Dacă preşedintele Iohannis l-ar convinge pe Florin Cîţu să demisioneze, România şi-ar reveni în câteva zile. Dacă...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa ar face un preşedinte conştient, care îşi iubeşte ţara. Prin moţiunea de cenzură Florin Citu îşi pierde automat funcţia de premier. Dacă nu trece moţiunea de cenzură, încă premierul Cîţu ar trebui să meargă în parlament să ceară confirmarea pentru înlocuirea miniştrilor USR PLUS, care demisionează mâine. Dar procedurile parlamentare cer timp, iar România este încolţită.

De pandemie, explozia preţurilor, pregătirile pentru iarnă, începerea anului şcolar, devalorizarea leului, aprobarea PNRR. Nu-şi poate permite să aştepte.

S-a ajuns prea departe, dacă Florin Cîţu l-a pus pe consilierul Muraru să reclame situaţia creată în România prin plecarea USR PLUS din guvern la „înalte porţi” străine. Adică, noi românii nu suntem în stare să ne rezolvăm problemele politice, şi cerem ajutorul altora să ni le rezolve. Şi tot premierul Cîţu a refuzat sa dea 10 milioane de lei la ministerul Sănătăţii, pentru vaccinarea copiilor. Cu argumentul că nu e motivată cerinţa!

Dacă nu trece o moţiune de cenzură

PSD a anunţat că va vota totuşi moţiunea USR-AUR, dar vrea să meargă la anticipate. Ceea ce nu-i poate promite nimeni. Ştim cât de grea este procedura pentru anticipate, care nu s-au întâmplat niciodată în ţara noastră.

Se pare că juriştii de la USR PLUS  mizează şi pe o a doua cale. Demisia miniştrilor USR PLUS, anunţată pentru mâine, trebuie urmată de înlocuirea lor. Premierul Cîţu ajunge din nou la mâna parlamentului, pentru că prin schimbarea structurii politice a guvernului miniştrii înlocuitori trebuie aprobaţi de parlament. Evident că nu vor obţine aprobarea parlamentului, cu USR PLUS în opoziţie. Pe Florin Cîţu nu l-a dus mintea la această posibilitate.

Cel mai mult, această procedură de validare a noilor miniştri durează 25 de zile, având în vedere prevederile Codului Administrativ.

Sunt zile importante pierdute de România, şi în cazul in care trece moţiunea de cenzură şi dacă nu trece. Doar preşedintele Iohannis ar putea readuce România la normalitate în câteva zile.

Ce trebuie să facă preşedintele Iohannis

După intervenţia nefericită prin postarea  de ieri pe facebook, a devenit clar că domnia sa e „păpuşarul” marionetei Cîţu. Nimic nu s-a întâmplat fără ca premierul Cîţu să ceară aprobarea lui Iohannis. Mai mult, Florin Cîţu a invocat mereu susţinerea preşedintelui. Dacă preşedintele a citit măcar o parte din cele 18.000 de comentarii de la postarea sa, şi-a dat seama că românii îl condamnă pentru  evenimentele din ultima săptămână. Când Florin Cîţu, cu aprobarea preşedintelui, a aruncat pur şi simplu în aer coaliţia  şi l-a demis pe Stelian Ion. Socoteala de acasă a fost ca USR PLUS nu pleacă de la „măcelărie”, şi va înghiţi şi acest afront, după cel cu Vlad Voiculescu. Uite că nu l-a înghiţit, şi a plecat.

Ei bine, ca să nu mai pierdem 3-4 săptămâni în incertitudini, lupte politice, atacuri sub centură, cuţite înfipte în spate, din care România şi românii au cel mai mult de pierdut, preşedintele ar trebui să-l cheme imediat pe Cîţu şi să-i spună „stop joc”. Pentru că finalul va fi acelaşi, Florin Cîţu tot va pleca din fruntea guvernului, dar după câteva săptămâni pierdute.

După demisia premierului Cîţu, consultările cu partidele politice se încheie în două trei zile, pentru că se păstrează actuala coaliţie de guvernare. Odată convenit asupra noului premier, acesta va fi validat de parlament în ziua urmatoare, şi în felul acesta miercuri sau joi, săptămâna aceasta, am avea noul guvern condus de alt premier. În felul acesta ne rezolvăm singuri problemele în decurs de câteva zile, nu de câteva săptămâni.

După sesizarea puterilor străine de către premierul Cîţu, mă aştept şi la alte „isprăvi”, pentru că omul Cîţu este disperat şi se agaţă de orice să rămână la putere.

Concluzie

Preşedintele Iohannis l-a făcut premier pe Cîţu, în mod neinspirat putem spune acum după evenimentele din ultima săptămână. Tot domnia sa trebuie să „dreagă busuiocul”, obligându-l pe Cîţu să demisioneze. Cred că are acest ascendent asupra lui Florin Cîţu, după cele văzute în ultimele zile. Acum e momentul să vedem cât îşi iubeşte ţara preşedintele Iohannis, şi cât e dispus să facă pentru binele ei. Mai ales că sunt ameninţări teribile care plutesc deasupra noastră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite