern.

„Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă“, spune Tăriceanu. „Senzaţia mea este că în momentul de faţă Guvernul funcţionează, poate nu numai guvernul, instituţiile care ţin de administraţia centrală, funcţionează din inerţie. Nu există o direcţie clară care să se fi dat şi pe care să o urmeze“, mai spune Tăriceanu.

Şi atunci, de ce ar rămâne într-o guvernare impotenţă, fără direcţie clară?

Premierul Dăncilă i-a răspuns prompt. „Sincer mă surprinde această declaraţie ale domnului Tăriceanu. Domnul Tăriceanu are miniştri în Guvern. Probabil referirea este la miniştrii dumnealui, că nu poţi să iei în ansamblu şi să judeci toţi oamenii dintr-un Guvern“.

Tăriceanu vrea restructurarea guvernului prin parlament, Dăncilă vrea doar remanierea miniştrilor neperformanţi, inclusiv de la ALDE. „Avem în ambele partide miniştri care trebuie să plece şi miniştri care trebuie să rămână“. Iar analiza performanţei miniştrilor o face Dăncilă, care l-a şi gonit pe Meleşcanu de la Externe.

Ce calcule îşi fac cei doi competitori

În contextul în care USR este zdruncinat de lupte interne provocate de alegerea preşedintelui partidului, este posibil ca lupta pentru locul doi în primul tur la prezidenţiale să se dea între Dăncilă şi Tăriceanu. Varianta ca PSD să-l susţină pe Tăriceanu a dispărut de mult. Tăriceanu are interesul să facă o alianţă cu Pro România, dar condiţia expresă a lui Ponta este să părăsească guvernarea. Spre deosebire de Dăncilă, Tăriceanu îşi va face campania electorală din opoziţie, sărind la gâtul premierului pentru toate eşecurile guvernării. La care va zice că n-a fost parte, pentru că nu avea puterea de a decide. Că rămânerea la guvernare a fost o complicitate cu Dragnea, Dăncilă şi PSD, asta nu va spune.

Dăncilă îşi va putea ataca inamicul la prezidenţiale, fără să fie obligată la reţinerile faţă de partenerul de guvernare. Îl va acuza de laşitate, de fuga în faţa speranţelor pe care şi le-au pus românii în 2016, dându-şi votul actualei coaliţii de guvernare. Îl va trece în rândul inamicilor PSD, dându-i afară pe toţi cei de la ALDE care ocupă funcţii de conducere. Abia mai face rost de funcţii pentru propria clientela politică.

Rezistă PSD la guvernare în absenţa voturilor ALDE?

Aici este marea întrebare. PSD speră că da, că mai poate atrage voturi de la UDMR, minorităţi şi eventuali parlamentari fugiţi de la ALDE la PSD. Premierul Dăncilă mai mizează şi pe laşitatea opoziţiei, care în actualul context bugetar al ţării fuge de guvernare ca dracul de tămâie. Vrea ca PSD să-şi frângă gâtul în propriile politici bugetare. Ar avea o logică această poziţie, dacă în joc n-ar fi soarta pe termen lung a României, o experienţă pe care am mai trăit-o în 2009-2010. Reiau întrebarea dintr-un articol anterior. Cât de distrusă va fi România după încă un an de guvernare PSD?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite