Cum a încercat un partid să cumpere o ţară: ce arată „chitanţa“ operaţiunilor electorale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul electoral a sufocat bugetul cu o serie de cheltuieli neaşteptate, dar planificate. Operaţiunile electorale au vizat, în primul rând, aleşii locali. Anul 2014 a însemnat pentru edili majorări de salarii cuplate cu introducerea în legalitate a migraţiei politice şi ornate cu bani alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului.

La 1 iulie 2014, salariile primarilor au crescut, legal, pentru 6.399 de aleşi locali. Impactul financiar lunar la nivel naţional, se arăta în textul motivării legii, era de aproape nouă miliarde de lei (8.744.388).

Până la finalul anului, majorarea salariilor pentru primari şi viceprimari a presupus o cheltuială de peste 43 de miliarde.

Criticaţi pentru măsură, reprezentanţii PSD au răspuns că nu a fost vorba de o majorare propriu-zisă, ci s-a încercat aducerea salariilor la acelaşi nivel, în condiţiile în care primarii de comună, de exemplu, au salarii mai mici decât cei din oraşe.

„Adevărul“ a scris despre asta, aici. Unul dintre motive era enunţat astfel de iniţiatorii printre care se numără Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru şi Tudor Chiuariu (PNL): „Importanţa funcţiei primarilor de comună şi faptul că trebuie să aibă o indemnizaţie decentă şi peste nivelul instituţiilor pe care într-un fel sau altul le coordonează (de exemplu un director de şcoală din comună are la ora actuală un salariu mai mare decât primarul)“.

Primarii s-au arătat, aşadar, deranjaţi de faptul că un simplu director de comună ar putea câştiga mai mult decât ei. Motiv pentru care, în lunile care au urmat, şi-au alinat durerea cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ulterior, din luna august şi până în noiembrie, Guvernul a transferat în total peste 400 de milioane de lei către ministerul condus de Liviu Dragnea, din Fondul de rezervă bugetară a cărui valoare este necunoscută.

Cele mai mari sume au fost transferate exact în perioada dinaintea alegerilor, în care primarilor li s-a permis, prin ordonanţă de urgenţă, să schimbe tabăra. Efectul ordonanţei date de PSD s-a văzut clar: în Buzău, de pildă din 75 de primari, 62 au trecut la PSD.

În prezent, banii Ministerului Dezvoltării sunt alocaţi de Dragnea însuşi, prin ordin de ministru care nu este accesibil decât consiliilor judeţene. Mecanismul este, aşadar, netransparent, iar modificarea s-a produs în timpul guvernării USL, când s-a decis ca preşedintele executiv al PSD să drămuiască banii dedicaţi autorităţilor locale.

Alte cadouri electorale oferite de Guvern în 2014 au fost: amnistia fiscală extinsă pentru pensionari, mame şi bugetari, bonusul de 150 de euro acordat profesorilor chiar în prag de alegeri, „Electorata" care prevede reducerea ratelor bancare pe o perioadă de doi ani, cu 35%, pentru un milion de beneficiari ş.a.m.d.

În acest context, merită amintit că românii din străinătate, aceiaşi care au fost umiliţi de Guvern atât în primul tur, cât şi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, au trimis în ţară, anul trecut, 4,23 miliarde de euro. Contribuţia lor a echivalat cu 3% din PIB.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite