Dalmaţieni, victime şi şmecheri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Corina Macavei
FOTO Corina Macavei

Practica racolării personalităţilor naive, care n-au avut în viaţa lor de-a face cu politica este una permanentă şi se accentuează puternic în preajma alegerilor electorale. Notorii, apreciaţi, integri, oamenii oneşti sunt ţinta penalilor politicii româneşti, care se folosesc de ei şi apoi îi aruncă precum o măsea stricată. Şmecherii politicii dâmboviţene bat toba şi racolează personalităţile nonpolitice pentru a-şi realiza propriile interese.

Nu am înţeles niciodată de ce unii oameni care au muncit o viaţă întreagă şi au făcut sacrificii importante pentru a ajunge profesionişti, specialişti recunoscuţi, cu notorietate în breaslă şi nu numai, se lasă fraieriţi de nişte şmecheri care vor doar să profite de pe urma lor. Există cazuri în care naivii atraşi în cursa şmecherilor politicii penale româneşti sunt chiar somităţi în domeniul lor de activitate. În naivitatea lor, în intenţia de a face şi alte lucruri importante pentru societatea românească, altele decât din domeniul lor de activitate, în onestitatea lor, oamenii, personalităţile în cauză cad victime sigure escrocilor politici.

După un timp, ajung prea târziu să-şi dea seama că au fost folosiţi fără scrupule pentru atingerea unor scopuri care nu erau ale lor. Nu doar că îşi compromit reputaţia, dar, în unele cazuri sunt implicaţi fără să-şi dea seama, în fapte de corupţie, chiar condamnaţi. Plătesc uneori, cu vârf şi îndesat, mai mult decât escrocii penali ale căror victime sunt. Sunt condamnaţi. Fac chiar puşcărie, neputându-se ajuta la fel ca şi cei care i-au păcălit, atras în politică şi în comiterea de fapte ilegale din cauza faptului că nu sunt la fel de bogaţi şi n-au toate relaţiile şi pârghiile necesare să se salveze.

Unul dintre exemplele concrete pe care aş putea să-l dau este profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Chimie Alimentară, fost membru al unui fost partid politic, o somitate în domeniul său de activitate, apreciat nu doar în ţară, ci şi în plan internaţional, care din naivitate a ajuns la puşcărie. A fost fraierit şi folosit de un şmecher al politicii şi afacerilor, care încă se află după gratii. Acest specialist notoriu pe domeniul său de activitate a fost victimă sigură. Am făcut odată un interviu cu el, pe vremea când nu prezenta interes pentru escrocii politicii şi afacerilor, fiind dedicat trup şi suflet meseriei lui. Pe vremea aceea, nu era obişnuit nici cu presa. Îmi amintesc, pentru că era prima dată când mi se întâmpla, la interviu a chemat să asiste de la început şi consilierul juridic al instituţiei, ca o măsură de protecţie că este legal ceea ce face. Ulterior, nu am înţeles cum s-a lăsat fraierit atât de uşor şi nu doar că a ajuns să se compromită total, dar a fost şi condamnat penal.

Practica racolării personalităţilor naive, care n-au avut în viaţa lor de-a face cu politica este una permanentă în societatea românească şi se accentuează puternic în preajma alegerilor electorale. Notorii, apreciaţi, integri,oamenii oneşti sunt ţinta penalilor politicii româneşti, care se folosesc de ei şi apoi îi aruncă precum o măsea stricată. În ultimul timp, şmecherii politicii dâmboviţene bat toba şi racolează personalităţile nonpolitice pentru a-şi realiza propriile interese.

Chiar în timp ce scriu aceste rânduri, o „mironosiţă”, şef de mare partid politic, „curat” ca lacrima, vorbeşte pe televizoare cu patos, bătându-se cu pumnul în piept cu integritatea organizaţiei sale. Partid care, doar cu câteva zile în urmă a reuşit racolarea în rândurile sale a unui mare nume al medicinii româneşti, un apolitic celebru, Leon Dănilă. O somitate a neurochirurgiei, care profesează şi la vârsta de 83 de ani. Un naiv, idealist că poate face ceva pentru România din scaunul de parlamentar penelist, o victimă a şmecherilor politicii dâmboviţene. Îmi pare rău pentru domnul Dănilă, pentru care am tot respectul la fel ca alte sute de mii de românii ce îl apreciază datorită muncii sale. Dar a căzut naiv, în năvodul penalilor, care se vor folosi fără scrupule de notorietatea domniei sale.

Un exemplu de personalitate în domeniul său de activitate, în sport în acest caz, este cel al fostului tenismen Ilie Năstase. Folosit pentru notorietatea sa, aceasta a fost racolat în politică, a ajuns parlamentar folosit de partidul respectiv. Parlamentarul Ilie Năstase a eşuat politic şi a reuşit să se compromită. Singur a recunoscut nu doar că nu se pricepe absolut deloc la politică, ci şi că nu a putut face nimic în Parlament, fiind prins şi folosit în năvodul intereselor de partid. Recent, Ilie Năstase, alături de alţi foşti sau actuali mari performeri ai României a semnat o petiţie pentru salvarea sportului românesc. Dar nu a făcut nimic pentru acest sport, în Parlament, unde avea posibilitatea să facă legi în acest sens.

O caracteristică a acestei pre-campanii electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, ne arată că atât marile partide, cu mulţi politicieni penali în rândurile lor, cât şi unele partiduleţe de buzunar, prezentate de fondatorii lor ca necorupte şi de viitor, caută şi racolează să pună pe listele de candidaţi personalităţi, oameni apolitici, alături de membri cu vechi state de serviciu în politică, dalmaţieni pătaţi, penali. Combinaţia şemecherească se doreşte a albi în ochii votanţilor şi reforma clasa politică românească. Scopul-atragerea a cât mai multe voturi. Praf în ochi. Singurul rezultat va fi eşecul sigur. Electoratul nu mai poate fi păcălit chiar atât de uşor ca înainte. Sau poate că da, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale din acest an, care i-a scos învingători pe politicienii penali. În acest context, personalităţile racolate şi împinse în faţă ca sfintele moaşte sunt victime sigure, care, din păcate, îşi vor da seama prea târziu de naivitatea lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite