Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură, însă moţiunea îşi va continua traseul în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, şeful CCR. FOTO Inquam Photos / Octav ganea
Valer Dorneanu, şeful CCR. FOTO Inquam Photos / Octav ganea

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea premierului privind moţiunea de cenzură depusă de USR şi AUR şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Magistraţii arată că legislativul trebuia să comunice de îndată moţiunea de cenzură Guvernului şi au subliniat faptul că întreagă procedură trebuie să-şi urmeze cursul.

UPDATE CCR a prezentat poziţia oficială privind sesizarea Guvernului.

„Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfăşurare a procedurii de control parlamentar iniţiate prin moţiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”.

2. Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale.

Curtea a constatat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituţie coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi art.113 alin.(2) din Constituţie. Parlamentul nu a dezbătut moţiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura iniţiată şi continuă să încalce art.113 din Constituţie. În consecinţă, au fost încălcate şi prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept şi alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”, se arată în comunicatul CCR

UPDATE Potrivit informaţiilor „Adevărul”, magistraţii CCR a constatat conflictul de natură constituţională în sensul că Parlamentul trebuia de îndată să comunice Guvernului faptul că a fost depusă moţiunea de cenzură. Mai precis, din seara în care a fost depusă aceasta, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru o Birourile Permanente Reunite nu au avut cvorum. Ulterior, PNL şi PSD au tergiversat luarea unei decizii privind comunicarea moţiunii de cenzură. 

Ludovic Orban şi Anca Dragu au comunicat Guvernului faptul că a fost depusă moţiunea de cenzură doar la patru zile după momentul înregistrării acesteia la Secretariatul din Parlament. 

***

Conform surselor citate, votul a fost unanim.

„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali, potrivit News.ro. 

Premierul a reiterat luni, faptul că, în cazul în care CCR îi va da dreptate, preşedinţii celor două Camere ar trebui să îşi dea demsia. 

Guvernul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul şi Guvern, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

Curtea Constituţională a decis dezbaterea sesizării în 28 septembrie,după Ccongresul PNL, lucru care a amânat debzaterea şi votul moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului şi a stârnit nemulţumiri între parlamentarii celor două partide care au depus moţiunea de cenzură, după ce Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţţilor au hotărât să aştepte decizia CCR. 

Liderul deputaţilor USR PLUS a anunţat că în cazul în care CCR va admite ca fiind neconstituţional modul de depunere al moţiunii de cenzură, partidul său va depune imediat o altă moţiune de cenzură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite