Dăncilă: Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit. Iohannis putea să îl sune să îi spună că nu este de acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă dă vina pe Iohannis FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă dă vina pe Iohannis FOTO gov.ro

Premierul României, Viorica Dăncilă, a explicat marţi noaptea într-o intervenţie telefonică la România TV că nu este vina sa pentru anularea vizitei regelui Iordaniei în România. Oficialul a dat vina pe Iohannis şi a spus că preşedintele trebuia să-l sune, precizând apoi că şeful statului „aduce prejudicii imaginii României” prin declaraţiile pe care le face public.

„Afirmaţiile lui Iohannis aduc prejudicii de imagini României, nu e prima dată. Când are ceva de reproşat, când jigneşte, nu trebuie să iasă cu reacţii publice. Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit. Preşedintele putea să îl sune să îi spună că nu este de acord, pentru că regele e omologul preşedintelui, nu al premierului”, a declarat premierul într-o intervenţie telefonică la România TV.

Dăncilă a ţinut să sublinieze că ea a vizitat „toate” ţările din Golf, spre deosebire de preşedinte şi că nu e de părere că decizia sa poziţionează România împotriva statelor arabe.

„Eu am fost în toate ţările din Golf, nu am văzut ca preşedintele să viziteze ţările arabe. Nu înseamnă că punctul nostru de vedere ne poziţionează împotriva statelor arabe. M-aş fi aşteptat ca preşedintele să îmi solicite o discuţie despre această vizită, dar nu a dorit”, a mai precizat primul-ministru român.

Reacţia lui premierului vine în contextul în care regele Iordaniei, Abdulah II, şi-a anulat vizita în România, care trebuia să înceapă luni, după ce Dăncilă a anunţat duminică, în SUA, că va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

 
„Maiestatea Sa, Regele Abdulah al II-lea, anulează vizita pe care o avea programatăsă înceapă luni în România“, a anunţat ministrul de Externe al Iordaniei, precizând că decizia e legată de anunţul făcut de Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim.

Luni, Iohannis a taxat declaraţiile premierului şi a precizat că Dăncilă a „pus pe butuci” relaţia României cu lumea arabă, „pentru nimic”.

„Regele Iordaniei s-a simţit jignit de abordarea doamnei premier, la acel congres din SUA şi a condramandat vizita. Este o reală problemă asta. România a construit o relaţie de încredere cu lumea arabă, iar asta a e una din puţinele constante...a fost până ieri, din politica externă, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă faţă de parteneri. Doamna premier a reuşit să o pună pe butuci şi pe asta. Pentru ce? Pentru nimic. Nu este o glumă, este foarte, foarte trist”, a declarat Iohannis luni.

 
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“.
 
„Sunt încântată să anunţ, astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi  actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului“, a anunţat Viorica Dăncilă.

În aceeaşi intervenţie telefonică de marţi noaptea, premierul a declarat că a făcut ceea „ce e corect” şi că pentru a fi respectată, România trebuie să aibă propriul punct de vedere.

„În privinţa anunţului mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, cred că am făcut ceea ce e corect, România trebuie să aibă propriul punct de vedere pentru a fi respectată. Apropierea noastră de SUA şi Israel este foarte importantă, nu înseamnă că vom avea o poziţie împotriva UE, ci va fi una complementară”, a declarat Dăncilă.

Vezi şi:

Reacţie la nivel înalt după anunţul lui Dăncilă: regele Iordaniei îşi anulează vizita în România după ce premierul a anunţat mutarea ambasadei la Ierusalim

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite