Dacă Putin mai are mintea întreagă, Rusia nu va invada Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un război cu trupe şi armament obişnuit între Rusia şi Ucraina este un non-sens. S-ar solda cu mii de morţi şi răniţi, militari şi civili, cu distrugeri economice, de clădiri civile, de drumuri, care ar face din Ucraina o ţară nefuncţională mulţi ani de zile. Dacă ar vrea să anihileze armata ucrainiana, Rusia ar putea apela strict la avioane şi rachete.

Mai ales că Ucraina promite să reacţioneze energic, inclusiv cu echipament militar  occidental. Ucraina are  46 de milioane de cetăţeni şi un PIB pe locuitor sub 4000 euro. N-are sens mobilizarea unor  trupe  cu 130.000 de soldaţi, cu armamentul aferent, cu nişte costuri uriaşe.

 Concentrarea trupelor a vrut, mai degrabă,  să sperie Ucraina şi NATO

Pierderile în urma unui război convenţional ar fi foarte mari şi ar antagoniza pentru mult timp poporul ucrainian în relaţia cu Rusia. Nici poporul rus n-ar primi cu îngăduinţă astfel de pierderi. În plus, odată ocupată Ucraina, Rusia ar trebui să gestioneze o ţară imensă, lipsită de forţă economică şi resurse pentru traiul zilnic al cetăţenilor săi. Rusia este incapabilă să sacrifice resurse proprii pentru a hrăni ucrainieni.  Şi-ar pune în cap propria populaţie.

Rămâne doar varianta că recenta concentrare de trupe la graniţa Ucrainei a fost doar un bluff, menit să sperie Ucraina, Europa şi SUA.

Sancţiunile economice şi financiare l-ar discredita complet pe Putin

Oligarhii ruşi. Primii care i-ar sări în cap ar fi oligarhii ruşi, care au bunuri, resurse financiare, interese economice, afaceri în lumea occidentală. În mod cert ţările NATO şi UE vor bloca instant toate aceste resurse şi bunuri, interzicând şi circuitele  financiare la care apelează oligarhii ruşi. Posibil ca şi presiunea oligarhilor să-l fi făcut pe Putin să renunţe la planurile de atac asupra Ucrainei. Ar fi posibilă expulzarea tuturor cetăţenilor ruşi din ţări occidentale, inclusiv membri ai familiilor oligarhilor.

Populaţia rusă. Are enorm de pierdut în cazul unui război cu Ucraina. Morţi şi răniţi în armata rusă, blocarea legăturilor comerciale cu ţările occidentale. Ruşii de rând ar trebui să renunţe la bucuriile zilnice aduse de cumpărăturile de produse de înaltă tehnologie sau de larg consum, venite din ţările occidentale. Renunţarea la călătoriile, inclusiv turistice, în ţări occidentale, ar afecta cetăţenii obişnuiţi sau pe cei mai avuţi. Scăderea rapidă a nivelului de trai în Rusia, în urma războiului cu Ucraina,  ar pune capăt dominaţiei lui Putin, care e destul de inteligent încât să priceapă această consecinţă. Mai ales că populaţia nu gândeşte în termeni de securitate pe termen lung.

Populaţia Ucrainei. Odată cu pierderile în cetăţeni ucrainieini şi resurse economice, populaţia Ucrainei îi va privi pe ruşi ca pe nişte invadatori care le-au tăiat speranţa unei vieţi mai bune rezultate din colaborarea cu Occidentul. Cum ajutor economic şi de mijloace de trai din partea ruşilor nu sunt de aşteptat, îi vor vâna pe ocupanţii ruşi cu orice ocazie. Rusia a mai trăit experienţa asta în Afganistan. Ştie la ce să se aştepte.

Economia Rusiei s-ar prăbuşi. Mai mult de jumătate din PIB-ul Rusiei se bazează pe exportul de hidrocarburi în ţări occidentale. Odată oprită această resursă, economia Rusiei nu are cum să reziste. Cheltuielile enorme aduse de războiul cu Ucraina ar fi bomboana pe coliva economiei ruse. Nu cred în varianta unui ajutor economic masiv din partea Chinei, care nu are niciun interes strategic sa ofere acest ajutor Rusiei. Dimpotrivă, China ar putea profita de neajutorarea Rusiei pentru a-şi extinde dominaţia în teritoriile controlate acum de Rusia.

Izolarea totală pe plan internaţional. Reacţia puternică a lumii occidentale este clară. Dincolo de blocarea  relaţiilor comerciale, ţările occidentale vor întrerupe relaţiile diplomatice, vor expulza tot personalul diplomatic al Rusiei. Interesele economice şi ale cetăţenilor ruşi nu mai pot fi protejate fără personal diplomatic şi consular. Poate accepta populaţia Rusiei aşa ceva? Nu cred.

Ultimele evoluţii pe scena conflictului ne arată că Rusia ar încerca, mai degrabă, schimbarea actualei conduceri din Ucraina cu persoane obediente Rusiei. Fără război. Adică a înţeles ce pierderi uriaşe ar aduce cu sine un conflict armat cu Ucraina. Dacă dorea să invadeze Ucraina, o făcea de mult, nu aştepta livrările de armament american către forţele militare ucrainiene.

În concluzie

Logic nu este de aşteptat o invazie rusească în Ucraina. Dacă Putin şi generalii ruşi nu mai au simţul realităţii, atunci se poate întâmpla orice. Pierderi uriaşe pentru Rusia, şi  plecarea lui Putin de la putere, cu coada între picioare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite