VIDEO Dăncilă, la Washington: „Eu şi Guvernul vom muta ambasada la Ierusalim“. Ce legi vrea să promoveze pentru comunitatea evreiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“.

UPDATE Viorica Dăncilă, la AIPAC:În acest moment, România îşi continuă relaţia strânsă, strategică şi economică cu Israelul. Prietenia şi relaţiile excelente care leagă popoarele noastre vor fi întărite şi în cadrul unei şedinţe comune a Guvernelor României şi Israelului pe care ne dorim să o organizăm cât mai curând.

De asemenea, sunt hotărâtă să contribui la o relaţie tot mai strânsă a Israelului cu întreaga Uniune Europeană, mai ales acum, când România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

După cum ştim, preşedintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian.

De asemenea, acest gest a lansat, la nivel internaţional, un proces de reflecţie. Guvernul României a iniţiat, de atunci, un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim.

De aceea sunt încântată să anunţ, astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi  actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.

Susţinerea faţă de Israel şi de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă şi este necesar să vă spun următoarele informaţii importante:  

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Liviu Dragnea m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi sa renunţe la cetăţenia română atunci când au părăsit ţara lor sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru Supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi de recunoaştere a suferinţelor acestor eroi.

În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor federaţiei comunităţilor evreieşti din Romania pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale.

România va rămâne cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi a statului Israel.


Viorica Dăncilă îşi va vorbi la eveniment în jurul orei locale 8.30 (14.30 - ora României), într-o sesiune unde vor mai lua cuvântul directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, premierul Capului Verde, José Ulisses Correia E Silva, şi preşedintele Hondurasului, Juan Orlando. 

   

De altfel, Dăncilă a fost invitată la conferinţă de preşedintele AIPAC, Morton Fridman, şi directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, la acest eveniment.

„Vizita reflectă intensificarea dialogului bilateral şi se încadrează în eforturile susţinute ale Guvernului României de a consolida şi dezvolta parteneriatele pe care România le are cu Statele Unite şi Israel”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Potrivit paginii oficiale a evenimentului, printre speakerii de la conferinţă se vor număra Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului şi secretarul de stat Michael Pompeo.

AIPAC Policy Conference este cea mai mare adunare pro-Israel din America, cu peste 18.000 de participanţi. Cei prezenţi vor asculta discursuri ţinute de lideri israelieni şi americani, „vor participa la sesiuni educaţionale intime şi vor fi umiţi de povestirile despre parteneriatele dintre SUA şi Israel”, se mai arată pe site-ul conferinţei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite