Dacă n-ai cojones, pui impozit pe nevastă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheierea negocierilor pentru un nou acord cu FMI a generat două evenimente majore. Primul, o conferinţă de presă în care termenii noului acord au fost prezentaţi în mod extrem de vag. Al doilea, plecarea Guvernului în vacanţă.

Sigur, mai este un portar la uşa Palatului Victoria şi, probabil, o secretară la registratură. Dar Guvernul e plecat să se recupereze după munca titanică depusă în ultimele luni.

Şi cum să nu fie mulţumit Executivul şi dornic de odihna binemeritată când cifrele arată atât de bine?
Creşterea economică prog-nozată pentru 2013 s-ar putea ridica chiar şi la 2%, zice FMI. La aceeaşi estimare ajunge şi prudentul Isărescu, care lasă să se înţeleagă că s-ar putea şi mai mult. Deficitele sunt în grafic, macrostabilitatea este macrostabilă, dobânzile la finanţarea statului  sunt mai mici, exporturile au crescut şi se anunţă o recoltă bună pentru că a dat Dumnezeu ploaie. În plus, stăpânul cel pământesc şi anume FMI a acceptat, cu mare greutate şi temporar, reducerea TVA la pâine, ce  a fost prezentată imediat drept marea realizare a Guvernului Ponta în materie economică.

Nu-i aşa că situaţia virează spre roz?

Păi nu prea e. Scăderea TVA la pâine este compensată prin majorări de taxe şi accize la alte produse. Majorarea fiscalităţii nu este tocmai semnalul aşteptat de economie şi nu poate avea un efect benefic. Dar lucrurile nu se opresc aici. Foamea de venituri la buget este atât de mare încât Guvernul inventează noi taxe şi impozite. Persoanele care nu lucrează într-o familie, casnicele de odinioară, vor fi supuse impozitării. Chiriile se supraimpozitează, iar impozitul pe locuinţele folosite pentru diverse activităţi se majorează de câteva ori. Curat sprijin pentru micii întreprinzători, nu-i aşa?

Ce va obţine Guvernul prin asemenea măsuri? Normal, mai puţini bani încasaţi. Economia neagră va fi mai întărită, evaziunea fiscală va creşte.

Ce ne mai spun cifrele despre economia românească în plin avânt? Şomajul a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii ani. Şi mai interesant, veniturile la bugetul de stat s-au diminuat cu două miliarde de lei. Deci, creştere economică producătoare de şomaj şi de reducere de venituri bugetare, un lucru cel puţin ciudat. Pentru că, dacă economia creşte, iar veniturile scad, asta nu poate însemna decât incapacitate sporită a statului în a colecta taxele şi impozitele şi, evident, înflorirea evaziunii fiscale. Unde am ajuns?

Ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul ar fi propus în negocierile cu FMI revenirea la TVA de 19%?

Toate datele arată că economia românească se sufocă. Avansul de 2% pentru acest an este produs de exporturi şi de agricultură. Dacă la anul nu plouă, s-a terminat cu creşterea economică susţinută. După atâta austeritate e nevoie de o gură de oxigen pentru toată lumea, nu numai pentru industria pâinii. Ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul ar fi propus în negocierile cu FMI revenirea la TVA de 19%?

Dar, pentru asta îţi trebuie cojones! Bucharest is not Budapest. Nici Victor nu e Viktor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite