Cum vrea PSD să îngroape definitiv referendumul lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis ameninţă Guvernul că va declanşa un referendum dacă mai modifică legislaţia penală
Klaus Iohannis ameninţă Guvernul că va declanşa un referendum dacă mai modifică legislaţia penală

Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea a iniţiat o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului. Surse politice susţin că, în spatele dezbaterii, PSD ascunde intenţia de a interzice prin lege ca preşedintele să declanşeze un referendum pe teme ce ţin de Justiţie.

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, organizează miercuri o dezbatere cu scopul de a modifica Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Dezbaterea a fost organizată pe repede-nainte: invitaţia este datată 20 martie, în condiţiile în care discuţiile sunt programate pentru miercuri, 22 martie.

Demersul lui Nicolicea vine în contextul în care, în urmă cu o lună, majoritatea parlamentară PSD-ALDE a avizat favorabil intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un Referendum pe tema Justiţiei, punând, totuşi, patru condiţionări în ceea ce priveşte întrebarea care va figura pe buletinele de vot. Exact acele condiţionări sunt şi temele propuse acum spre dezbatere. Ba mai mult, chiar Eugen Nicolicea a formulat, atunci, cele patru piedici puse preşedintelui, însuşite ulterior de întreg partidul.

Practic, Nicolicea a interpretat după bunul plac Constituţia, decizii ale CCR şi prevederi din Tratate internaţionale pentru a demonstra că Iohannis nu poate organiza un referendum pe tema Justiţiei. Dintre cele patru, una e esenţială: dreptul preşedintelui de a organiza referendumuri pe tema Justiţiei. Or, potrivit unor surse politice, Eugen Nicolicea intenţionează să modifice Legea referendumului, tocmai în sensul în care preşedintele să nu poată organiza consultări populare pe teme ce ţin de Justiţie şi de fiscalitate. „Argumentul său este următorul: din moment ce poporul nu poate declanşa o iniţiativă cetăţenească pe probleme fiscale sau judiciare, de ce preşedintele poate să declanşeze un referendum pe aceste teme?“, a declarat un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“. Însă Nicolicea amestecă lucrurile.

Constituţia e de partea preşedintelui
Articolul 74 din Constituţie spune: „Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot“. Aşadar, dacă poporul vrea să promoveze direct, iar nu prin intermediul parlamentarilor, un proiect de lege, strânge cel puţin 100.000 de semnături. Un exemplu relevant este Coaliţia pentru familie, care a strâns 3 milioane de semnături pentru a modifica definiţia familiei din Constituţie. Însă articolul 74 mai spune: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea“.

Eugen Nicolicea extinde această interdicţie şi pentru preşedinte. Aşadar, interpretează Nicolicea, dacă şeful statului vrea să iniţieze un Referendum, trebuie să evite problemele fiscale, amnistia, graţierea şi înţelegerile internaţionale. Însă Constituţia îi oferă libertate deplină preşedintelui când vine vorba de consultări populare. Articolul 90 spune: „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional“. Şi tot preşedintele are libertatea să decidă  ce e de interes naţional. Însă, dacă Nicolicea inserează interdicţia în Legea referendumului, libertatea din Constituţie rămâne strict teoretică. „Intenţia PSD este clară: să restrângă preşedintelui domeniile în care poate chema poporul la referendum. PSD a dat avizul pentru referendum în condiţiile în care oricum nu putea bloca demersul, însă acum modifică legea şi blochează definitiv demersul lui Iohannis“, a spus avocata Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.

Iohannis doar a amânat referendumul
În acest moment, Iohannis are avizul Parlamentului, deci poate declanşa oricând referendumul pe Justiţie. De ce nu a făcut-o până acum? „E foarte posibil ca PSD să încerce noi atacuri la Justiţie, din acest motiv un referendum organizat acum l-ar face mai puţin eficient pe viitor“, au explicat pentru Hotnews.ro surse din Administraţia Prezidenţială.  Însă, dacă PSD modifică legea între timp, intenţia preşedintelui va rămâne suspendată definitiv. Şi nu vorbim doar de acest caz: practic, preşedintele nu va mai putea cere niciun alt referendum pe tema Justiţiei. Deci PSD l-ar lăsa pe Iohannis fără o armă politică importantă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite