Românii cu credite în franci nu-şi vor putea declara prea curând falimentul . Cupşa: PSD nu doreşte legea falimentului personal. Nica: Legea nu se face în grabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea insolvenţei persoanelor fizice ar veni în ajutorul a mii de români afectaţi de explozia francului elveţian FOTO Eduard Enea
Legea insolvenţei persoanelor fizice ar veni în ajutorul a mii de români afectaţi de explozia francului elveţian FOTO Eduard Enea

Legea insolvenţei persoanelor fizice, aşteptată de mii de români, nu va intra în vigoare săptămâna viitoare, aşa cum au promis parlamentarii. Subcomisia care trebuia să armonizeze până luni cele patru proiecte de lege privind falimentul personal va începe să lucreze abia de săptămâna viitoare. Liberalii susţin că de vină este PSD-ul, care nu-şi doreşte o astfel de lege. PSD susţine că o astfel de lege „nu trebuie făcută pe genunchi“.

La finalul şedinţei Comisiei Juridice de miercuri s-a decis ca o subcomisie, formată din cinci deputaţi jurişti, să lucreze la foc continuu până luni pentru a armoniza cele patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanelor fizice şi care până în prezent au zăcut în sertarele Comisiei Juridice. Mai mult, parlamentarii promiteau că, cel târziu miercuri, plenul se va reuni în sesiune de urgenţă şi va vota proiectul de lege. 

Subcomisia a început să dezbată chiar de miercuri, însă activitatea sa din această săptămână s-a redus la mai puţin de o oră. 

Contactat de „Adevărul“, deputatul liberal Ioan Cupşa, membru în subcomisie, ne-a declarat că miercuri s-a lucrat puţin şi s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc „cândva“. Liberalul i-a acuzat pe social-democraţi că nu doresc o lege a insolvenţei persoanelor fizice, iar agitaţia PSD pe această temă a fost pentru camerele de luat vederi.

„Este evident că PSD nu doreşte acest proiect de lege. Tot ce fac ei este circ mediatic. Ei dezbat doar acolo unde sunt camere de luat vederi. Declară public că vor dezbateri, dar, când trebuie să vină în comisie, se schimbă. PSD a avut un discurs politicianist legat de tot ce înseamnă legea falimentului personal“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ioan Cupşa.

În replică, deputatul PSD, Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice, ne-a declarat că este mirat de atitudinea liberalilor şi că o astfel de lege trebuie făcută tihnit.

„Mă miră reacţia colegului Ioan Cupşa. Subcomisia a decis că sunt necesare câteva zile pentru ca toţi factorii implicaţi să vină cu propuneri, pe care să le centralizeze, iar apoi Comisia Juridică să le dezbată şi să emită raportul. Nu vreau să ne grăbim. Nu ne putem juca cu o astfel de lege. Gândiţi-vă că  trebuie să luăm în calcul inclusiv părerea CSM care a invocat că o astfel de lege poate bloca Instanţele“, ne-a declarat deputatul PSD Ciprian Nica. Potrivit acestuia, subcomisia se va întruni abia luni, la ora 10.00, într-o şedinţă la care sunt aşteptaţi atât reprezentanţii băncilor, cât şi cei ai românilor îndatoraţi la bănci, dar şi ai CSM.

Deputatul PSD ne-a mai declarat că, cel mai probabil, proiectul de lege va ajunge în plenul Camerei la începutul lunii februarie.

Proiectul de lege, motiv de scandal

Deşi atât puterea, cât şi opoziţia au invocat, la scurt timp după explozia francului elveţian, că adoptarea unei legi privind insolvenţa personelor este stringentă, PNL şi PSD nu pierd nicio ocazie de a căuta motive de ceartă. În context, mărul discordiei a fost proiectul de lege care urma să fie luat în discuţie de subcomisie, în condiţiile în care, la Comisia juridică, există patru proiecte pe aceeaşi temă.

„Toate cele patru proiecte vor fi conexate. Se va lucra pe proiectul din 2010, celelalte fiind luate ca amendamente”,declara deputatul PNL Cătălin Nicolescu, la finalul şedinţei de miercuri.

PSD susţine însă că cel mai corect ar fi să se lucreze pe proiectul de lege care are avizul Guvernului şi care este iniţiat de deputatul PSD, Ana Birchall.

„La Comisia Juridică există patru proiecte. Două au primit aviz favorabil de la la Senat, unul a fost respins de Senat, iar altul are aviz favorabil de la Guvern. Conform articolului 68, atât de invocat de colegii liberali, la alineatul 4 se specifică faptul că se lucrează pe iniţiativa care intră în procedură de urgenţă, deci pe proiectul doamnei Ana Birchall. Iar celelalte trei proiecte vor fi luate în discuţii ca amendamente, pentru că au articole foarte bune”, a declarat deputatul PSD, Ciprian Nica, la finalul şedinţei de miercuri.

Liberalii susţin că tot regulamentul spune că în dezbatere se ia primul proiect depus la Comisia Juridică, în speţă cel din 2010, iniţiat de un grup de parlamentari PDL. „Regulamentul spune că proiectele se iau în ordine cronologică. Dacă vor într-adevăr să se respecte regulamentul atunci proiectul PDL, care a trecut de Senat, trebuie luat în discuţie, iar de la celelalte trei să fie extras ce este esenţial. Dar nu se vrea un astfel de proiect“, ne-a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa. 

CSM: Sistemul nu e pregătit pentru un milion de dosare

Adrian Bordea, fost preşedinte al CSM, a ridicat în cadrul şedinţei de miercuri problema vulnerabilităţii sistemului judiciar în eventualitatea adoptării unei astfel de legi. „Am făcut un studiu de impact şi am ajuns la concluzia că sistemul nu este pregătit să preia un million de dosare. Nu este vorba doar de lipsa personalului, ci şi de infrastructură. Dacă nu vom putea aplica legea, vom fi sancţionaţi pe motiv de insuficienţă”, a spus fostul preşedinte al CSM.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR prezent la discuţii, a agreat ideea constituirii unei comisii la care să participe toate părţile implicate, dar a susţinut că este rezervat în ceea ce priveşte ajungerea la un consens. „O astfel de lege trebuie să asigure menţinerea unei stabilităţi financiare prin disciplina de plată. Trebuie să ne asigurăm că se evită abuzul din partea debitorilor. Mi-aş exprima rezerva că se poate ajunge la un act care să satisfacă toate părţile. E nevoie de un studiu de impact”, a susţinut Alexandru Păunescu.

PNL a cerut legea de urgenţă

Liderul PNL Alina Gorghiu a cerut convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, la scurt timp după agitaţia creată de explozia francului elveţian. „Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului care nu mai poate achita ratele o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat“, a explicat ea.

Premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu această idee. „Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (după aberaţiile populiste gen Predoiu)! Voi susţine demersul!“, scria Ponta pe Twitter.
 

Citeşte şi:

Ministrul Justiţiei vrea o "planificare realistă" în insolvenţa persoanelor fizice. Altfel, riscăm "blocarea instanţelor"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite