Dacă nu ai votat în turul întâi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un text semnat de Alina Mungiu-Pippidi
Un text semnat de Alina Mungiu-Pippidi

Ieri după-amiază m-a strigat un necunoscut pe o stradă din Bruxelles. S-a dovedit a fi un compatriot care voia să ştie dacă vor fi mai multe secţii de votare în Bruxelles, oraş invadat literalmente de români – s-a deschis până şi o băcănie românească vizavi de bursă pentru a servi toată această comunitate în creştere.

Grupul românilor din Belgia are un site Internet mai mare decât multe din România: dacă zece la sută din ei se hotărăsc să se prezinte se va bloca ambasada şi există iarăşi riscul ca sute de oameni care şi-au petrecut seara la coadă să nu mai apuce să voteze. Deşi e campion la ordonanţe de urgenţă, guvernul Ponta nu a vrut să dea una să decongestioneze votarea din străinătate, pentru că în turul întâi românii din străinătate au votat cu precădere alţi candidaţi.

În timp ce, în străinătate, românii împinşi acolo de hazardul vieţii,  nu pentru că ar fi vrut să plece din ţară- mă număr printre ei- cântăresc până în utima clipă dacă apucă să voteze după ce fac sute de kilometri cu autobuzul şi stau ore întregi la coadă, în ţară mulţi oameni au ajuns la concluzia că alegerile nu schimbă cu nimic în bine viaţa lor. 

Există peste cinci milioane de oameni în această situaţie care nu s-au prezentat în turul întâi. Scriu aceste rânduri pentru a le dovedi că se înşală, şi că viaţa lor se poate schimba după alegeri dacă renunţă şi la cel mai mic control asupra ei: în rău.

Există câteva lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a hotărî că mai bine dai la peşte duminică, tricotezi sau te uiţi la Eurosport.

Nu, nu dacă cei doi candidaţi au talent la trăncăneală la TV, că eu cred că ne-a ajuns de Băsescu care era mai talentat decât toţi la capitolul ăsta. Nici cu care să te identifici, dacă nu ai şase case ca Iohannis şi şapte ca Ponta. Zi mersi că au deja case şi nu mai au de ce să îşi folosească mandatul, ce predecesorii lor, ca să îşi ia case şi terenuri. Şi nici pentru că a doua zi după alegeri te vei trezi în UE versus URSS – că tot în UE vei fi.

Aici însă e cazul să te întrebi: dar asta e UE? Crezi că în UE se iau bani de la autostrăzi ca să se dea la primarii care îşi schimbă partidul în ajun de alegeri? Crezi că în UE găseşti că pe listele suplimentare s-a votat semnificativ mai mult cu cine e la putere, sau acolo funcţionează distribuţia normală, care e întâmplătoare? Crezi că în UE un candidat poate câştiga cu programul de a amnistia pe cei corupţi sau că poate trimite organele de control peste contracandidatul lui, să îl ţină ocupat de alegeri?

Te plictiseşte propaganda băsistă care îţi spune că PSD e cel mai corupt partid, când ştii că toate partidele sunt deopotrivă de corupte? Aşa e: nici eu nu cred că PSD e cel mai corupt partid, răul absolut şi aşa mai departe. Problema cu PSD nu este că e cel mai corupt, ci că este că e cel mai puternic.

Un vot pentru candidatul PSD înseamnă că dai PSD controlul absolut asupra statului. PSD are majoritatea parlamentară şi guvernul. Deja a suspendat o lege 45 de zile, ca să racoleze primari, şi a pus avocat al poporului pe unul care a declarat că nu vrea să îşi folosească dreptul constituţional să te apere de corupţie politică pentru că nu face politică.

Preşedintele numeşte pe şefii de servicii secrete şi pe procurorii generali. Fără a da afară pe nimeni cu scandal, stă în puterea preşedintelui să înlocuiască cu oameni loiali lui pe toţi cei a căror colaborare a facut azi posibile anchete ca Microsoft, care au arătat că nu avem bani să construim şcoli la ţară pentru că luăm imprimante cu de trei ori preţul lor, ca să le lăsăm după aceea cu anii într-un depozit uitat. Preşedinţia e ultima instituţie care nu e controlată de PSD. Dacă i-o dai şi pe asta, captura statului de către un singur partid poate fi totală. Asta vrei?

Ai putea spune că Victor Ponta nu e vinovat de păcatele PSD. Că e un băiat deştept şi de viitor, care vrea în Europa la fel de mult ca şi noi. Aşa o fi: dar are un mentor (Adrian Năstase), un socru (Ilie Sârbu), un partener de afaceri (Dan Şova) care sunt anchetaţi de DNA, instituţia care a băgat şi pe fratele preşedintelui Băsescu la pârnaie. Ce să mai vorbim de mare parte din colegii de la vârful partidului, începând cu dna Ecaterina Andronescu, care l-a absolvit de acuzaţia de plagiat.

Are dl. Ponta forţa să reziste la presiunea acestor oameni, dacă va fi ales preşedinte? Tu ai rezista dacă soţia, socrul, prietenul cel mai bun ar fi în această situaţie? Atunci eşti mai tare ca mine: că eu nu sunt sigură. Nu e mai simplu să nu îl punem în această postură? Nu cred că va închide DNA, nu cred că ne va duce în China, dar pur şi simplu nu cred că ne va duce undeva. Nu văd forţa de a se opune anturajului cu tăria pe care o cere împrejurarea. Sper să mă înşel- dar nu e oare prea mare riscul să acţionăm pe bază de speranţe? Şi să ne punem toate speranţele într-un băiat pus în faţă de oameni mai maturi, care a fost prim ministru în tot acest interval cînd majoritatea lui parlamentară nu a permis anchetarea colegilor lor sau a vrut să dea iarăşi privilegii la parlamentari? Dacă dl.Ponta nu a putut controla partidul când îl conducea direct, sau avea pârghiile guvernamentale, de ce ar avea mai mult succes ca preşedinte?

Contracandidatul dlui Ponta nu are, poate, mai multe calităţi, dar o are pe aceasta. Nu e din PSD, nu are rude sau prieteni implicaţi, a cerut să fie respinsă amnistia şi graţierea chiar înainte de alegeri, şi, făcînd un gest bărbătesc, a renunţat în avans la imunitatea parlamentară. A făcut din Sibiu un oraş european, adică a făcut ce trebuie, a adus Europa aici. Dar nu calităţile, ci interesele lui sunt cele care ne dau speranţe. Nu are nici un interes să ajute pe oamenii politici corupţi să scape de justiţie şi e dovada vie că e posibil să faci un loc să prospere fără corupţie. Nu mai cunosc alt politician care să fi cerut simpatizanţilor lui să nu atace pe duşmanii care îl atacau cu maximă josnicie. E un om occidental, banal în Europa de vest, care pare ieşit din comun la noi, că noi nu mai credem în normalitate.

Dacă bărbatul câştigă alegerile, tot băiatul va rămâne o vreme prim ministru şi va avea poate ocazia să evolueze, să reformeze PSD şi să îşi ţină promisiunile electorale. Dar va exista un control al legilor şi numirilor la vârf din partea cuiva necontrolat de el. Vei avea măcar un reprezentant în sânul puterii, acolo unde avocatul poporului a abdicat. Şi, pornind de la preşedinţia sa, dl. Johannis poate încerca să construiască o majoritate mai bună şi să înceapă lungul proces al transformării României după modelul Sibiului.

Dacă dl. Ponta câştigă, nimic nu va părea să se schimbe de la început. Treptat însă controlul asupra ţării poate deveni absolut, ca al lui Viktor Orban în Ungaria, care şi el îşi cumpără sprijinul cu bani publici, să nu credeţi că e doar iubirea de naţiune nici acolo. Când se ajunge la o majoritate de cumpărat chiar nu mai ai de ce să ieşi din casă să te duci la vot.

Majoritatea asta e pe muchie azi. Du-te la vot, ca să o păstrezi în minoritate. Ia-ţi o garanţie. Votează pentru siguranţa ta.

Un text semnat de Alina Mungiu-Pippidi

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite