Dacă PNL alege doar între Cîţu (Mr. „wishful tinking”) şi Orban („nu fac reforme că pierd electorat”), în 2024 va deveni un partid irelevant

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se apropie congresul PNL din septembrie şi mai nimeni din partid nu realizează pericolul imens spre care se îndreaptă la alegerile din 2024, dacă rămân doar cei doi candidaţi anunţaţi, Cîţu şi Orban. Amândoi au condus PNL şi guvernul, cu rezultate anemice, departe de ce au promis. Cîţu se tot laudă cu creşteri economice mirobolante, deşi toată lumea înţelege că se datorează împrumuturilor gigantice făcute.

Orban nu vrea să facă reforme ca să nu piardă electorat, şi speră să treacă mandatul actual după care, Dumnezeu cu mila.

Prestaţia celor doi cavaleri ai neputinţei

Şi Orban şi Cîţu şi-au dat măsura în care ştiu să conducă ţară. Nici o reformă din cele promise, în schimb au ridicat datoria publică de la 35% la 50% din PIB, iar deficitul bugetar la 10%.

Am umplut posturile de conducere din administraţia publică cu oameni din clientela politică, obedienţi şi habarnişti, fără legătură cu domeniul pe care urmau să-l conducă. Ce s-a întâmplat la Apele Române este doar vârful aisbergului. Aşa s-a întâmplat peste tot.

Orban a aruncat la gunoi deviza „fără penali în funcţii publice”, păstrându-i pe Alexe şi Chiriţă în posturi importante din administraţie, deşi penali în toată spendoarea lor.

În educaţie nu s-a întâmplat absolut nimic, sub cei doi miniştri PNL, Anisie şi Cîmpeanu. Învăţământul este exact cel lăsat de PSD, după un an şi jumătate de conducere liberală.

Cîţu e mai clar, când declară:

Am spus că vom face reforma salarizării, în care să legăm venitul de performanţă. Nu am făcut-o pentru că ne era teamă că vom pierde electoral. Reforma companiilor de stat – nici acolo n-am putut să facem, că ne era teamă că vom pierde electoral. Subvenţii, pomeni electorale, pe toate le-am păstrat, le-am crescut. De ce? Ne era teamă că pierdem electoral. A venit şi votul. Noi am pierdut electoral, pentru că am pierdut electoratul de dreapta. Ceilalţi şi-au păstrat electoratul”. „Să intri în competiţie cu PSD pe populisme e o competiţie pe care o pierzi de la început”.

Cui îi era teamă că pierde electoral? Lui Orban, se înţelege.

Un coleg de facebook i-a făcut o caracterizare foarte bună lui Florin Cîţu, pe care o reiau: „Cîţu e atât de slab ca om politic, a demonstrat atâta laşitate, narcisism şi autoritarism găunos, încât mi se pare din start că dacă câştigă vă fi doar o marionetă, din cel mai prost soi, adică din cei care sunt păpuşi fără ştiinţa lor”.

Lipsa de reforme, în special în zona justiţiei, a dus USR PLUS la disperare. Barna declară că lipsa reformelor va fi decontată şi de USR PLUS la alageri în 2024, aşa încât devine tot mai probabilă ieşirea de la guvernare a acestui partid.

Fereastra în care se pot face reforma se îngustează pe an ce trece. În 2023 nu vor mai fi posibile reforme pentru că se apropie alegerile.

Cei doi candidaţi, Cîţu şi Orban s-au decredibilizat complet prin atacurile reciproce, în cadrul competiţiei pentru şefia PNL. Toată populaţia se uită cu uimire şi scârba la o luptă politică care a depăşit limitele rezonabilului. Acuzele reciproce nu se deosebesc prea mult de cele lansate de PSD, spre stupoarea membrilor PNL.

Pe scurt, prin tot ce nu au realizat până în prezent cei doi candidaţi, Cîţu şi Orban, există toate şansele ca în 2024 electoratul de dreapta să stea acasă, dezgustat de prestaţia PNL şi a coaliţiei de guvernare.

PNL să facă bine să înţeleagă ce îl aşteaptă

Dacă nu aduce un alt candidat, care să nu fi pierdut şansa de a câştiga simpatia electoratului, există riscul ca PNL să devină un partid irelevant în 2024.

Sunt un cetăţean de dreapta, care urmăreşte de zeci de ani politica internă şi externă. Există n exemple în care partide care nu şi-au înţeles rolul şi oportunitatea de a câştiga alegerile, au eşuat şi s-au dus în debaraua istoriei. Acolo va ajunge şi PNL.

USR PLUS va părăsi guvernarea, pentru a-şi conserva alura de partid conservator. Dacă până la 1 ianuarie 2022 nu se realizează măcar câteva dintre reformele promise, coaliţia se va sparge, şi pe bună dreptate. Coaliţia este condusă de PNL, care dă şi premierul. Atunci să deconteze PNL eşecul guvernării actuale, zisă de dreapta. Nu şi USR PLUS.

Este posibil că România să devină nefinantabila. Să nu-şi imagineze cineva că investitorii interni şi externi vor acorda la infinit împrumuturi României. Aşa ceva poate crede doar Florin Cîţu, Mr. „wishful tinking”. Am mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, în 2010. Acum situaţia este mult mai gravă, pentru că guvernul a profitat de ridicarea restricţiei deficitului bugetar de 3%, şi l-a urcat la 10% din PIB.  Când creditorii vor spune stop, nu mai avem încredere că România poate rambursa atâtea credite, atunci să vezi tăieri de salarii bugetare şi concedieri.

UE leagă alocarea fondurilor comunitare de mai multe condiţii. Continuarea reformelor, mai ales în justiţie, dar mai ales de reforma bugetară care să menţină un buget echilibrat. Nu cu cheltuieli extravagante, care depăşesc cu mult veniturile.

Deja aprobarea PNRR alocat Ungariei a fost amânat. Este posibil că România să păţească acelaşi lucru.

Singura soluţie a crizei actuale a PNL

Este să apară un al treilea candidat la şefia PNL, care să nu-şi fi pierdut credibilitatea în faţa electoratului român şi a membrilor PNL. Există trei nume care pot întoarce drumul spre prăpastia către care se îndreaptă PNL: Ilie Bolojan, Emil Boc şi Siegfried Mureşan. Unul dintre aceşti trei lideri de frunte ar trebui să înţeleagă starea jalnică în care se află partidul lor şi să se înscrie în cursa pemtru şefia PNL. După ce câştigă alegerile din septembrie, preia şi şefia guvernului, deschizând drumul speranţei pentru PNL şi pentru populaţia României.

Nu-mi fac speranţe că unul din cei trei este atât de dedicat populaţiei încât să facă un asemenea gest.

Ce să va întâmpla în 2024?

Dacă PNL se rezumă la cei doi candidaţi, Orban şi Cîţu, în 2024 alegerile vor fi câştigate de PSD şi AUR. Electoratul de dreapta va refuza să voteze lieri care n-au confirmat prin reforme că pot face o schimbare. Orban a crescut politic în fustele lui Iliescu, Năstase, Geoană, Tăriceanu, Ponta, Dragnea. Face exact ce a învăţat de la ei.

Cîţu este şi el habarnist în ale politicii, nu poate câştiga simpatia electoratului. Ce mai rămâne pentru lupta electorală din 2024? Doar USR PLUS, dacă va şti să-şi joace şansele, inclusiv prin ieşirea de la guvernare.

Concluzie

Soarta PNL atârnă de un fir de păr. Se mai poate salva doar dacă apare un al treilea candidat, care să-i scoată din cursă pe Orban şi Cîţu. Puţin probabil să se întâmple aşa ceva, astfel încât rămâne varianta ca în 2024 PNL să apuce pe drumul care duce la cimitirul partidelor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite