Dacian Cioloş, singurul reprezentant al coaliţiei de guvernare care vorbeşte apăsat despre necesitatea reformelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, Dacian Cioloş vorbeşte despre provocările la care trebuie să se aştepte România şi la necesitatea absolută a reformelor. Ludovic Orban o ţine cu familia, religia, naţiunea, Kelemen Hunor se opune reformelor din justiţie, arătând cu degetul spre DNA care distruge destine, Barna este prea încântat de funcţia de vicepremier, cu maşina luxoasă la scară, SPP, secretare şi tot tacâmul oferit de guvern.

Cîţu joacă pe toate planurile posibile doar, doar va câştiga şefia PNL. Sigur că după congresele partidelor din coaliţie se vor alege apele. Deja lipsa reformelor, chiar şi numai în ultimele opt luni de guvernare, ridică acum preţul pe care trebuie să-l plătim cu toţii. Mai puţin cei care au maşină de serviciu la scară!

Valul patru al pandemiei de COVID

Nu se ştie ce ne aduce. Dacă ne uităm la Israel, ţară fruntaşă la vaccinare, cu majoritatea populaţiei vaccinată, ne ia cu fiori. La o populaţie de 9 milioane de locuitori, Israel a avut marţi aproape 11.000 de infectări (7,65% de teste pozitive), din cauza variantei delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, afectând în special copiii care nu s-au vaccinat, dar şi pe cei care au mai mult de 6 luni de la vaccinare.

Cum marţi am avut şi noi 1313 infectări, este posibil ca transmisia virusului să fi devenit comunitară, astfel încât în următoarele săptămâni să asistam la o explozie a numărului de infectări.

Am făcut tot ce trebuia în spitale, în ATI-uri, să putem face faţă acestui nou val? N-am făcut mai nimic. Noi o ţinem cu biserica, familia şi naţiunea.

Am făcut tot ce trebuia pentru că şcolile să nu devină focare de infecţie? N-am făcut. Nici acum nu se ştie cine va plăti testările profesorilor nevaccinaţi, ce se întâmplă cu profesorii care refuză să se vaccineze, resursele materiale din şcoli pentru prevenirea infectărilor, etc. Cum învăţământul online a fost caracterizat de ministrul Câmpeanu un „dezastru”, după trei semestre de şcoală pierdute urmează alte două pierdute? Se sperie gândul la această posibilitate! Lipsa de reforme va afecta grav viitorul copiilor noştri!

Liberalizarea preţurilor la energie

Va conduce la o explozie a preţurilor la toate produsele de bază şi la costurile întreţinerii la apartamente, acum în prag de toamnă şi iarnă. Nu se ştia din timp acest lucru? Se ştia, dar guvernanţii şi parlamentarii n-au vrut să audă şi să ştie toate aceste lucruri care pe ei nu-i afectează în mod direct. Nu ştiu, sau uită, că au fost trimişi acolo prin votul cetăţenilor să se ocupe de problemele lor, nu de lucruri secundare. Vom vedea la iarnă facturi neplătite, demonstraţii de stradă, victime „colaterale” al frigului. Promisiunea că statul va acoperi o parte din facturi este o minciună, nu are bani la buget prevăzuţi pentru aşa ceva. Riscul deteriorii echilibrelor macro economice şi bugetare va duce la imposibilitatea împrumuturilor. Ca în 2010.

Programul „Anghel Saligny”

Deşi util autorităţilor locale, nu trebuie să ia drumul PNDL 1 şi 2, cum ar vrea Orban. Interesant este faptul că Florin Cîţu s-a declarat de acord cu propunerile USR PLUS, dar să vedem în ce măsură vor fi prinse în OUG privind acest program. Mai ales că trebuie să mulţumească filialele locale ale PNL ca să-l voteze la congres. Din cauza acestui program nici rectificarea bugetară n-a avut loc.

PNRR presupune reforme

Chiar dacă va fi aprobat în septembrie, alocarea banilor din PNRR este condiţionată de realizarea reformelor. Altfel, nu vedem niciun ban. Şi nu de reformele din justiţie este vorba, acelea sunt monitorizate prin MCV, ci de restul reformelor de care România are atâta nevoie. Exemplele de mai sus sunt doar vârful aisbergului. Restructurarea aparatului bugetar, reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, reforma administrativă, în educaţie şi câte şi mai câte altele, aşteptate de 30 de ani. Nu le-am făcut când trebuia, acum ne dăm cu capul de pereţi.

Ce spune Dacian Cioloş în interviul din spotmedia.ro

Lucruri de bun simţ. Dacă n-am fost în stare să le facem la timpul potrivit, acum suntem obligaţi să facem reforme pe repede înainte. Şi la USR PLUS are loc congresul pentru şefia partidului, şi vom vedea dacă membrii partidului vor alege calea spre reforme, cerută de Cioloş, sau atitudinea de „lasă că merge şi aşa”, susţinută de Barna.

Iată o declaraţie de bun simţ al lui Cioloş:

„Dar după ce trec alegerile trebuie să discutăm în coaliţie un calendar de adoptare cu responsabilităţi clare, cine pe ce proiect lucrează, când le discutăm, cum organizăm majorităţile ca să le trecem”. „Rămânem la guvernare nu doar ca să facem figuraţie, ci ca să mergem înainte cu angajamente mai precise”.

Exact aşa ceva trebuie coaliţiei. Că lălăială, lasă că merge şi aşa, am tot văzut. Lipsesc responsabilităţi şi termene precise. Şi ce se întâmplă dacă termenele nu sunt respectate.

„USRPLUS nu va discuta alte obiective politice pentru validare până când nu găsim o soluţie pentru SIIJ. Nu şantajăm”, mai spune Dacian Cioloş. Rezolvăm pe rând problemele, nu le amânăm la nesfârşit, după cum convine unuia sau altuia dintre partidele coaliţiei.

Despre programul „Anghel Saligny”:

ar trebui să fie diferit cu obiectivele foarte precise, cu o viziune mult mai clară pe sursele de finanţare. Avem banii, 50 de miliarde de lei, fără să aruncăm în aer deficitul bugetar? Avem şi alte proiecte în programul de guvernare lăsate pe hold pentru că nu sunt bani. Trebuie un mecanism de evaluare a acestor proiecte, a capacităţii autorităţii locale de a le pune în aplicare. Guvernul trebuie să se asigure că proiectele respective chiar sunt implementate”.

Aşa este corect. Doar că PNL continuă „trocul” practicat de PSD. Le dăm bani primarilor, să ne voteze în alegerile din 2024.

„Important e să crească apetitul pentru reformă. Pot înţelege că, mai ales la PNL, campania internă a luat dimensiuni nebănuite, le ia foarte mult timp. După alegeri trebuie să discutăm calendarul de reforme”. „Dacă îşi doresc să rămânem în coaliţie trebuie să avem ce să facem în ea”.

Este clar că dl Cioloş condiţionează funcţionarea coaliţiei de existenţa unui calendar de reforme. Dacă nu, USR PLUS are doar de pierdut în perspectiva alegerilor din 2024.

Concluzie

Rezultatele alegerilor din cele două partide, PNL şi USR PLUS, vor influenţa viitorul României în următorii 8 ani, pentru că şi rezultatul alegerilor din 2024 depinde de activitatea coaliţiei actuale în următorii trei ani. Ce vor alege partidele, nu ştim. Ştim doar că iarna care vine va avea costuri insuportabile pentru unele familii, că şcoala s-ar putea închide, că impactul pandemiei este încă foarte mare, cu costuri uriaşe pentru poporul român.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite