Dacă semnează pentru miniştri interimari în guvernul Dăncilă, preşedintele Iohannis încalcă Constituţia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai toată lumea aşteaptă să vadă ce va spune preşedintele Iohannis, semnează sau nu semnează decretele de numire a unor miniştri interimari în guvernul Dăncilă. În opinia mea nu semnează, pentru că ar încălca art. 85 din Constituţie, şi ar nega tot ce a spus până acum despre guvernul Dăncilă: că e o pacoste pentru România şi că trebuie să plece.

Iohannis ar avea ocazia să demonstreze acum că şi face ce spune. Iar în campania electorală ce stă să înceapă, prima acuză de la contracandidaţii lui Iohannis va fi aceea că nu a respectat Constituţia, că face „blat“ cu PSD.

Că de aici decurge o întreagă tevatură, acum în precampanie electorală, este adevărat. Opoziţia nu vrea la putere nici picată cu ceară. Şi pe bună dreptate. Exact ca în 2009-2010, când guvernul Boc a plătit oalele sparte de Tăriceanu, cu pensii şi salarii nesustenabile economic. Economia lui Tăriceanu a duduit până a bubuit şi a pocnit. Acesta este secretul PSD de a veni la putere. Dă, ce nu-i permite economia să dea, iar apoi lasă opoziţia să-şi frângă gâtul în promisiunile sale. Iar la următoarele alegeri revine en fanfare la guvernare cu acuza, crezută de populaţie, că ei au dat, iar „mişeii“ din opoziţia au luat. Pentru că nu sunt în stare să dea. Va fi de data aceasta altfel?

Pe de altă parte, ţara se sufocă economic şi pierde având la conducere PSD. Cu cât mai repede pleacă PSD de la guvernare, cu atât mai bine pentru România. Orlando Teodorovici ştie doar să împrumute ţara cu sume uriaşe, pe care le vor plăti copiii şi nepoţii noştri. Şi nu pentru autostrăzi. Ci pentru ce mâncăm, bem, şi ne plimbăm noi astăzi.

Aşa încât, deşi ar fi bine ca PSD să demonstreze că poate să dea ce a promis că dă populaţiei, că are resursele necesare, că nici împrumuturile nu merg la infinit, interesul nostru, al tuturor, este să scăpăm de flagelul PSD. Că înlocuitorii la guvernare, inclusiv preşedintele Iohannis, vor plăti scump schimbarea de regim politic, asta e. Au vrut în politică, există şi riscuri pe care să şi le asume.

De ce preşedintele Iohannis nu poate semna decretele de numire a interimarilor în guvernul Dăncilă

Este cel puţin ciudat că oameni politici sau cunoscători ai materiei spun că PSD mai are 44 de zile de stat la guvernare. Ludovic Orban, Augustin Zegrean şi mulţi alţii au înţeles în felul acesta Constituţia.

Doar că art. 85 spune clar:

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Compoziţia politică a guvernului s-a schimbat prin plecarea ALDE de la guvernare, aşa că preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) doar în baza aprobării parlamentului pentru o nouă compoziţie politică a guvernului. Ori această aprobare nu există acum.

Guvernul nu are trei miniştri, prin plecarea celor de la ALDE. Aceştia au fost deja revocaţi de preşedinte, şi nu au apucat să-şi delege vreo atribuţie vreunui secretar de stat. Cele trei ministere sunt blocate, nu au ordonatori principali de credite, nu pot plăti salarii şi facturi, inclusiv pentru instituţii aflate în subordine. Iar cel mai grav este la Educaţie, unde interimatul se termină în curând. Singurul care a înţeles exact situaţia este Victor Ponta: „Nu, nu se poate 44 de zile. E o nebunie. E ceva ce nu a existat niciodată şi nu poate să existe, pentru că nu se pot ţine şedinţe de Guvern. Doamna Dăncilă nu înţelege şi nu cunoaşte, dar nu se pot ţine şedinţele de Guvern, nu are cine să semneze documentele. Nu au delegat cei trei miniştri demisionari nimănui. Dacă nu mă înşel, o să expire imediat şi interimatul la Interne“.

Că dna Dăncilă nu înţelege şi nu cunoaşte Constituţia, nu mă miră. Dar nici consilierii, alţi şefi din PSD, miniştrii PSD, nici unul nu pricepe art. 85 din Constituţie? Au luat de bune afirmaţiile din presă şi ale lui Augustin Zegrean? Fără o analiză proprie?

Premierul Dăncilă l-a ameninţat pe Iohannis că va merge la CCR. Ca să ce, să-l reclame pe preşedinte că respectă Constituţia! Aş vrea s-o văd şi aud şi pe asta! S-ar face de râs iremediabil!

Anticipez că în urma analizelor de la Cotroceni, Iohannis nu va semna decrete de numire a interimarilor în guvernul Dăncilă. Pentru că nu-i dă voie Constituţia, art. 85. Guvernul devine nefuncţional, până când premierul Dăncilă va primi, sau nu, votul parlamentului pentru o nouă compoziţie politică a guvernului. Iar dacă nu-l primeşte, preşedintele tot nu are voie să semneze decrete de numire a interimatelor în guvernul Dăncilă. Că aşa spune Constituţia. Singura soluţie va fi atunci demisia cabinetului Dăncilă.

În concluzie

Guvernul nu mai poate funcţiona fără trei miniştri, până când nu obţine aprobarea parlamentului pentru noua compoziţie politică. Inclusiv şedinţa de guvern de săptămâna aceasta ar fi ilegală sau inutilă. Iar dacă nu obţine această aprobare, nu are decât opţiunea demisiei, pentru că nu poate funcţiona „amputat“. Ce urmează pe scena politică, cum va fi rezolvată această criză, este o altă problemă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite