Dan Mihalache, şeful Cancelariei lui Iohannis, fost om de casă al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mihalache, Titus Corlăţean, Victor Ponta şi George Maior FOTO exclusiv 24.net
Dan Mihalache, Titus Corlăţean, Victor Ponta şi George Maior FOTO exclusiv 24.net

Dan Mihalache, cel care ar urma să preia şefia Cancelariei Prezidenţiale, are un trecut politic care coincide mai mult cu istoria PSD, fiind consilier al lui Adrian Năstase şi al lui Nicolae Văcăroiu, decât cu cea a PNL, al cărui membru este din 2009.

Dan Mihalache, posibil viitorul şef al Cancelariei Prezidenţiale, este absolvent al Facultăţii de Drept şi doctorand în Ştiinţe Politice la S.N.S.P.A. Încă de pe băncile Facultăţii, Mihalache a început să lucreze ca jurnalist. A fost, pe rând, reporter, redactor, publicist şi comentator la ziarul „Azi“, ziarul de partid al FSN din anii 90. În politică a intrat în 2004, moment în care premierul Nicolae Văcăroiu, l-a numit expert guvernamental şi consilier al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Opt ani în PSD

Trecutul lui Dan Mihalache, cel care ar urma să preia şefia Cancelariei prezidenţiale, se împleteşte armonios cu istoria recentă a PSD. În perioada 2001-2004, Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase, iar la alegerile parlamentare din 2009, a obţinut un mandat de deputat pe listele PSD. Timp de un an, viitorul şef al Cancelariei prezidenţiale s-a bucurat şi de privilegiile calităţii de a fi membru în Parlamentul European.

Preşedintele PSD din perioada 2005-2010, Mircea Geoană, declara în acea vreme că l-a exclus pe Dan Mihalache de pe lista candidaţilor pentru PE pentru că s-a arătat nemulţumit de poziţia pe care o ocupă pe listă. „Din păcate, cel puţin la anumite paliere ale conducerii PSD, s-a instaurat un stil politic oarecum lipsit de solidaritate. Tradus, asta înseamna mârlanie. Se mizează foarte mult pe faptul ca lumea va tăcea la infinit“, declara Dan Mihalache la acea vreme.

A fost membru PSD timp de opt ani, perioadă în care a ocupat mai multe funcţii: membru al Biroului Executiv Central, secretar executiv pentru analiză politică, vicepreşedinte al departamentului de politică externă, membru al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru spaţiul fostului CSI şi Caucaz, membru al Grupului de lucru al Partidului Socialiştilor Europeni pentru Vecinii Est –Europeni (PES -WGEEN ).

Adus de Crin în PNL

Viitorul şef al Cancelariei prezidenţiale a părăsit rândurile PSD în 2009, atunci când a mers alături de liberalul Crin Antonescu pentru a deveni director de comunicare şi strategie al campaniei liderului PNL. Deşi Antonescu a pierdut alegerile, în anul următor îl ia pe Mihalache pe post de consilier politic personal. În mai 2011, Mihalache ocupă şi prima sa funcţie în PNL, cea de secretar general adjunct al partidului condus de Crin Antonescu.

În anul imediat următor, sub egida USL, Dan Mihalache devine secretar general adjunct al Guvernului condus de Victor Ponta, preşedinte PSD.  Nu rezistă mai mult de şase luni în Guvern pentru că premierul decide să-l demită, după ce acesta făcuse nişte declaraţii antiamericane. „Pe mine personal ma lasa rece aceasta declaratie si parteneriatul strategic romano-american. Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu (n.red. şeful ANI), mai bine fără", a sunat declaraţia care ar fi provocat plecarea sa din Guvern, potrivit DIGI 24.

Din 2010, este director al firmei DIB MEdia Consulting. Mihalache predă “Marketing politic” şi “Partide Politice Europene”, la Facultate de Ştiinţe Politice a Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”.

Dan Mihalache, alături de fostul preşedinte Ion Iliescu

mihaache iliescu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite