Dacian Cioloş, atac la adresa Guvernului Ponta pe tema fondurilor europene: Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

"Absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani şi jumătate de la începerea exerciţiului bugetar, după ce am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine", a declarat premierul Dacian Ciolos pentru HotNews.ro.

„Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că, pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbţia să poată începe anul acesta. Acesta este încă un motiv pentru care o discuţie despre absorbţie azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanţi ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autorităţile de Management, România bătea pasul pe loc. Din punctul meu de vedere, pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013. Nu s-a întâmplat aşa. Ele au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârşitul lui 2015“, a spus Dacian Cioloş, în contextul în care Liviu Dragnea şi Traian Băsescu l-au acuzat că absorbţia fondurilor europene este zero. 

Premierul spune că, în acest an, Guvernul a accesat 3 miliarde de euro bani europeni. 

„Absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani şi jumătate de la începerea exerciţiului bugetar, după ce am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp, am lansat ghiduri şi proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului şcolar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare. Cel mai probabil, odată ce Autorităţile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 Romania va beneficia de rambursari în valoare de aproape 4 miliarde de euro. In plus, haideţi să vorbim şi despre exerciţiul financiar 2007-2013. Când am preluat guvernarea, absorbţia era de 56%. Acum absorbţia pe aplicaţiile de plată trimise Comisiei Europene este de 78% şi lucrăm pentru a închide aceste programe cu peste 80%. În practică, acest guvern a adus în ţară anul acesta încă aproape trei miliarde de euro. Calculaţi dumneavoastră cât înseamnă creşterea în câteva luni comparativ cu ce s-a făcut în anii precedenţi“, a mai spus Cioloş pebntru HotNews.ro. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite