Dan Barna: Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal pentru România este alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul USR Dan Barna a declarat marţi seară, la Digi 24, că, în opinia USR, obiectivul principal pentru România este alegerea primarilor în două tururi şi că nu ar vrea ca acest obiectiv să fie sacrificat pentru anticipate, despre care afirmă că sunt dificil de realizat, dar nu imposibil, considerând că pentru aceasta este necesară începerea consultărilor

„E dificil, dar nu imposibil”, a spus Barna, despre realizarea de alegeri anticipate.

„Dacă există voinţă politică se pot atinge. Despre necesitate nu mai este cazul să mai vorbim, pentru că este foarte clar că avem nevoie de aceste alegeri. Am văzut ce s-a întâmplat pe finalul sesiunii parlamentare, anticipăm ce se va întâmpla şi de acum înainte. Oricât de bine intenţionat ar fi un guvern - pornesc de la premisa că acesta este bine intenţionat - cu o majoritate parlamentară care se joacă cu tine, care aruncă tot timpul bombiţe, n-ai cum să faci reforme în România. Deci e nevoie de anticipate, pentru că în momentul de faţă Parlamentul e în continuare controlat de PSD, deşi în realitate 2019 a arătat foarte clar că electoratul din România este departe de a mai susţine acest partid”, a afirmat preşedintele USR, marţi seară, la Digi24.

Întrebat de cine mai este nevoie pentru susţinerea proiectului, el a spus că „e nevoie de ceilalţi şi poate un pic de PSD”.

„PSD sunt singurii care ar pierde cu adevărat în situaţia anticipatelor. Sunt un partid mare, care e disperat, îi e frică de electorat, de aceea vor vota orice fel de guvern pentru a evita anticipatele. Dar uitându-ne pe aritmetica parlamentară se pot obţine voturile necesare din toate celelalte partide”, a susţinut Barna.

„Faptul că preşedintele şi premierul s-au aliniat pe acest obiectiv despre care USR vorbeşte de doi ani şi am văzut zilele trecute o declaraţie cumva mai hotărâtă ca niciodată, mie îmi dă speranţă că s-ar putea face acest acord politic şi e important ca preşedintele să aibă un rol ca acest acord politic să se întâmple. Salut mesajul, dar hai să facem nişte paşi concreţi! Hai să începem consultările cu Pro România, cu ALDE şi UDMR pentru a ajunge în zona celor 2-3 voturi care să facă posibil acest demers”, a mai spus Barna.

„Ei (PSD, n.red.) au 1.700 primari mufaţi fizic la banul public. Pentru ei, alegerile anticipate şi alegerea primarilor în două tururi sunt certitudini că vor fi decuplaţi de la obişnuinţa de a fura şi risipi banii publici. Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal pentru România este alegerea primarilor în două tururi şi n-aş vrea, pentru că există riscul acesta, să sacrificăm alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate. Pentru că se poate construi un scenariu în care se angajează răspunderea pentru primari în două tururi, vine o moţiune de cenzură care ar putea să ducă la căderea guvernului şi n-am avea primari în două tururi. Poate, deşi sunt foarte sceptic că PSD va fi de acord să meargă spre anticipate şi atunci vor vota un al doilea guvern. E clar. De aceea miza principală este alegerea primarilor în două tururi, dar în egală măsură şi paşii spre anticipate ar putea fi construiţi. Lucrurile sunt complicate, o să vedem ce se va întâmpla şi săptămâna viitoare”, a conchis Dan Barna.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că au convenit că cel mai bine pentru România este să fie organizate anticipate şi că ”ar fi util şi bine” ca alegerile parlamentare anticipate aibă loc simultan cu alegerile locale. El a evitat să precizeze dacă va recurge la demisie pentru a declanşa procedura anticipatelor, variantă evocată de preşedinte în declaraţiile făcute cu o zi în urmă.

La acel moment, Dan Barna a afirmat că alegerile anticipate reprezintă singura soluţie pentru crearea unei majorităţi care să reflecte "dorinţa românilor de a ieşi rapid din ambiguitatea actuală", salutând faptul că preşedintele şi premierul s-au pus de acord pe acest subiect. "România are urgent nevoie de un parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", spunea Barna.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite