Dăncilă: Luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă afirmă că ia în calcul varianta suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că nu respectă Constituţia. "Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei, luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui pentru că atâta timp cât ceri fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală", susţine Dăncilă.

Dăncilă a spus, duminică seară, la Antena 3, că avem un preşedinte care nu ţine cont de legea fundamentală, care a încălcat Constituţia.

Întrebată de ce nu este suspendat preşedintele, în contextul în care încalcă Constituţia, Dăncilă a replicat: "Să ştiţi că o să luăm în calcul şi acest lucru (...) Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei, luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui pentru că atâta timp cât ceri fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală".

"Deja suntem într-o criză, deja în România avem o criză din punct de vedere instituţional, avem o criză din punct de vedere al legilor şi actelor normative pe care trebuie să le adoptăm, avem o criză din punct de vedere al stabilităţii şi al încrederii pe care alte state trebuie să o aibă în România şi avem un preşedinte care lasă toate aceste lucruri şi pleacă într-o vizită", a spus Dăncilă.

Ea a mai spus că nu este rău că şeful statului merge în Japonia, "o ţară de apreciat", dar în situaţia actuală trebuia să îi cheme pe toţi la masa dialogului şi să găsească o soluţie "pentru că este autorul acestei crize".

"Am văzut că pentru domnul preşedinte nu există de îndată, nu există nici imediat, pentru că în a doua decizie a Curţii Constituţionale spunea imediat numirea unor miniştri. (...) Până când se reuşeşte formarea unei majorităţi, cred că preşedintele României trebuie să îndeplinească cerinţele Curţii Constituţionale, să desemneze miniştri interimari, şi chiar pentru două zile să desemneze ministru la Educaţie pentru că ştim că este un examen al medicilor rezidenţi, ştim că sunt anumite lucruri de rezolvat în Energie (...) Preşedintele a introdus România în haos, preşedintele trebuie să găsească soluţii. Este obligaţia lui, este obligaţia prin fucţia pe care o ocupă", a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că, pe de o parte, în urma acţiunilor preşedintelui, ar trebui să înceapă demersurile pentru suspendare, iar pe de altă parte, "dacă pe lângă instabilitatea dată de moţiunea de cenzură, venim şi cu suspendarea preşedintelui, mi-e teamă că adâncim şi mai mult ţara în haos".

"Deci vom lua în calcul aceste două lucruri, eu sper ca să rezolvăm într-un mod corect această problemă pe data de 24 noiembrie. (...) În mod normal, în mod logic, ceea ce a făcut şi ceea ce face preşedintele este de neacceptat şi ar merita suspendarea în clipa următoare. Dar pe de altă parte, sunt multe state membre care sunt cu ochii pe noi şi cred că acest lucru ne-ar costa din punct de vedere al imaginii externe", a susţinut Dăncilă.

Dăncilă a precizat să se ia în calcul, pe de o parte, suspendarea preşedintelui, dar pe de altă parte avem guvern interimar, sunt decizii de luat. Ea a spus că vor fi puse în balanţă aceste lucruri şi se va alege o variantă.

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, spunea că şeful statului, Klaus Iohannis, "merita" să fie suspendat din funcţie, afirmând că nu a declanşat suspendarea "pentru că nu se mai poate în aceste momente".

Candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, l-a criticat dur, miercuri, într-o dezbatere electorală la TVR, pe şeful statului, acuzându-l că "nu respectă Constituţia şi îşi asumă acest lucru".

Întrebată de ce nu a declanşat procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, Dăncilă a răspuns: "Pentru că nu se mai poate în aceste momente".

Liderul PSD a adăugat că Klaus Iohannis "merita această suspendare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite