Dacă va câştiga şefia PNL, Florin Cîţu va continua guvernarea cu un executiv minoritar şantajat de PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate semnalele din ultimele zile spre această concluzie ne duc. Liberalii din „echipa câştigătoare” îi ameninţă pe cei de la USR PLUS că vor primi mai puţine ministere şi un nou acord de coaliţie, iar lipsa de reacţie a PSD în chestiunea moţiunii de cenzură ne arată că s-a bătut deja palma. Şi Vasile Dâncu recunoaşte: „Cîţu este cel mai bun agent electoral pentru noi”.

Este probabil ca miniştrii liberali propuşi în locul celor de la USR PLUS să treacă de votul parlamentului, cu ajutorul PSD.

Cum îi alungă liberalii lui Cîţu pe cei de la USR PLUS

Robert Sighiartău, susţinător al lui Cîţu, ne spune ce se va întâmpla în cazul că USR PLUS revine la guvernare:

„cei de la USR PLUS trebuie să ştie că vom începe discuţiile de la zero în ceea ce priveşte această configuraţie guvernamentală, să rediscutăm anumite ministere pe care dânşii le vor avea şi multe altele, inclusiv anumite lucruri care să ne asigure că nu se mai întâmplă astfel de crize guvernamentale”.

Rareş Bogdan, un alt susţinător de bază al premierului Cîţu, despre USR PLUS:

„Suntem şocaţi de iresponsabilitatea colegilor noştri de guvernare”.

Le oferim celor din USR PLUS şansa să se recredibilizeze, să se reîntoarcă. Sigur, nu vor mai primi la fel de multe ministere, dar vor primi 3-4 ministere şi pot continua munca pentru cetăţeni. Nu le mai dăm 5 ministere,…. cu siguranţă  pentru greşeala făcută şi neajunsurile create şi criza politică pe care au generat-o, e necesar să plătească”.

Cine îşi imaginează că acestea sunt spuse în speranţa ca USR PLUS să revină la guvernare, se înşeală amarnic. Nici cei care proferă ameninţările cu „să plătească” nu vor asta. Vor să rămână singuri la guvernare, ori asta nu se poate decât cu susţinerea parlamentară a PSD.

Se eliberează multe posturi importante pentru fidelii lui Cîţu

Acesta este primul mare avantaj pentru „echipa câştigătoare”. Pe surse circulă informaţii despre repartizarea posturilor rămase libere, oferite drept recompense de Cîţu. Astfel, Rareş Bogdan ar urma să ajungă prim vice premier, şi ministru de interne. Alina Gorghiu ar primi ministerul Justiţiei, la Transporturi ar fi răsplătit Gheorghe Flutur, la Fonduri Europene Robert Sighiartău, la Dezvoltare Iulian Dumitrescu, la Muncă rămâne Raluca Turcan, şi tot aşa.  Externele, Armata şi Educaţia revin preşedintelui Iohannis, pentru a numi miniştrii.

Sunt multe alte posturi de secretari de stat, directori de agenţii, de instituţii importante, care revin la PNL şi vor fi folosite de Cîţu pentru a-şi răsplăti fidelii.

Să vedem cât de bine se va simţi preşedintele Iohannis când „guvernul meu” va depinde de voturile PSD  din parlament.

Ce câştigă USR PLUS

USR PLUS e format din oameni tineri, care au timp să aştepte 2024 când vor câştiga cam toate voturilor alegătorilor de dreapta. Chiar dacă nu vor putea forma singuri un guvern, vor avea o poziţie dominantă în opoziţia parlamentară şi multe vor depinde de prestaţia lor în parlament. Să ajungi să formezi singur guvernul cere timp, dar deja USR PLUS a adunat experienţă în administraţie şi în parlament, în perspectiva conducerii ţării. Dacă nu în 2024, în 2028 în mod sigur va conduce ţara.

Greşeala celor de la PNL este că i-a considerat şi pe cei de la USR PLUS avizi de „măcelărie”. Rapiditatea cu care au plecat de la guvernare le-a arătat că nu este deloc aşa.

Ce se va alege de România

În concepţia celor de la PSD, România trebuie să meargă cât mai prost sub conducerea lui Cîţu, pentru a avea asigurat un scor cât mai  mare în 2024. Aşa se va şi întâmpla.

Deja ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din Europa, iar datoria publică a trecut de 50% din PIB. Agenţia Fitch ne avertizează că lucrurile merg prost pentru România, în stabilirea ratingului de ţară.

Iarna se anunţă cumplită, mai ales în condiţiile exploziei preţurilor la energie, şi apoi la toate produsele.

Pandemia a fost prost gestionată, dacă valul patru ne prinde iar nepregătiţi, probabil se vor închide şcolile, se vor umple spitalele, pentru că astă vară premierul Cîţu a eliminat toate restricţiile.

Banii speraţi din PNRR, chiar dacă se aprobă planul, vin doar condiţionaţi de reforme. Cine să facă reformele, guvernul Cîţu şantajat de PSD? Să fim serioşi! Nu va fi nicio reformă şi nici banii din PNRR nu vor veni. Cine crede altfel se îmbată cu apă rece!

Toţi banii planificaţi pentru investiţii, se vor muta în pensii şi salarii bugetare, iar România va rămâne mai departe fără infrastructură.

Cam acesta este planul în cazul în care Cîţu câştigă şefia PNL. Şi noi ce vină avem să suferim în continuare ani buni prostia şi lăcomia conducătorilor? În 2024, majoritatea electoratului disperat de neputinţa guvernelor de dreapta să facă reforme, se va întoarce la PSD şi AUR. Să vedem atunci reforme şi infrastructură!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite