Dacă guvernul Orban nu trece luni de parlament, ne îndreptăm spre alegeri anticipate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia explicită a dlui Orban şi presiunea USR pentru anticipate demostreaza afirmaţia din titlu. Nu văd de ce, dacă guvernul Orban pică luni la votul de investitură, fie şi prin lipsa cvorumului, să nu se profite de fereastra de oportunitate şi PNL, USR, Pro România să nu nu voteze ei  împotriva altei  nominalizări de premier, eventual o altă persoană din conducerea PNL.  Ce să facă atunci PSD, să voteze în corpore un guvern PNL?

Ar fi de râsul curcilor! Cu două guverne picate, preşedintele ar putea trece la dizolvarea parlamentului în luna ianuarie.

Iată declaraţia explicită a dlui Orban: „Iar PSD-ului îi spun atât: dacă nu trece Guvernul din prima, parlamentarii PNL, care întotdeauna am anunţat că prioritatea noastră şi opţiunea noastră primă sunt alegerile anticipate, s-ar putea să nu mai voteze a doua oară învestirea Guvernului”.

Este clar pentru guvernul Orban că nu-şi poate duce la capăt reformele propuse cu un parlament ostil. Există şi posibilitatea ca PSD să-şi revină în următoarele luni, până la alegerile la termen, pe fondul neputinţei guvernului Orban de a-şi realiza programul de guvernare. PSD va trece prin convulsiuni generate de schimbarea conducerii, pentru că în mod clar Viorica Dăncilă nu se va califica în turul al doilea. Urmează lupta între taberele formate în PSD, pentru acapararea conducerii. Va fi o perioadă dificilă şi pentru guvernul interimar rămas, condus de Viorica Dăncilă, pentru că poate  să rezolve doar problemele curente ale statului.

Este de presupus, totuşi, că preşedintele Iohannis, odată instalat  la Cotroceni, va desemna un alt premier interimat din actualul guvern, eventual pe dna Ana Birchall, şi va numi alţi miniştri interimari, propuşi de noul premier, pentru derularea activităţilor curente. Bugetul pe 2019 se va închide pe un deficit uriaş, iar bugetul pe 2020 va aştepta noul parlament.

Sunt multe neajunsuri în acest scenariu, dar guvernarea cu un parlament ostil este aproape imposibilă, cum s-a văzut la guvernul Ciolos.

Ameninţările cu neprezentarea în parlament la votul de investire pentru guvernul Orban,  din partea PSD şi Pro Romania, trebuie văzute şi în această perspectivă. Nu se poate ca Victor Ponta şi Viorica Dăncilă să nu vadă şi posibilitatea alegerilor anticipate. Iar riscul ca PSD să rămână la guvernare, cu un guvern impotent şi incomplet este  mortal pentru PSD, pentru că va deconta toate neajunsurile şi privaţiunile  la care  va fi supusă societatea, inclusiv o posibilă neplată a pensiilor şi salariilor. Iar Victor Ponta va fi coautorul acestei situaţii, pentru că-şi doreşte cu tot dinadinsul să fie el premierul unei coaliţii PSD-Pro România, după decapitarea actualei conduceri a PSD.

Dacă guvernul Orban nu trece mâine de parlament, ne îndreptăm spre o situaţie politică cu multe necunoscute, cu tulburări masive pe scena politică, cu instabilitate politică, economică, socială, care nu poate aduce decât rău României şi cetăţenilor ei. Alegerile anticipate sunt de dorit, dar până   la ele trece un timp, în care nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla în România. Vinovaţii pentru această situaţie vor fi parlamentarii care vor împiedica validarea guvernului Orban în parlament.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite