Cumulul pensiei cu salariul la stat se întoarce din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florea Geică încasa în anul 2008 şi pensie şi salariu în cuantum de peste 21.000 lei FOTO Mediafax
Florea Geică încasa în anul 2008 şi pensie şi salariu în cuantum de peste 21.000 lei FOTO Mediafax

O iniţiativă legislativă ce stipulează abrogarea prevederii care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat are toate şansele să devină lege începând din luna octombrie.

Din toamnă, bugetarii ieşiţi la pensie vor putea activa în continuare în instituţii de stat, încasând în acelaşi timp şi pensia, şi salariul. În prezent, acest lucru este interzis prin legea 329, consfinţită în anul 2009 de Guvernul Boc, care a justificat-o invocând presiunea crizei economice. Un grup consistent de deputaţi şi senatori de la PSD (Ilie Sărbu, Florin Iordache, Marian Neacşu, Ana Birchall), PC (deputatul Bogdan Ciucă) şi minorităţi (Ovidiu Ganţ) au întocmit un proiect de lege prin care solicită abrogarea Capitolului IV din Legea 329/2009, privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Capitolul IV stipula că în sistemul bugetar se poate cumula salariul cu pensia, numai dacă aceasta din urmă nu depăşeşte salariul mediu pe economie (n.r. - la vremea respectivă era 1.309 lei, acum este de 1.735). În baza acestei legi, persoanele care aveau pensia mai mare decât salariul chiar şi cu un singur leu trebuiau fie să renunţe la serviciu şi să-şi păstreze pensia, fie să renunţe la pensie şi să se mulţumească cu salariul mai mic decât pensia. La vremea respectivă, legea a stârnit vociferări. Este celebru cazul lui Florea Geică, consilier la acea vreme la Autoritatea Aeronautică Civilă, care încasa un salariu frumuşel de la stat. Geică s-a pensionat, dar nu a plecat din funcţie, astfel încât a ajuns să încaseze o pensie nesimţită de 21.457 de lei - de 30 de ori valoarea pensiei medii din România.

Locurile de muncă, deja bugetate

Iniţiatorii îşi motivează iniţiativa invocând faptul că încă din 2009, Curtea Constituţională a României (CCR) a atras atenţia că, prin instituirea unei obligaţii de a opta între pensie şi venitul obţinut din salarii, este afectat, prin limitare, atât dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin. (2) din Constituţie, cât şi dreptul la muncă consacrat prin art.41. 

Parlamentarii iniţiatori mai susţin că prevederile propuse pentru a fi abrogate nu au un impact financiar asupra bugetului anual de stat datorită faptului că pensia este plătită în conformitate cu contribuţiile angajatului pe întreaga perioadă în care şi-a desfăşurat activitatea, din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, în expunerea de motive se mai precizează că, prin cumularea pensiei cu salariul, nu se pune presiune pe buget. „În ceea ce priveşte impactul bugetar, noi ne referim doar la locurile de muncă vacante care sunt deja bugetate, neexistând astfel niciun efort financiar din partea Guvernului în sprijinirea propunerii noastre“, se mai arată în expunerea de motive a iniţiatorilor proiectului de lege.

„Să fim serioşi. Nimeni nu angajează o persoană ieşită la pensie decât dacă aceasta deţine o competenţă specială. Prin urmare, dacă cineva a ieşit la pensie, iar în locul său nu se găseşte o persoană la fel de bine pregătită, respectivul îşi poate continua activitatea. Acest lucru era interzis până acum, iar noi am venit cu această propunere de abrogare a acelei prevederi tocmai pentru a da posibilitatea ca locul respectiv să nu rămână vacantat timp îndelungat din lipsă de specialişti“, a declarat pentru „Adevărul“  deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie socială. 

De această reglementare vor beneficia persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, precum cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare. Social-democraţii au mai avut o tentativă de abrogare a acestei prevederi în anul 2011, însă fără succes.

Senatul este prima Cameră sesizată, ceea ce înseamnă că abia în septembrie, proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional. „În luna octombrie, cred că vom avea legea în vigoare şi pensia se va putea cumula cu salariul în cazul bugetarilor“, a conchis deputatul PSD Florin Iordache.

Sporuri majorate pentru militari

Guvernul a majorat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă sporurile acordate angajaţilor din armată, precum şi celor din servicii de informaţii şi penitenciare. În fapt, ordonanţa modifică salarizarea pe acest an a bugetarilor. Actul normativ a fost iniţiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională, şi de Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Citeşte şi:

REPORTAJ Senatul a aniversat 150 de ani: de la Cuza la Tăriceanu

Parlamentul a organizat marţi o festivitate pompoasă, cu invitaţi unul şi unul, pentru a marca 150 de ani de la constituirea Senatului.

UNPR a ajuns să deţină 41 de parlamentari şi se apropie de PDL

Deputatul PPDD Luminiţa Adam a anunţat astăzi că se înscrie UNPR, în Parlament fiind membru al grupului PSD. UNPR a ajuns în numai câteva luni să numere 41 de parlamentari, devenind cea de-a patra formaţiune din Parlament.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite