Cioloş: „Sunt conştient că un guvern USR ar putea fi dărâmat oricând în Parlament”. Discuţia avută cu Iohannis, înainte ca Florin Cîţu să anunţe că PNL nu doreşte refacerea coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă că este conştient de faptul că, dacă ar fi învestit, un guvern minoritar al USR ar putea fi oricând răsturnat prin decizie a Parlamentului. Cioloş respinge, din nou, ideea susţinerii de către USR a unui guvern condus de Florin Cîţu, el spunând că pentru USR Cîţu este "fostul premier" şi că acesta a abuzat de poziţia sa.

Întrebat dacă ar fi dispus să negocieze susţinerea pentru guvern construit în jurul PNL, în situaţia în care guvernul USR cu care se va prezenta în Parlament nu va primi votul Legislativului, Dacian Cioloş a răspuns că, atunci când PNL va face propuneri, USR le va discuta. 

 

"Eu sunt conştient, dacă un guvern propus de USR ar trece, că el oricând ar putea fi dărâmat în Parlament, dar dacă în momentul de faţă niciunul din partide nu a făcut o propunere viabilă, noi avem o propunere pe care o punem pe masă”, a adăugat premierul desemnat, vineri seara, la Digi24.

 Întrebat dacă a avut o altă discuţie cu şeful statului în afară de cea de după consultările de la Cotroceni în care l-a informat că îl va desemna candidat de premier, Dacian Cioloş a declarat că vineri dimineaţa a vorbit la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis.  Premierul desemnat i-a prezentat cum au decurs discuţiile cu PNL pentru alcătuirea noului guvern, dar şi că aştepta decizia finală a liberalilor.

„Am avut o discuţie azi-dimineaţă cu preşedintele Iohannis, în care i-am spus cum au decurs discuţiile până atunci şi faptul că aşteptam o altă întâlnire după ce PNL urma, în Biroul Executiv, să ia o decizie vizavi de propunerile pe care le-am făcut. Dânsul m-a ascultat şi mi-a spus să îl ţin la curent. O să mai discut cu dânsul acum, după ce lucrurile ne sunt clare, cel puţin nouă şi cred că sunt clare şi în spaţiul public acum, pentru că PNL a arătat clar că nu e interesat de a găsi o soluţie, nici nu a oferit o altă soluţie, dar nici nu e interesat să lucreze pentru a găsi o soluţie împreună”, a afirmat Cioloş la Digi 24.

 

Cioloş a reafirmat că USR nu susţine un guvern condus de Florin Cîţu, el spunând că dacă PNL vrea majoritate "trebuie să facă propuneri de premieri care să poată construi această majoritate”.

 

"Pentru noi, Florin Cîţu e fostul premier, e cel care a aruncat în aer încrederea din coaliţie prin felul în care s-a raportat la doi miniştri ai noştri şi felul în care i-a dat afară din Guvern, abuzând, din punctul de vedere al coaliţiei, de poziţia sa de premier, pentru că el are dreptul să facă, din punct de vedere constituţional, aproape ce doreşte, dar, din punctul de vedere al înţelegerii unei coaliţii, a abuzat de puterea pe care a avut-o”, a mai afirmat preşedintele USR. 

 

Dacian Cioloş a susţinut, întrebat fiind, că nu ar fi avut o problemă ca Florin Cîţu să facă parte din Guvern, dar nu ca prim ministru, el explicând că nu are "o problemă personală cu persoana Florin Cîţu”, ci cu modul în care acesta a condus Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite