Comisia pentru anchetarea alegerilor din 2009 a aflat ce se ştia deja. Dan Andronic i-a invitat pe cei din comisie să-i citească ziarul

Comisia pentru
anchetarea alegerilor din 2009 a aflat ce se ştia deja. Dan
Andronic i-a invitat pe cei din comisie să-i citească ziarul

Jurnalistul Dan Andronic. FOTO Mediafax

Parlamentarii care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 n-au reuşit să scoată nimic nou de la Dan Andronic. Jurnalistul a repetat ce publicase deja, la întrebările mai incomode a refuzat să răspundă sau a promis că va răspunde prin articole viitoare, iar când i s-au pus în faţă acuzaţii lansate chiar de el, în loc să le probeze, le-a numit glume sau metafore.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primele audieri ale Comisiei parlamentare care anchetează posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din urmă cu opt ani au fost degeaba. Jurnalistul Dan Andronic, cel care a dezvăluit că şefii instituţiilor de forţă s-au strâns acasă la Gabriel Oprea în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, s-a comportat ca la o conferinţă de presă, după cum a remarcat şi deputatul PMP Robert Turcescu.

Andronic a oferit în mare parte detalii de atmosferă, a răspuns numai la ce întrebări a vrut, iar când s-a pus cu adevărat problema să vină cu noi informaţii, s-a eschivat sub diverse pretexte. Spre exemplu, Andronic a scris, într-unul dintre articolele sale publicate în „Evenimentul Zilei“, că liderul unei instituţii importante din România, aflat în compania şefilor serviciilor secrete, i-ar fi spus unui candidat la preşedinţie: „Domnule preşedinte, noi vă garantăm al doilea mandat“. Întrebat de parlamentarul PSD Liviu Pleşoianu cine este acel demnitar care a promis aşa ceva, Dan Andronic a răspuns: „Nu vă pot spune, pentru că am datoria să-mi protejez sursele“. 

„Geoană a anunţat-o pe Kövesi că o schimbă“

„Am fost ameninţat de un lider al PSD cu puşcăria dacă câştigă Traian Băsescu, în condiţiile în care eu eram consultantul său. Lui Florian Coldea, adjunctul directorului SRI, i s-a transmis că va fi trimis ambasador în Sudan. Iar doamna Kövesi fusese anunţată de Mircea Geoană cu trei zile înainte că va fi schimbată dacă va ieşi el preşedinte, întrucât primise un aviz negativ de la CSM”,  a mai spus Dan Andronic la audieri. 

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisie de control al SRI, ajuns mai târziu la şedinţa de ieri, l-a întrebat şi el pe Andronic cine e personajul misterios. „Am mai primit această întrebare, dar prefer să o ţin ca pe un moment simbolic. O parte dintre cei care au spus asta se aflau acasă la Gabriel Oprea“, a fentat răspunsul încă o dată Andronic. Liviu Pleşoianu a insistat: „Dar persoana care îi garanta al doilea mandat venea din zona serviciilor?“. „Venea din zona politică“, a răspuns patronul EVZ. „L-aţi întrebat pe domnul Oprea cine a invitat-o pe Kövesi la el acasă?“, a întrebat deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu. Andronic: „Prefer să nu răspund la întrebarea asta“. „De ce?“, a plusat Cătăniciu. Andronic: „Pentru că poate face parte dintr-un alt episod pe care mă gândesc să-l scriu“.

Observând situaţia ridicolă în care parlamentarii puneau întrebări, iar Dan Andronic răspundea numai la ce-i convenea, preşedintele Comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor, i-a atras atenţia că toţi cei audiaţi sunt obligaţi să nu ascundă informaţii care ar putea duce la aflarea adevărului, altfel riscă sancţiuni penale. Andronic a răspuns în continuare doar când a vrut, motivând unele refuzuri prin faptul că informaţiile nu ar fi relevante pentru anchetă.

„Potoliţi-l pe Vântu!“

Totuşi, Dan Andronic, cu frânturile sale de poveşti, a fost foarte aproape să cadă singur în capcană. Întrebat de ce crede că a fost invitat de Gabriel Oprea la el acasă în acea seară, Andronic a răspuns: „Eu eram un om care avusese contacte în zona media, înainte să fiu consultant fusesem ziarist şi  îmi păstrasem contactele în zona media“. „Şi care a fost sfatul dumneavoastră?“, a insistat un parlamentar din Comisia de anchetă.

„Unul extrem de pragmatic: potoliţi-l pe Vântu şi veţi potoli Realitatea TV!“, a răspuns Andronic, moment în care a intervenit senatorul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat: „Nu credeţi că puteţi fi acuzat de instigare, după ce i-aţi spus doamnei Kövesi să-l potolească pe Vântu?“. „Nu, pentru că am dat-o pe ton de glumă. Nu i-am spus doamnei Kövesi să-l aresteze pe Vîntu. Se putea discuta cu domnul Vântu“, a încercat Andronic să dreagă busoicul, deşi, înainte de a pomeni de Vântu în faţa parlamentarilor, Andronic a tot povestit pe la diverse televiziuni că, într-adevăr, i-a sugerat în acea seară Laurei Codruţa Kövesi să-l potolească pe patronul de atunci al Realitatea TV pentru a diminua forţa mediatică a PSD, în condiţiile în care trustul Realitatea îl susţinea pe Mircea Geoană la prezidenţiale.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările