Dăncilă îi răspunde preşedintelui. În ce condiţii îi va trimite lui Iohannis agenda şedinţelor de Guvern

Dăncilă îi răspunde preşedintelui. În ce condiţii îi va trimite lui Iohannis agenda şedinţelor de Guvern

Premierul Viorica Dăncilă. FOTO Inqum Photos

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns, printr-o scrisoare publică, preşedintelui Klaus Iohannis pe tema comunicării subiectelor de pe agenda şedinţelor de Guvern. Dăncilă a subliniat că temele de discuţie pot fi urmărite pe site-ul Guvernului, iar preşedintele va fi invitat doar dacă sunt subiecte ce ţin de politica externă a ţării sau de chestiuni de securitate.

Viorica Dăncilă i-a transmis lui Klaus Iohannis că poate urmări agenda de lucru a Guvernului pe site-ul instituţiei, acolo unde pot fi consultate şi proiectele propuse spre adoptare. 

De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a precizat că va semnala preşedinţiei dacă în şedinţele de Guvern vor fi discutate probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice. În ceea ce priveşte chemarea acestuia pentru „alte situaţii“, cum ar putea fi amnistia şi graţierea, Dăncilă a punctat faptul că îl va anunţa în cazul în care consideră necesară participarea şefului statului. 

Redăm scrisoarea premierului Viorica Dăncilă:

„Domnului Klaus Werner Iohannis,

Preşedintele României,

Am luat notă cu satisfacţie de declaraţiile dumneavoastră recente prin care admiteţi, în sfârşit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că aţi răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocaţi prerogativele conferite de art.87 din Constituţia României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a şedinţelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană.

În cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la «probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice», în conformitate cu textul constituţional invocat, vă vom semnala acest lucru şi vă asigur de toată deschiderea în situaţia în care veţi decide să participaţi la şedinţa de Guvern.

De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituţional sintagmei «alte situaţii», caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Preşedintelui României («Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului (...) la cererea primului ministru, în alte situaţii»), vă voi adresa, cu celeritate, invitaţia de a participa la şedinţa de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră.

În încheiere, vă asigur, domnule preşedinte, de cunoaşterea, de către Guvernul României, a obligaţiei de loialitate constituţională care impune, deopotrivă Guvernului şi Preşedintelui României, precum şi oricărei autorităţi publice, respectarea competenţelor constituţionale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituţional şi legal”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: