Dacian Cioloş lansează o mişcare politică europeană alături de Macron, Guy Verhofstadt, Matteo Renzi şi alţi lideri europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”La un secol după primul război mondial, când Europa e confruntată cu diviziunile interne, refuzăm să fim o generaţie adormită. Lansăm un apel, cu 8 luni înainte de europarlamentare, propunem să refondăm Europa pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor”, scriu Dacian Cioloş şi alţi şase lideri europeni într-un articol – manifest publicat de ziarul „Liberation“.

Articolul, intitulat ”Să trezim Europa”, e semnat de Christophe Castaner (şeful partidului lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (liderul ALDE), Matteo Renzi (fost premier italian), Albert Rivera (preşedintele partidului spaniol de centru Ciudadanos) , Joseph Muscat (premierul din Malta), Alexander Pechtold (preşedintele unui partid din Olanda) şi Dacian Cioloş, preşedintele Mişcării România Împreună.

Redăm traducerea scrisorii intitulate "Să trezim Europa!“: 

În 1918, Europa ieşea vlăguită dintr-un război care i-a însângerat popoarele şi care nu a rezolvat nimic din tensiunile care au subminat continentul. În 1939 izbucnea un nou conflict, pe fondul crizei şi al ascensiunii fascismelor. A fost nevoie de decenii de compromisuri şi eforturi pentru ca o nouă generaţie să le poată propune europenilor ceea ce conducătorii somnambuli din timpul celor două războaie refuzaseră: o Europă a păcii, prosperităţii şi libertăţii.

Un secol mai târziu, când continentul nostru se confruntă din nou divizarea şi imobilismul, refuzăm să fim o generaţie adormită. Trebuie să acţionăm acum, sau proiectul european se va epuiza. Mai rău: ar putea fi asfixiat de liderii populişti pentru care Uniunea este o anomalie a Istoriei, ce ar trebui deconstruită.

Cu opt luni înaintea alegerilor care le vor permite cetăţenilor din 27 de ţări să aleagă Europa pe care şi-o doresc, lansăm un apel: ne propunem să refondăm Europa pentru ca în sfârşit să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi pentru a reface legăturile cu promisiunea europeană.

Europa de azi pare adesea prea depăşită de provocările cu care se confruntă, fie ele ecologice, economice sau migratorii. Este depăşită de aşteptările cetăţenilor care solicită mai puţine norme şi mai multă acţiune. Este depăşită de angajamente pe care nu le mai poate ţine, de lipsa unei viziuni comune şi a unei funcţionări performante.

Totuşi, promisiunea europeană nu e pierdută: ea doarme. Progresele recente în domeniul muncii detaşate şi al apărării demonstrează că Europa progrsează atunci când europenii se strâng în jurul unui proiect clar şi ambiţios. În ceea ce priveşte impozitarea digitală, suntem la începutul procesului, dar ştim că o soluţie europeană este unica soluţie posibilă. Discursul de la Sorbona al preşedintelui Macron, pronunţat acum un an, merge în această direcţie: depinde de noi acum să facem din acest lucru o realitate cotidiană.

Nu este vorba doar de a depăşi clivajele care animă politica europeană de patruzeci de ani şi care au condus la impasul actual - sau de a reaminti cu toată puterea că toţi acelşti Orbán, Le Pen, Salvini ai Europei nu ştiu altceva decât să acuze Uniunea pentru toate relele, fără a propune nimic constructiv, fără chiar de se pune de acord asupra unui răspuns. Trebuie să propunem.

De aceea, proiectul nostru de refondare este clar. Mai degrabă decât ameninţările de "curăţire în masă" - ale domnului M. Salvini, de "a scăpa de islam" - ale AfD sau de "a termina cu Europa" - doamna Le Pen, noi susţinem cu mândrie valorile fondatoare de pace, libertate, prosperitate, solidaritate. În locul apelurilor la a pune botniţă justiţiei şi opoziţiei, noi cerem respectarea strictă a statului de drept şi a instituţiilor democratice. În locul unui continent divizat şi slăbit, adus la mila celorlalte mari puteri ale lumii, noi susţinem o Europă suverană care acţionează cu forţă acolo unde acţiunea ţărilor izolate se dovedeşte a fi neputincioasă: politica economică şi monetară, securitatea şi apărarea, tranziţia ecologică şi agricolă, politica socială, imigraţia şi integrarea, schimbarea digitală.

Din acest motiv, metoda noastră este clară. Suntem hotărâţi să nu ne interzicem nimic. Suntem pregătiţi să reformăm tratatele în cazul în care refondarea o va impune. Suntem hotărâţi să avansăm în ciuda blocajelor, fiecare trebuind să meargă în ritmul propriu. Vrem o Europă mai puternică, împreună, de aceea rămânem deschisi pentru cei care vor să ni se alăture pe parcurs. Suntem hotărâţi să depăşim structurile partizane existente dacă acţionează ca obstacole. Ne-am angajat să pornim această refondare cu bărbaţi şi femei reprezentativi pentru ţările lor, din Vest ca şi din Est, din Nord ca şi din Sud, pasionaţi de Europa, motivaţi să se implice în acest proiect istoric - acolo unde ceilalţi se mulţumesc să facă incantaţii ori figuraţie. Ne-au mai rămas totodată opt luni pentru a convinge, în fiecare din ţările noastre, că Europa merită acest nou proiect şi că cetăţenii merită această nouă Europă. Opt luni este intervalul pe care îl dăm acestei propuneri pentru o cale spre saltul european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite