Dăncilă: România îndeplineşte condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen. Este clar că decizia este politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă consideră că România îndeplineşte condiţiile pentru a intra în spaţiul Schengen şi faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este o decizie politică. Ea susţine că nu mai trebuie aplicat dublul standard, iar statele din Uniunea Europeană trebuie tratate toate în mod egal.

„Este adevărat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru a intra în spaţiul Schengen. Mai mult, noi ne comportăm ca şi cum am fi în spaţiul Schengen, ne achităm de toate obligaţiile ca şi membri ai spaţiului Schengen. Este clar că decizia este politică şi cred că aici trebuie acţionat mai mult dacă vrem să avem o Europă cu o singură viteză”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Antena 3.

Ea s-a referit şi la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care este aplicat doar României şi Bulgariei şi care trebuia să înceteze încă din 2010. 

„Vorbeaţi de condiţionalităţi. Una dintre aceste condiţionalităţi se referă la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care vedem că este aplicat doar României şi Bulgariei. Acest mecanism trebuia să înceteze încă din 2010 şi iată că şi acum suntem judecaţi şi se vine cu un Mecanism de Cooperare şi Verificare, care de multe ori nu reflectă realitatea existentă în România. Sunt numai câteva din aspectele care efectiv creează o anumită nemulţumire în rândul românilor, în rândul ţărilor care văd că sunt tratate în alt mod decât alte ţări, modul în care se face de multe ori diferenţa între statele vechi şi statele noi”, a declarat premierul.

Viorica Dăncilă crede că în Uniunea Europeană nu mai trebuie aplicat dublul standard şi că toate statele trebuie tratate în mod egal.

„Tocmai acest lucru noi vrem să-l aducem în atenţia Uniunii Europene pe timpul preşedinţiei rotative deţinute de către România şi să întărim faptul că dacă vrem o uniune puternică şi vrem ca cetăţenii pro-europeni să fie în număr mult mai mare decât cei care şi-au pierdut încrederea în Uniunea Europeană trebuie să nu mai aplică acest dublu standard şi să tratăm toate statele în mod egal. Iar atunci când luăm o decizie să ne gândim la impactul acelei decizii în rândul cetăţenilor statului membru la care se referă această hotărâre”, a explicat premierul. 

Dăncilă a mai spus că va avea discuţii cu premierii statelor care se opun intrării României în spaţiul Schengen. 

„Astăzi în plenul Parlamentului, un eurodeputat român mi-a cerut să am discuţii cu premierii ţărilor care se opune aderării României la spaţiul Schengen, să merg în Parlamentul olandez să susţin această situaţie. Dar în Consiliul European, din păcate, nu participă primul ministru. În Consiliul European participă preşedintele României şi cred că trebuie să folosească această oportunitate în care se întâlneşte cu ceilalţi prim miniştrii pentru a discuta foarte serios acest aspect. În ceea ce mă priveşte, voi contacta prim-miniştrii ţărilor care se opun, dar cred că aici este important ca această atitudine pro Schengen să o avem în Consiliul European şi sunt convinsă că ministrul Afacerilor Interne o va avea în consiliul JAI “, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat că nu va accepta să existe diferenţe în cetăţenii români şi cetăţenii din alte state membre ale Uniunii Europene.

„Vreau să îî asigur pe toţi românii că nu voi accepta niciodată ca să mai existe diferenţă între cetăţenii români şi ceilalţi cetăţeni ai statelor membre. Vreau să îi asigur că voi reprezenta România cu demnitate şi că voi face tot ce este posibil împreună cu guvernul pe care îl conduc, cu alianţa PSD – ALDE, pentru a avea o preşedinţie de succes. Cred că aceste lucruri sunt foarte importante şi cred că la fel de important este ca pentru a obţine rezultate bune, pentru a putea face paşi importanţi, să dăm dovadă de mai multă unitate, să lăsăm la o parte ura şi să încercăm ca împreună să arătăm că România nu este cea pe care o zugrăvesc unii în instituţiile europene şi că România este o ţară care merită respectul tuturor, iar românii sunt oameni cinstiţi, oameni muncitori, oameni devotaţi, care trebuie să fie respectaţi de la primul până la ultimul cetăţean european”, a mai spus Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite