D-na Alina Mungiu-Pippidi reactivează poliţia gândirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mi-e din ce în ce mai limpede că avea dreptate dl. Liviu Pleşoianu atunci când, de la tribuna Congresului TSD din toamna anului trecut, arunca în aer zicerea în conformitate cu care discursul social-democraţilor români, că PSD-ul însuşi nu ar avea prea mare trecere în rândul intelectualilor români.

Cea mai bună dovadă în sprijinul adevărului conţinut în zicerile pesedistului atât de agreat de revista Sputnik este trecerea cu arme şi bagaje în tabăra PSD a celei socotite cândva drept cea mai deşteaptă femeie din România. Aţi ghicit, este vorba despre doamna Alina Mungiu-Pippidi! Nu ratează ilustrissima profesoară de Ştiinţe politice, de Politici publice, de Democraţie nici o revenire de la Berlin ca să ne mai administreze o urecheală. Nici nu a aterizat bine avionul că, hopa, distinsa doamnă şi-a şi făcut apariţia într-un studio de televiziune. Spre a ne mai lămuri o dată pe noi, cei neajutoraţi, pe noi, cei care nu pricepem mersul lucrurilor de ce e foarte bine că ne conduce PSD-ul, de ce doamna Viorica Vasilica Dăncilă era mai mult decât îndreptăţită să acceadă la funcţia de prim-ministru, de ce nu avea nici cea mai mică îndreptăţire preşedintele Klaus Werner Iohannis să îi refuze sus-numitei doamne nominalizarea. S-a luat doamna Mungiu la trântă cu toţi liderii de opinie care gândeau altfel, a răscolit conştiincios prin dosare, le-a identificat şi făcut publice pe post toate greşelile trecutului, s-a manifestat ca o arhivă vie, le-a pus în antiteză pretinsele orori de conduită cu trecutul ei curat ca neaua, cu viaţa ei pusă în serviciul democraţiei, cu ea care, mă-nţelegi, din ianuarie 1990 încoace şi dă-i, şi luptă. Ea care se identifică cu garantul moralităţii şi al corectitudinilor în apreciere. D-na Mungiu nu mai are stare şi scrie chiar şi manifeste. Cere unirea tuturor partidelor politice împotriva Statului paralel, cel pe care îl văd Dragnea, Tăriceanu şi distinsa ei persoană. A făcut-o într-un text înfuriat, vibrând de indignare şi elanuri roşii, compus ca un colaj de argumente provenite din tabăra inşilor certaţi cu legea, text publicat marţi şi pe blogurile adevarul.ro., dar şi pe site-ul România curată.

Zilele trecute, doamna Alina Mungiu-Pippidi a pus mâna pe condei sau pe tastatura magnificului său computer şi i-a trimis o scrisorică pesedistului Claudiu Manda. Scrisorică în care spune că ar avea dumneaei o seamă de indicii în conformitate cu care, în sânul SPP-ului condus de dl. Lucian Pahonţu, s-ar fi creat un fel de serviciu secret. Doamna Mungiu cere, în numele ONG-ului pe care îl conduce, o anchetă. Cât mai rapidă şi cât mai eficientă. Convocarea nesmintită a d-lui Pahonţu şi chiar a d-lui Liviu Dragnea. Şi, ce să vezi, tocmai mai-marii PSD-ALDE, cărora solicitarea doamnei le vine precum o mănuşă că tot au declarat ei război respectivului Serviciu, sunt muţi de încântare. E perfect, e foarte bine, cererea va fi analizată cu maximă celeritate, reuşeşte să îngaime într-un tîrziu dl. Liviu Dragnea. Fireşte dacă va fi cazul. În cele din urmă, şi PSD, şi ALDE se pare că vor să facă uitată afacerea. Sunt curios cum va reacţiona d-na Mungiu în faţa noii directive.

La data de 2 februarie 2018, am publicat pe blogurile adevarul.ro un comentariu intitulat Coaliţia PSD-ALDE şi-a mai inventat un duşman - SPP-ul condus de dl. Lucian Pahonţu. Textul cu pricina a căzut sub ochiul vigilent al doamnei. Se putea oare altfel? Doamna Mungiu veghează şi, iată, m-a şi trecut pe lista neagră, m-a şi catalogat ca făcând parte dintre cei care se topesc de dragul serviciilor secrete. Pe ce s-o fi bazând ea oare?

Doamna Alina Mungiu-Pippidi construieşte într-un text publicat pe site-ul România curată un adevărat scenariu. E mai tare la acest capitol chiar decât maestrul Ion Cristoiu! Îşi reactivează relativul ei talent de scriitor de literatură dramatică (reamintesc că a publicat cândva, în tinereţe, un volum de teatru la editura UNITEXT, la Nottara i s-a jucat cam fără succes o piesă intitulată Emanciparea prinţului Hamlet şi că piesa Evangheliştii a stârnit complet aiurea un scandal, punând pe jar fiinţe din cale afară de evlavioase) şi cartografiază o reţea a agenţilor Statului paralel din care, iată, mă trezesc a face parte.

E dreptul doamnei Mungiu să creadă ceea ce doreşte. Să fantazeze până i se termină pasta. Să inventeze reţele care să concureze la număr nenumăratele ei fulare. Din partea mea, doamna Alina Mungiu-Pippidi nu are decât să îşi pună la bătaie toată credibilitatea, multă, puţină de care încă mai dispune în numele unor merite demult apuse în sprijinul PSD. Când însă aceeaşi doamnă Alina Mungiu, spre a-şi ocupa timpul liber, trudeşte să reinventeze Poliţia gândirii, când se comportă precum un personaj din Kafka, când acţionează asemenea unui comisar politic lucrurile mi se par a sta puţintel altfel. Deloc bine pentru societatea românească.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite