Cursa din PNL pentru europarlamentare, „o afacere“ între bărbaţi. Cine sunt cele mai cunoscute femei care vor la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor la Bruxelles. Blaga va fi şi unul dintre principalii organizatori ai campaniilor din 2019. FOTO Mdiafax
Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor la Bruxelles. Blaga va fi şi unul dintre principalii organizatori ai campaniilor din 2019. FOTO Mdiafax

Liberalii ar trebui să-şi aleagă candidaţii pentru europarlamentare până pe 15 noiembrie, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Lideri grei ai PNL şi-au depus candidatura, lista acestora fiind aproape în întregime compusă din bărbaţi, singurul nume de politician-femeie mai cunoscut fiind Alina Gorghiu, fost preşedinte al partidului.

În cursa pentru europarlamentare s-au înscris 49 de candidaţi, între aceştia fiind numeroase nume cu greutate, majoritatea fiind bărbaţi. De exemplu, printre candidaţii sunt Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Hava, Marian Petrache, Gheorghe Falcă, Daniel Buda, Dan Motreanu, Cristan Buşoi, Marie Jean Marinescu, Siegfried Mureşan etc.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte femeile, lista cu nume cunoscute se reduce la două nume mai cunoscute: Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL, şi Hildegard Brandl, fost candidat al PNL la o funcţie de senator în Bucureşti. Atât.

La ultimele alegeri europarlamentare, PNL propunea numeroase doamne pe liste, fiind alese, de altfel, patru dintre acestea: Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Vălean şi Ramona Mănescu. Dintre acestea, doar una mai e în PNL, Adina Vălean, cea care ar putea fi înlocuită la Bruxelles de soţul Crin Antonescu. În schimb fostul PDL, adică a doua jumătate a actualului PNL, o trimitea la Bruxelles doar pe Monica Macovei, politician care nu mai e în PPE.

Vasile Blaga le-a vorbit colegilor din partid joi despre ceea ce vrea de la aceste alegeri. Potrivit unor surse politice, Blaga le-a spus că centrul trebuie să intervină acolo unde sunt filiale slabe. De altfel, PNL va da drumul la un sondaj pe 15 octombrie, această cercetare sociologică urmând să fie făcută la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. În urma acestui sondaj şi a analizei dosarelor va avea loc şi desemnarea candidaţilor pentru europarlamentare.

Ţinta lui Blaga: peste 30%

De asemenea, surse politice din PNL au punctat pentru „Adevărul“ că Vasile Blaga ar fi vorbit în cerc restrâns de faptul că vrea un rezultat de peste 30% la aceste alegeri, ceea ce ar însemna ca PNL să obţină 10-11 eurodeputaţi. În schimb, surse politice susţin că mai realistă e varianta cu obţinerea a 8-9 locuri în Parlamentul European, ceea ce înseamnă un rezultat de aproximativ 25%.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite