Dacian Cioloş se va întâlni la Bruxelles cu secretarul general al NATO. Premierul va reprezenta România la Consiliul European în locul lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO FOTO AP
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO FOTO AP

Premierul Dacian Cioloş va efectua în perioada 7 - 9 martie o vizită oficială la Bruxelles şi Haga. Cioloş are programete întâlniri cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu premierul olandez Mark Rutte. Discuţiile liderilor UE cu Turcia se vor axa pe reducerea fluxurilor migratorii şi a combaterii migraţiei ilegale.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European de la începtuul lunii martie pentru că şeful statului are programată cu mult timp în urmă o vizită în Israel şi Palestina.

Vizita la Bruxelles începe luni, 7 ianuarie, cu participarea premierului la dejunul de lucru al şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor Uniunii Europene cu Turcia, precum şi la reuniunea informală a membrilor Consiliului European.

Discuţiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la bază evaluarea Comisiei Europene publicată înaintea summit-ului cu privire la stadiul implementării Planului de Acţiune cu Turcia, precum şi rezultatul discuţiilor preliminare cu Turcia la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor în implementarea Planului de acţiune şi ameliorarea substanţială a situaţiei din teren, în special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii şi a combaterii migraţiei ilegale.

Reuniunea informală a Consiliului European vizează realizarea unui schimb de opinii asupra rezultatului discuţiilor cu Turcia, precum şi asupra evoluţiilor cu privire la celelalte aspecte ale gestionării migraţiei (evaluarea implementării concluziilor Comisiei Europene din februarie a.c.).

În ziua următoare, 8 martie, premierul Dacian Cioloş va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care vor fi trecute în revistă evoluţiile interne ale Uniunii Europene, cu accent pe situaţia economică, locuri de muncă, criza refugiaţilor, spaţiul Schengen, relaţia Uniunea Europeană – Marea Britanie, Uniunea Energetică. Vor avea loc discuţii şi pe dosarele externe ale Uniunii Europene, precum vecinătatea estică, Republica Moldova şi Siria. Programul primului-ministru român va continua cu o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care vor fi dezbătute aspecte de securitate regională, prezenţa NATO în Estul Europei, regiunea Mării Negre, relaţia strategică UE-NATO. În seara zilei de 8 martie, premierul Dacian Cioloş va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Belgia.

Vizită în Olanda

La 9 martie, premierul se va deplasa la Haga, unde va avea un dejun de lucru cu omologul olandez, Mark Rutte, precum şi o întâlnire cu preşedinţii celor două camere legislative ale Parlamentului olandez şi cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene.

Obiectivul vizitei la Haga este consolidarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul economic şi comercial şi pe diversificarea cadrului de cooperare dintre cele două state. Olanda este statul care s-a opus cel mai tare aderării României la spaţiul Schengen. La finalul aceleiaşi zile, premierul Dacian Cioloş va avea o întâlnire cu comunitatea românilor din Olanda.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite