INTERVIU Dan Barna, despre impasul negocierile cu PNL: Exclus să-l susţinem pe DC Popescu. Independent, ar lua 12%. Ana Ciceală are şanse zero la Sectorul 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele USR Dan Barna a explicat, la Adevărul Live, în ce stadiu sunt negocierile cu PNL pentru candidaţi comuni la sectoarele Capitalei. În niciun caz USR nu e de acord cu susţinerea candidaturii lui Dan Cristian Popescu la Sectorul 2, punctul nevralgic al discuţiei cu PNL. Dan Barna a vorbit şi despre conflictul cu Ana Ciceală, candidatul USR la Sectorul 3. Dacă nu bate palma cu PNL, USR speră să câştige măcar Sectorul 1.

Adevărul: Premierul Orban nu v-a răspuns vreo zece zile la telefon. De miercuri până astăzi aţi mai avut vreo rundă de negocieri?
Dan Barna: Am avut sâmbătă o întrevedere în care am discutat despre a avea candidaţi unici la sectoarele Bucureştiului. urmează ca în următoarele zile să luăm o decizie. Toate opţiunile sunt pe masă.  Discuţiile sunt foarte complicate pentru că avem USR-PLUS, pe de altă parte PNL. Sunt multe criterii, principii. Am cerut să discutăm doar de candidaţi care nu au legătură cu PSD, candidaţi cu integritate. Următoarele trei, patru zile sunt cele decisive. E vorba de a găsi o variantă în care electoratul să aibă o opţiune puternică. Cetăţenii simt că Primăria nu e a bucureştenilor, ci a lui Firea. 

Care e rezultatul de etapă? 
Discuţiile sunt foarte complicate pentru că avem USR-PLUS, pe de altă parte PNL. Sunt multe criterii, principii. Am cerut să discutăm doar de candidaţi car enu au legătură cu PSD, candidaţi cu integritate. Următoarele 3-4 zile sunt cele decisive. E vorba de a găsi o variantă în care electoratul să aibă o opţiune puternică. Cetăţenii simt că Primăria nu e a bucureştenilor, ci a lui Firea, 

Problema e sectorul 2. USR e dispus să accepte candidatura lui Popescu?
Din punctul meu de vedere opţiunea e exclusă. Noi am spus că nu avem cum să susţinem un om cum e dl Popescu. 

Dacă Orban insistă, alianţa nu va avea loc?
E unul din elementele avute în discuţie. Noi am fost clari că nu putem o variantă de colaborare pe toate sectoarele dacă îl lasă candidat. Orban a fost deschis la argumentele prezentate, ne-a prezentat şi punctul de vedere al PNL. De aceea spun că discuţiile sunt deschise. Dar există probabilitate bună să ajungem la un rezultat. În momentul de faţă sunt convins că PNL înţelege miza acestei decizii

Dacă ne uităm pe sodnaje Popescu e singurul candidat PNL care are şanse să câştige o primărie. De ce ar renunţa PNL la el?
Sunt sondaje care îl arată că independent e foarte jos. Sondajele arată că dacă opoziţia s-ar uni, mai puţin la Sectorul 3, că avem şanse realiste. Sodajele noastre arată că la Sectorul 2 un candidat al Alianţei e pe primul loc în câştigarea Primăriei, iar dacă independent ar avea un 12%. 

Candidatul Radu Mihaiu l-ar învinge pe Popescu?

Nici nu mă îndoiesc de acest lucru.

Aţi negociat cu PNL măcar să vă împărţiţi sectoarele?

Acest principiu al echilibrului aş spune că îl avem în momentul de faţă. 

Orban a fost de acord să cedeze trei sectoare?

E o variantă de lucru. Am lucrat pe acest scenariu cu trei sectoare.

Ce sectoare ar vrea USR-PLUS?

Nu o să intru în analiză în alternative. 

Aţi negociat cu dl Orban Sectorul 2 în detrimentul Sectorului 3?

Nu s-a discutat în particular acest scenariu. Am discutat mai mult pe candidaţi, decât pe partide. Trebuie să avem oameni oneşti, credibili. 

Nu credeţi că dacă negocierile vor eşua, liberalii vor spune că din cauza USR a rămas PSD în Capitală?

Şi noi o să spunem că din cauza PNL. Miza e să oferim o alternativă în care bucureştenii să aibă încredere. Ceea ce spune USR din momentul în care am intrat în luptă e că nu putem fi credibili dacă venim cu candidaţi ca Popescu sau Croitoru. Nu poţi fi credibil dacă reşapezi personalităţi de aşa fel.. 

La Sectorul 5 aveţi un candidat, Alexandru Dimitriu de la PLUS, care e asociat cu domnul Gheorghe Piperea. E adevărat?

Da, e un loc de muncă unde funcţionează. Este o realitate. 

Şi nu e un punct slab, în condiţiile în care avocatul Piperea a dat statul în judecată pentru a ridica starea de alertă?
Dacă ar fi să fim judecaţi fiecare dintre noi după iniţiativele bune sau proaste, proaste în cazul domnului piperea, ca să nu fie niciun echivoc, ale şefilor noştri ,nimeni nu ar avea nicio şansă. Haideţi să discutăm despre poziţionările domnului Dimitriu. Ce face un coleg de muncă sau un partener de la o firmă unde lucrează, nu cred că e relevant. Cum nu suntem vinovaţi de faptele buncilor sau altor rude. Discutăm despre un candidat care are susţinerea colegilor noştri din filială, un candidat căruia nu i se poate reproşa nimic din elementele reproşabile domnului Piperea. 

Sectorul 5 va fi revendicat sau nu de USR-PLUS?

Am spus că indiferent de formula finală nu îi vom susţine pe Croitoru şi Popescu. 

Credeţi că un candidat USR-PLUS ar câştiga şi fără alianţă cu PNL?

Cred că colega mea Clotilde Armand va avea o şansă la Sectorul 1. Sunt convins că luăm cel puţin o primărie de sector. Am spus condiţiile noastre. Alianţa USR-PLUS e construită pe integritate. 

Ca preşedinte de partid ce aţi alege: să primiţi primăria Sectorului 2 sau Primăria Sectorului 3 pentru Ana Ciceală?
Sunt două feluri de politică: politica pentru spectacol şi cea pentru rezultate. Eu întotdeauna voi alege o luptă unde ai şanse să câştigi. În politică nu avem nevoie de eroi, ci de rezultate. În seara de 27 eu vreau să avem rezultate. Dacă le spunem oamenilor că nu am putut să găsim o înţelegere nu merge. Noi, spre deosebire de alte partide, nu avem luxul să ne facem politică pentru noi înşine. Ideea că Bucureştiul se blochează pentru că s-a supărat un coleg e falsă. În Sectorul 3 sunt zero şanse să câştigi primăria. Negoiţă are peste 60% în toate sondajele. 

De ce nu aţi negociat cu Ana Ciceala de dinainte?
Asta ţine de maturitatea fiecărui coleg. Se cunoşteau toate elementele. Opţiunea de comunicare pe care s-a mers a fost neinspirată. Discuţiile au existat, Ana ştia detaliile privind negocierea. Că a comunicat cum a vrut, e un lucru regretabil. Nu avem tabere în USSR. Ne uităm doar unde sunt şanse şi unde nu. În Sectorul 3 nu trecem de 22%. E o diferenţă de 40% de procente care nu se recuperează peste noapte. Bucureştii aşteaptă de la noi candidaţi noi în spatele lui Nicuşor Dan. 

V-a suprins ieşirea Anei Ciceală?
Nu! Nu e prima reacţie de acest fel. În USR e un spirit viu. Au mai fost şi astfel de ieşiri la alţi colegi. Eu, care în trecut am avut puncte de vedere faţă de Nicuşor Dan, îl susţin acum cu toată energia. În oglindă, colegi care au fost susţinători ai lui Dan, optează acum pentru ambiţiile lor. 

De ce există atât de mult hate în USR?

Colegii mei au considerat că înregistrând o bucată de şedinţă mai punctează în lupta internă. E o strategie pierzătoare. Vom schimba şi procedurile de lucru în Biroul Naţional. Nimic din ce am spus acolo nu regret. Sunt lucruri corecte, dintr-o discuţie matură. Se mai ridică tonul. Un partid politic nu e o pensiune de maici.

Am ascultat bucata de înregistrare şi un punct al discuţiei era referitor la funcţia de viceprimar la Capitală?

În momentul de faţă viceprimarul pentru Capitală e Vlad Voiculescu. Avem un acord cu USR-PLUS. 

Care e obiectivul Alianţei USR-PLUS la alegeri?

Noi ne dorim ca acolo unde avem candidaţi să fim parte din majorităţi în cât mai multe UAT-uri. Vrem cât mai multe posturi de primar. Decizia de dezvoltare acolo se ia. 

Dacă scoateţi un scor mai mic ca la europarlamentare cine plăteşte?

La europarlamentare a fost un vârf. Depinde de rezultatele la nivelul fiecărui judeţ. La locale sabotajul dur al PSD şi PNL de a nu accepta două tururi ne-a afectat mult pe noi. E important să nu se piardă voturile de la europarlamentare. 

Scoateţi 20%?

Mi-e greu să spun. Încă se fac analize.

Când veţi avea discuţia finală cu Orban pentru primării?

Sâmbătă e şi Comitetul Politic al USR şi întâlnirea conducerii PNL. Deci o să fie zilele acestea discuţii.

Aţi fi de acord şi cu un candidat al PMP la sectoare? 

E un element delicat că PMP a votat cu PSD la sectoare şi la Consiliul General. Cred că PMP îl va sprijini pe Nicuşor Dan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite