Dacă ar avea minte, baronii PSD i-ar cere lui Dragnea demisia imediată. Dar nu au

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare este inconştienţa liderilor PSD!  Deşi este clar că  Dragnea va scufunda partidul, nimeni nu se grăbeşte să-i ia timona din mână. Aşteaptă toţi minuni de la Dumnezeu. Nu ştiu dacă demisia imediată ar ameliora scorul PSD din 26  mai. Nu e rolul meu să judec situaţia aceasta. Dar ştiu că nu s-a mai întâmplat ca liderul celui mai important partid din România să se mute, cu cătuşe la mâini, de la conducerea partidului în puşcăria Rahova.

Aşa ceva întrece orice imaginaţie şi toleranţă politică.

Şi Dragnea şi-a dat seama că nu mai are scăpare

Ultima sa idee nebunească a eşuat. Dorea  să anunţe duminică seara că este candidatul PSD la prezidenţiale, în speranţa că batalioane de PSD-isti vor veni luni la Bucureşti să-l scape de puşcărie, eventual prin ciocniri violente între jandarmii conduşi de Carmen Dan şi ofiţerii de poliţie judiciară veniţi să-l aresteze pe Dragnea după condamnarea definitivă în dosarul „Bombonica”. Numai că Dragnea s-a trezit cu replica: „bă băiatule, eşti nebun? Arunci ţara în război civil ca să scapi tu de puşcărie?” Şi pe bună dreptate. Premierul Dăncilă, ministrul Carmen Dan, şefii jandarmeriei, baronii PSD au realizat că nu merită să înfrunte procese penale  pentru ca Dragnea să scape de puşcărie. Aşa încât, marţi Dragnea a lăsat-o mai moale cu anunţul candidaturii la prezidenţiale, mai ales că o face fără consultarea partidului. Şi fără o înţelegere prealabila cu Tăriceanu.  Chiar aşa atitudine de dictator  nu i se poate accepta nici măcar lui Dragnea.

Luni, 27 mai, Dragnea va merge la închisoare. Şi cu el, la figurat, tot partidul

Aproape nimeni nu se mai îndoieşte de această posibilitate. Toată evoluţia procesului, lupta teribilă a lui Dragnea cu „restul lumii”, nu avea cum să-l ducă în altă parte. Şi ultima redută, speranţa că va fi apărat de mii de PSD-isti veniţi la Bucureşti, s-a dus cum a venit. Rezultatul votului la europarlamentare şi la referendum îi vor fi  clar nefavorabile, după modul în care sunt huiduiţi şi înjuraţi peste tot pe unde se duc, după emoţia care a cuprins cel puţin mediul online. Cum s-a întâmplat şi în alte dăţi (Roşia Montana, Colectiv, OUG 13), această emoţie se traduce prin prezenţa ridicată la vot şi vot împotriva PSD. Şi toate astea pentru ca PSD este condus, încă, de un om aflat la 7 zile de puşcărie. Că el nu-şi dă seama de deserviciile enorme pe care le aduce partidului, pot înţelege. Dar ca atâţia oameni din conducerea PSD merg pe mâna unuia căruia i se deschid porţile puşcăriei peste doar 7 zile, asta nu mai e de înţeles. Dar în fine, fiecare partid „pe limba lui piere”!

Ce se va întâmpla după ziua de luni, 27 mai

Culmea este că şi un scor bun al PSD, peste 30%, tot nu l-ar salva pe Dragnea de puşcărie. Nu văd cum judecătorii de la ICCJ ar renunţa să scrie istorie. Poate ar permite PSD să-şi conserve majoritatea parlamentară şi să nu piardă guvernarea. Cu Dăncilă şefa partidului şi a guvernului. Dar ruşinea suferită şi reverberată peste întreg partidul, nu se poate şterge.

Va urma moţiunea de cenzură, cu un PSD în degringoladă, cu Dăncilă incapabilă să ţină în frâu tot partidul. Fie şi pentru că nu a dat OUG-urile salvatoare pentru Dragnea şi alţi lideri ai partidului. Dar l-a adus pe Mazăre la puşcărie în doar o săptămână, s-a opus restructurării guvernului prin Parlament, a ignorat deciziile partidului în multe alte ocazii. Motiv pentru care Dragnea o avertizează: „să nu uite de ce a fost  pusă acolo!”

Dacă însă, plecarea lui Dragnea la puşcărie şi degringolada în care va intra partidul, şi pe care Dăncilă nu are capacitatea s-o gestioneze, va face ca  mai mulţi parlamentari PSD să fugă din corabia care se scufundă şi să se ducă  la partidul lui Ponta, atunci guvernarea pare pierdută.

Două posibilităţi

Ponta se aliază cu  PSD, menţinând-o pe Dăncilă în fruntea guvernului, ca măsură de siguranţă că nu pierd guvernarea. În condiţiile în care Iohannis a declarat clar că nu va mai desemna un alt premier de la PSD, în caz de demitere a guvernului. Care ar fi influenţă de facto a lui Ponta în PSD? Foarte mare, dacă el asigură continuarea guvernării.

Ponta nu vrea o alianţă cu Dăncilă. Atunci moţiunea de cenzură va trece şi opoziţia va fi chemată la Cotroceni să preia guvernarea. Va fi capabilă să formeze opoziţia o alianţă de guvernare, mai ales că are nevoie şi de voturile partidului lui Ponta? Greu de evaluat acum. Vom vedea în zilele de după 26 mai.

Concluzie

Prezenţa la vot şi un rezultat slab pentru PSD sunt condiţii sine qua non pentru o schimbare de regim în România. Totul depinde de câţi români consideră că guvernarea PSD-Dragnea este nocivă pentru România, şi mai au şi determinarea să vină la vot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite