Dăncilă: „Guvernul nu va da nicio ordonanţă de urgenţă referitoare la desfiinţarea Secţiei Speciale. Respectăm rezultatul referendumului pe justiţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro

Invitată la Antena 3, premierul Viorica Dăncilă a discutat, printre altele, şi situaţia Secţiei Speciale a investigare a magistraţilor. Aceasta a amintit de rezultatul referendumului pe justiţie, spunând că „a înţeles mesajul alegătorilor” în privinţa ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei.

”Aici sunt persoane care se contrazic. Salută un referendum ca guvernul să nu mai dea ordonanţă de urgenţă pe justiţie. Acum tot acele persoane ne cer ordonanţă de urgenţă să desfiinţăm secţia specială. Deci trebuie să se hotărască, ori vor să mai dăm, ori nu vor să mai dăm. Dar eu am înţeles mesajul alegătorilor, am înţeles mesajul electoratului. Deci Guvernul României nu va da nicio ordonanţă de urgenţă pe justiţie şi asta însemnând că nu va da nicio ordonanţă referitoare la desfiinţarea Secţiei Speciale”, a spus aceasta.

Prmeierul a explicat poziţia pe care o are faţă de independenţa justiţiei, continuându-şi schimbarea discursului pe aceasta temă care a început după arestarea lui Liviu Dragnea. ”Eu cred că noi nu trebuie să mai intervenim în Justiţie şi nu înţeleg de ce se tem atât de mulţi de secţia specială. Cred că toţi trebuie să dăm dovadă de corectitudine. Dacă cineva greşeşte în România trebuie să şi plătească şi cred că acest lucru trebuie să fie în toate domeniile, inclusiv în justiţie”, a declarat Dăncilă.

Raportul GRECO pe tema reformelor justiţiei din România a criticat în termeni duri existenţa Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Principalele probleme ridicate de experţii care au redactat raportul sunt legate de posibilitatea utilizării în scopuri politice a acestei secţii şi de faptul că procurorul general nu are nicio autoritate asupra activităţii ei. Vorbind despre acest raport, Viorică Dăncilă a explicat că aşteaptă să vadă ce poate fi îndeplinit din recomandările acestui raport şi ce nu.

”Ca să închid acest subiect al Ordonanţei de Urgenţă care desfiinţează secţia specială. Ştiu că a venit raportul GRECO. S-a vorbit foarte mult de raportul GRECO. Am cerut ministrului Justiţiei să vină cu un memorandum astfel încât să-l putem desecretiza , vedem ce puncte putem îndeplini din raportul GRECO, s-ar putea să fie şi puncte care nu le putem îndeplini. De exemplu, ştiu că Franţa mi se pare, are 11 puncte în raportul GRECO care nu le-a putut îndeplini”, a declarat aceasta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite