Cum vrea Tăriceanu să-i lase în ofsaid pe liberali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce PNL a contestat la CCR un articol din Statutul deputaţilor şi senatorilor, referitor la imunitatea parlamentară, Călin Popescu Tăriceanu şi-a chemat colegii din vacanţă pentru a îndrepta rapid lucrurile, tocmai pentru a lăsa Curtea fără obiect

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a chemat pe parlamentari din vacanţa de Paşte pentru a modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor. De unde această grabă? De ce nu a aşteptat Tăriceanu să treacă Sărbătorile Pascale? Răspunsul are legătură directă cu votul în cazul Dan Şova, mai exact cu sesizarea făcută de PNL la Curtea Constituţională (CCR), în care a reclamat faptul că atât regulamentul Senatului, cât şi Statutul senatorilor şi deputaţilor (cele două legi după care funcţionează Parlamentul) sunt neconstituţionale în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii parlamentare.

„Golănie politică“
După ce Dan Şova a fost salvat de cătuşe, liberalii au reclamat la CCR articolul 173 din Regulamentul Senatului, care prevedea că imunitatea unui senator poate fi ridicată numai cu majoritate absolută ( din numărul total de senatori). Conform Constituţiei, cererile de ridicare a imunităţii trebuie votate cu o majoritate simplă (din numărul celor prezenţi). Însă Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, nu a mai aşteptat decizia CCR şi, după ce l-a văzut salvat pe Şova, a modificat de bunăvoie şi nesilit de nimeni articolul 173 din Regulament, în sensul indicat de liberali şi de Constituţie.

PNL a mai amintit în sesizarea trimisă către CCR şi de articolul 24 din Statutul senatorilor şi deputaţilor (Legea 96/2006), care cerea tot o majoritate absolută pentru ridicarea imunităţii parlamentare, atât pentru deputaţi, cât şi pentru senatori. Iar Călin Popescu Tăriceanu a gândit un plan rapid prin care să le închidă gura liberalilor. Preşedintele Senatului i-a solicitat lui Valeriu Zgonea organizarea unei şedinţe comune a celor două Camere, în care să modifice articolul 24 din Statut. Iar şedinţa comună a fost prgramată  mâine, 7 aprilie, cu doar o zi înainte ca judecătorii CCR să se pronunţe asupra sesizării PNL.

„Eu nu am mai văzut asemenea golănie politică de foarte multă vreme.  Practic, această convocare a plenului reunit de marţi consfinţeşte ilegalitatea săvârşită la momentul votului pentru senatorul Dan Şova de către Tăriceanu, purtătorul de cuvânt al domnului Victor Ponta şi al PSD-ului. A convocat plenul marţi când, din păcate, foarte mulţi colegi parlamentari, din pricina sărbătorilor legale, nu vor fi prezenţi la Parlament“, a spus  Alina Gorghiu, copreşedintele PNL. Însă Călin Popescu Tăriceanu şi PSD vor avea de câştigat oricum din acest exerciţiu de imagine. Dacă va fi cvorum de şedinţă şi statutul va fi modificat, se vor lăuda că au îndreptat legea înainte ca CCR să dea o decizie. Dacă nu va fi cvorum, Tăriceanu şi Zgonea vor da vina pe faptul că aleşii PNL nu au venit la şedinţă, deci nu au vrut să modifice legea.

Totuşi, cu sau fără şedinţa de marţi a Parlamentului, sesizarea PNL rămâne în picioare şi poate avea consecinţe în cazul Şova. „Solicitam CCR să constate şi încălcarea dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constituţia României, care prevede că «respectarea Constitutiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie», de către conducerea Senatului României, datorită refuzului de a constata, în cuprinsul procesului-verbal alcatuit după votul asupra cererii Ministrului justitiei privind încuviinţarea măsurii reţinerii şi arestării d-nului senator Şova Dan-Coman, îndeplinirea condiţiilor din art. 76 alin. (2) din Constituţie“, se mai arată în sisezarea PNL.

Articolul 76 alin. (2) spune că „legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi“. Iar pentru orice solicitare de ridicare a imunităţii trebuie adoptată o hotărâre. În traducere, liberalii invocă faptul că solicitarea de ridicare a imunităţii pentru Dan Şova a fost votată conform Constituţiei, însă conducerea Senatului a refuzat să adopte o hotărâre în acest sens. PNL speră astfel că CCR va recomanda Senatului să adopte o hotărâre pe baza votului deja dat, iar Dan Şova să poată fi reţinut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite