Cum vrea Opoziţia să combată liberarea criminalilor şi violatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD, în frunte cu „juristul“ Eugen Nicolicea, au susţinut adoptarea Legii recursului compensatoriu. FOTO Inquam Photos
PSD, în frunte cu „juristul“ Eugen Nicolicea, au susţinut adoptarea Legii recursului compensatoriu. FOTO Inquam Photos

Înmulţirea agresiunilor şi omorurilor săvârşite de persoane care au fost liberate odată cu Legea recursului compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD ALDE, i-a făcut pe politicienii din Opoziţie să vină cu soluţii pentru a combate măsurile luate de Putere.

Ultimul caz de infractor recidivist lăsat în libertate în urma aplicării Legii recursului compensatoriu s-a întâmplat la Mediaş, acolo unde un fost deţinut a înjunghiat mortal un tânăr, în urma unei altercaţii. În urma acestui caz, venit după alte agresiuni făcute de persoane care au ieşit în baza Legii recursului compensatoriu, mai mulţi aleşi ai Opoziţiei au reacţionat şi au anunţat proiecte de lege care sî blocheze ieşirea timpurie a infractorilor.  

Deputatul PNL Florin Roman a primul care a  anunţat că la începutul sesiunii parlamentare va depune un proiect de lege care le va interzice criminalilor, violatorilor şi tâlharilor să mai beneficieze de recursul compensatoriu. „Voi depune la începutul sesiunii parlamentare un proiect de lege pentru ca cei care comit infracţiuni cu violente, crime, tentative de crima, tâlhărie sau viol sa nu mai beneficieze de predeverile Legii 167/2017, privind regimul compensatoriu. Aproape 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme. 700 s-au reîntors deja în puşcării. Circa 200 de romani au căzut victime din nou violentelor acestor recidivişti, care in libertate au comis crime, tentative de crime, violuri sau tâlharii“, a anunţat Roman.

Ulterior, cu precizări a venit şi deputatul USR Stelian Ion. „Umblă Moartea liberă pe străzi, eliberată de Dragnea şi Nicolicea, iar noi stăm cu mâinile-n sân! Am redactat deja Legea pentru abrogarea monstruosului «recurs compensatoriu». Astăzi îi dăm forma finală şi o depunem la Parlament. Sper să găsim pe cineva pe la secretariat“, a scris pe Facebook Stelian Ion, unul dintre juriştii USR.

USR: Legea a fost măcelărită de Nicolicea

Deputatul şi face şi câteva precizări despre Legea recursului compensatoriu. „Ca să fie clar: propunerea a venit de la guvern cu un filtru judiciar, era o formă a liberării condiţionate, dar a fost măcelărită de Nicolicea în Camera Deputaţilor. Ne-am opus, am încercat să o îmblânzim cu amendamente, am atacat-o la CCR, dar degeaba. A ieşit o lege criminală, dar «constituţională». Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovaţi, trebuie să o abrogăm în regim de urgenţă! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare pentru că este ditamai urgenţa: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriţi românii pe stradă de infractori eliberaţi înainte de termen, fără discernământ“, a mai scris Stelian Ion.

Alesul aminteşte aminteşti şi că UDMR voia să permită eliberarea mai multor deţinuţi. „Trebuie făcută o precizare: dacă era după UDMR, în loc de 6 zile, infractorii primeau un "cadou" de 9 zile reduse la fiecare 30 executate! Cetăţeni români de etnie maghiară, de asta i-aţi votat pe indivizii ăştia? Să-i scoată pe criminali să ne omoare pe străzi?!“, a conchis USR-istul.

De altfel, o ordonanţă de urgenţă (OUG) e soluţia cea mai rapidă pentru diminuarea efectelor recursului compensatoriu.  O OUG ar putea să pună condiţii mai restrictive privind liberarea deţinuţilor, însă e greu de crezut că PSD şi ALDE ar susţine un asemenea demers, în condiţiile în care lideri social-democraţi vorbesc de contrariul de adoptarea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea.

Tudorel Toader se delimitează

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a delimitat total de această lege, aruncând vina pe Parlament şi pe iniţiatori. „Consecinţele trebuiesc asumate de către cei care au iniţiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege!“, a scris pe Facebook Tudorel Toader. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite