Dacian Cioloş, săgeţi către Nicuşor Dan: Nu poţi să ai o soluţie tehnică cu un partid politic. Soluţie tehnică la ce?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş vrea ca Alianţa USR-PLUS să  învingă PSD şi PNL în Capitală
Dacian Cioloş vrea ca Alianţa USR-PLUS să  învingă PSD şi PNL în Capitală

Preşedintele PLUS Dacian Cioloş îşi doreşte o competiţie deschisă între Vlad Voiculescu şi Nicuşor Dan, ”ca să fim cu sufletul împăcat că l-am ales pe cel mai bun” pentru Primăria Capitalei. Liderul PLUS  dezvăluie discuţia pe care a purtat-o cu Nicuşor Dan despre riscurile unei candidaturi independente.

Adevărul: Cum aţi reacţionat când Nicuşor Dan v-a spus că şi-a făcut un alt partid?
Dacian Cioloş: El mi-a spus argumentele. I-am spus că din punctul meu de vedere nu cred că asta rezolvă problema pe care noi o ridicasem.

El o numeşte soluţie tehnică.
Nu poţi să ai o soluţie tehnică cu un partid politic. Soluţie tehnică la ce? Eu i-am spus că dacă noi vom susţine un candidat independent,conform legii electorale actuale, pentru primarul Bucureştiului, logo-ul nostru nu va apărea pe buletinul de vot, deci alegătorii nu vor pune ştampila automat şi pe Alianţa USR-PLUS pentru consilieri generali. Şi atunci cel care ar trebui să fie locomotiva listei pentru consilieri va fi greu de indentificat. Nu am spus că sunt împotriva lui Nicuşor Dan, ci am spus că e important să nu fim superficiali, să conştientizăm şi să discutăm. Ca să fie foarte clar: eu n-am nicio problemă şi sper să existe o competiţie între Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu, şi chiar să fim cu sufletul împăcat că l-am ales pe cel mai bun.

Ce veţi face dacă la primaries va ieşi Vlad Voiculescu pe primul loc, şi în acelaşi timp Nicuşor Dan va veni cu un sondaj în care va arăta că el e pe primul loc?
Eu am înţeles de la colegii de la USR că Nicuşor Dan, dacă se implic în procesul acesta de desemnare a candidatului comun, îl şi recunoaşte. Că altfel nu ai cum să te implici şi să spui după aia că nu recunoşti rezultatul.

Credeţi că Nicuşor Dan va accepta până la urmă acest sistem de primaries?
O să vedem. Noi discuţia am avut-o cu colegii de la USR. Nicuşor Dan e candidatul propus de ei.

Când se va stabili procedura de desemnare a candidatului?
La mijlocul lunii februarie.

Cu alegeri în două tururi  mergeţi tot pe varianta unui candidat comun al Alianţei? Sau vor intra în cursă atât Vlad Voiculescu, cât şi Nicuşor Dan?
Indiferent că vor fi alegeri într-un tur sau două, noi, Alianţa USR-PLUS, suntem decişi să mergem cu un singur candidat.

Dacă Alianţa va decide să-l susţină pe Vlad Voiculescu, Nicuşor Dan ar trebui să se retragă din cursă?
Dacă a decis să intre în cursa alianţei, intră în cursa alianţei. Dacă de acolo el iese pe primul loc şi ne asumăm în alianţă că vom susţine un candidat independent, atunci el e candidatul pe care îl susţinem. Dacă nu, e Vlad Voiculescu. Cred că sunt lucruri de bun simţ aici.

Cu PNL vor exista discuţii pentru un candidat comun la Primăria Capitalei?
Da, dacă vom avea un sigur tur, cu siguranţă vor exista discuţii şi eu sper să existe şi concluzii. Asta e intenţia noastră. Dacă vor fi alegeri în două tururi, probabil că nu vor mai fi interesaţi cei de la PNL de un candidat comun. Dar atunci nici nu văd o problemă, pentru că putem să ne înţelegem să-l susţinem pe cel mai bine plasat în turul doi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite