Dacian Cioloş, la Berlin: Îndeplinim toate condiţiile pentru aderarea la Schengen. Merkel:Aşteptăm următorul raport MCV. Există progrese în anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş se află, joi, într-o vizită oficială la Berlin, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel. Timp de o oră şi jumătate, cei doi lideri au vorbit despre perspectiva României de aderare la spaţiul Schengen, despre lupta anticorupţie din ţara noastră, dar şi despre criza refugiaţilor.

Conferinţa de rpesă comuncă suţinută de Angela Merkel şi Dacian Cioloş:

UPDATE Angela Merkel: Ne bucurăm că-l avem azi pe premierul Dacian Cioloş aici. România este un partener extrem de important pentru noi în UE şi NATO. Avem şi o legătură emoţională datorită comunităţii de saşi şi şvabi, avem şi relaţii foarte bune cu România. Germania este cel de-al treilea mare investitor în România. Am discutat despre cum să îmbunătăţimn relaţiile economice între cele două ţări. Am discutat şi despre statul de drept, despre sistemul de Justiţie, am văzut că există progrese în domeniul anticorupţiei. Guvernul Cioloş urmăreşte cu atenţie acest subiect. Am discutat despre chestiunea refugiaţilor şi despre vecinătatea României: relaţii cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Am vorbit şi despre securitatea graniţelor externe ale UE, astfel încât statele UE să-şi împartă în mod egal responsabilităţile. Chiar dacă România nu este stat Schengen, rolul său în apărarea graniţelor externe este unul ridicat. 

UPDATE Dacian CioloŞ: Vă mulţumesc că vă pot vizita. Este foarte important pentru mine, mai ales că sunt la începutul mandatului. Germania este un partener strategic foarte important pentru România. Germania este un important partener comercial pentru România. Volumul schimburilor comerciale este ridicat. Am discutat despre priorităţile României, despre eficientizarea aparatului administrartiv. Vrem un sistem de Justiţie înbunătăţit, vrem transparenţă pentru mediul de afaceri, vrem să creăm un mediu pentru noii investitori germani. Intenţia mea este să mai vin o dată în Germania în primăvară. Guvernul nostru vrea să facă din Românai o ţară activă pe plan european în mai multe domenii. Vrem să cooperăm cu toate statele din UE, iar Germania este un stat-cheie în spaţiul comunitar. Vrem să participăm activ la consolidarea instituţiilor europene. Vrem să avem un spaţiu solid, vrem să facem parte din acest spaţiu. Îndeplinim toate condiţille să facem parte din spaţiul Schengen.

În chestiunea refugiaţilor, suntem deshişi la un dialog, aşteptăm să vedem ce spun şi celelate state. Suntem, pentru  întărirea capacităţilor Frontex. Suntem pe locul doi la participarea în această agenţie de protecţie a graniţelor externe. Această muncă a nostră este în direcţia bună şi va fi intensificată şi în viitor. Am discutat şi despre Parteneriatul Estic, despre Republica Moldova. România va sprijini Republica Moldova să meargă în continuare pe drumul pro-european. Sperăm că în Moldova va exista în curând un Guvern care va face reforme. Vă mulţumesc că această primă vizită a mea ca premier a fost în Germania!

Despre aderarea României la spaţiul Schengen: 

Angela Merkel: Cred că proiectul Schengen este de actualitate şi că există motive întemeiate să păstrăm libertatea de mişcare în spaţiul Schengen. Intenţia noastră este să rezolvăm problema migraţiei ilegale. Controlale temporare de la graniţele Schengen sunt o decizie temporară. Cred că Schengen este un lucru foarte apreciat de cetăţenii europeni, dar este şi un instrument foarte bun pentru creşterea economică în UE. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport MCV. Aşteptăm să vedem că în acest raport se găsesc toate eforturile României privind corupţia. 

Dacian Cioloş: Sigur că am discutat în detaliu cu doamna Merkel toate aceste aspecte. România a făcut multe eforturi în combaterea corupţiei în ultimii ani şi asta este vizibil.  Dincolo de criteriile tehnice, actualul Guvern va continua eforturile de combatere a corupţiei pentru ca aceste progrese să se regăsească şi în următorul raport MCV. Sperăm ca acest lucru va duce în perioada următoare şi la aderăarea România la spaţiul Schengen. Nu ne dorim doar aderarea la Schengen, ci un spaţiu securitizat.Ne dorim un spaţiu Schengen consolidat, solid.

Despre incidentele de la Koln: 

Angela Merkel: Ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion este absolut inacceptabil. Nici un stat nu poate să accepte acest lucru, nici Germania nu va accepta acest lucru. Sentimentul unor femei expuse unor criminali este insuportabil. Există foarte multe denunţuri în acest caz. Trebuie să combatem aceste tendinţe. Oamenii aşteaptă fapte, iar noi trebuie să vedem dacă se poate vorbi de extrădare. 

Despre criza refugiaţilor: 

Angela Merkel: În Germania există această discuţie despre cum arată solidaritatea în interiorul UE. Am discutat despre acest lucru şi cu domnul premier Cioloş. Am discutat despre ce înseamnă mai exact această solidaritate. Au fost decise aceste cote obligatorii, pentru că totul s-a întâmplat brusc şi a trebuit să luăm decizii foarte repede.  

UPDATE Dacian Cioloş a ajuns la sediul Cancelariei Federale, fiind primit de liderul german Angela Merkel. Autorităţile germane au anulat ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare din cauza frigului.


Vizita în Germania începe cu ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a prim-ministrului Dacian Cioloş la sediul Cancelariei Federale, la ora 13:30 (ora României ) şi continuă cu o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru şi de o conferinţă de presă comună la 14:45 (ora României).

Pe agenda oficială, premierul are programată o întrevedere cu reprezentanţii grupului parlamentar de prietenie germano-român din Bundestag şi la 17:40 se va întâlni cu Stanislav Tillich, preşedintele Bundesrat.

Vizita oficială a lui Cioloş se va încheia după o întrevedere, programată la ora 19:00 (ora României) cu reprezentanţi ai diasporei din Germania, la sediul ambasadei României la Berlin.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, scopul vizitei este întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenţia Consiliului European desfăşurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migraţia şi politica externă a Uniunii Europene. Deplasarea oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relaţiile economice şi a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri.

Din delegaţia oficială condusă de premierul Dacian Cioloş fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi şeful Cancelariei primului-ministru Dragoş Tudorache.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite