Dacian Cioloş: Cu cât intrăm mai puţin în contact cu alţii în aceste săptămâni, cu atât reducem riscul de infecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PLUS Dacian Cioloş a făcut miercuri un apel la responsabilitate din partea cetăţenilor în ce priveşte epidemia de coronavirus. Acesta a subliniat că riscul de infecţie este mai mic cu cât românii evită contactul între ei şi e de părere că numărul de cazuri confirmate de autorităţi este mai mic decât cel real.

Cioloş a subliniat că în gestionarea crizei este nevoie de rigoare şi responsabilitate, amintind de importanţa normalor de igienă.

„Dacă îi iubim pe cei din jur şi vrem să evităm să le facem rău, avem nevoie de multă rigoare şi responsabilitate în ceea ce facem noi, personal. Să fim foarte atenţi cu igiena noastră, să ne spălăm des pe mâini. Pare banal, dar este esenţial. Să ne deplasăm cât mai puţin, pentru a evita răspândirea virusului. Să-i încurajăm şi pe cei din jur să facă asta. Să acceptăm decizii ale autorităţilor în acest sens, chiar dacă nouă, personal, ni se par prea limitative. Dacă aplicăm şmecheria şi inteligenţa nesănătoasă prin care să ocolim regulile, noi sau apropiaţi ai noştri pot plăti cu sănătatea sau chiar cu viaţa”, a transmis Dacioan Cioloş într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a adăugat apoi că pentru rezolvarea crizei nu este nevoie doar de competenţa autorităţilor ci şi de modul în care românii aplică deciziile şi recomandările statului. De asemenea, acesta e de părere că numărul de persoane cu coronavirus este mai mare decât cel anunţat până în prezent de către autorităţi.


„E o situaţie în care lucrurile nu se rezolvă doar prin competenţa autorităţilor, ci se rezolvă mai ales prin modul în care noi punem în aplicare şi respectăm deciziile autorităţilor. Să te speli pe mâini, să stai acasă şi să te deplasezi cât mai puţin posibil în săptămânile care urmează, să te apropii fizic cât mai puţin de cei din jur când eşti obligat să ieşi pe stradă, în mijloace de transport, în săli de şedinţe sau în alte locuri aglomerate sunt lucruri simple şi chiar banale, dar, dacă nu le respectăm tocmai pentru că ni se par banale, riscăm să plătim scump, noi sau cei din jur. De ce toate acestea sunt importante, chiar dacă încă vorbim doar de câteva zeci de cazuri în România?

Numărul de cazuri confirmate prin teste e mult mai mic decât cel real. Noi nu descoperim decât cazurile în care virusul s-a manifestat deja şi arată simptome. Numărul purtătorilor de virus poate fi mult mai mare decât ceea ce ştim. Foarte multe persoane pot purta virusul fără să-l manifeste. Acele persoane poate nu se vor îmbolnăvi niciodată, pentru că au un sistem imunitar solid, dar pe perioada în care virusul e activ la ele fără să-i îmbolnăvească, acele persoane pot să-l răspândească în jur fără să ştie”, a mai afirmat Cioloş.

Liderul PLUS a concluzionat că pentru a reduce riscul de infecţie, românii trebuie să reducă pe cât posibilul contactul cu alte persoane.


„Cu cât intrăm mai puţin în contact cu alţii în aceste săptămâni, cu atât reducem riscul de infecţii. Cu cât riscul de infecţii e mai mic, cu atât vor fi mai puţini îmbolnăviţi. Cu cât mai puţini îmbolnăviţi, cu atât mai bine se vor putea ocupa autorităţile medicale de cei cu adevărat grav bolnavi şi cu risc mărit de mortalitate dacă nu sunt trataţi la timp şi cum trebuie. Cu cât reducem riscul de infecţii acum, cu atât mai multe vieţi pot fi salvate în general. Câştigăm în acest fel timp pentru ca cercetătorii să identifice un vaccin. Şi toate astea înseamnă vieţi salvate prin faptul că ne comportăm responsabil.

Da, de data asta, vieţile celor din jur depind în mare parte şi în primul rând de responsabilitatea noastră, nu a politicienilor”, a conchis Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite