Dan Barna susţine că PNRR trebuie refăcut: „Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că alocarea e prea mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna a transmis că PNRR trebuie refăcut. FOTO Inquam Photos / George Calin
Dan Barna a transmis că PNRR trebuie refăcut. FOTO Inquam Photos / George Calin

Vicepremierul Dan Barna a transmis că oficialii Comisiei Europene nu sunt de acord cu propunerile României de a realiza sisteme de irigaţii prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. Barna a mai anunţat că autorităţile discută cu oficialii europeni despre componenta de infrastructură, a cărei acceptare „este pe viaţă şi pe moarte”.

Dan Barna a anunţat că unele domenii propuse de autorităţile române pentru finanţarea prin PNRR au fost acceptate de Comisia Europeană, însă altele nu se încadrează în planul de redresare de după pandemia de Covid-19. Printre acestea se află domeniul „irigaţii”. 

Vicepremierul a transmis că statul român încă discută cu oficialii europeni despre componenta „infrastructură”, care este una dintre cele mai importante pentru ţara noastră. 

„Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom'le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigaţii (ca exemplu - n.r.). Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID. Şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici. Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e o discuţie în curs legată de calibrare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

Acesta a menţionat că nu au fost „eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. El a menţionat că se vor aloca bani pentru irigaţii din bugetul naţional.

Vicepremierul a menţionat că zilele următoare vor avea loc întâlniri în cadrul Guvernului în care se va rediscuta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

„Noi oricum am mers cu 40 de miliarde, sunt undeva 29 în realitate, aproape 30. Pachetul cu care am mers era undeva la 40 de miliarde, ştiind că vor fi bucăţi pe care Comisia va solicita să fie modificate sau reduse şi atunci am mers cu o propunere de supracontractare tocmai ca să avem din ce tăia. Cum e logic, toate statele fac asta. (...) În următoarele două săptămâni, jumătatea lui mai, vom avea o formă consolidată care să fie propusă”, a mai declarat Barna.

Acesta a menţionat că România nu este singura ţară care nu a finalizat propunerile pentru PNRR.

„Sunt doar câteva ţări care l-au finalizat pentru că în toate statele sunt exact aceleaşi discuţii pe care le avem şi noi, toată lumea vrea să pună ca în pomul de Crăciun”, a adăugat Barna.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite