Cum vrea Dragnea să-şi conserve Puterea: Guvern-marionetă dirijat de la partid. Dilemele liderului PSD: cui să-i dea pe mâini Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a pregătit dinainte pârghiile necesare pentru a manevra, din umbră, guvernarea, dar să-şi păstreze, în acelaşi timp, şi controlul politic asupra partidului. O comisie de partid în faţa căreia va răspunde politic Guvernul condus de un apropiat de-al lui Liviu Dragnea este soluţia găsită de liderul PSD. Pe lista scurtă pentru funcţia de premier sunt: Mihai Fifor, Sorin Grindeanu şi Gabriel Petrea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea pare că a renunţat la ideea de a forţa nominalizarea sa în funcţia de premier, în negocierile cu preşedintele Klaus Iohannis, şi îşi pregăteşte terenul pentru a dirijia din umbră Guvernul, dacă fizic nu se va afla la Palatul Victoria. 

În acest scop, Liviu Dragnea va da naştere unei comisii de partid, formată exclusiv din membrii PSD, care va avea rolul de a superviza şi de a trage la răspundere premierul şi miniştrii săi. „Guvernul va fi monitorizat de un grup de specialişti deja stabilit la nivelul partidului care va urmări realizarea angajamentelor la termenele şi în condiţiile din programul de guvernare. Vor face lunar rapoarte privind eficienţa actului de guvenraare şi, dacă va fi cazul, vor face şi propuneri în acest sens, propuneri de orice natură“, a declarat Liviu Dragnea.

Practic, deciziile de guvernare se vor lua la partid, iar miniştrii le vor executa la Palatul Victoria. Cel mai probabil, Liviu Dragnea va prelua şi şefia comisiei de monitorizare a actului de guvernare, dar şi conducerea Camerei Deputaţilor. Dragnea va fi şef al partidului, al deputaţilor şi al comisiei care va controla Guvernul. Cele trei funcţii îi vor acorda lui Dragnea rolul de păpuşar, miniştrii fiind doar nişte executanţi. „Responsabilitatea şi decizia sunt la partid si la preşedintele partidului, oamenii au pus ştampila pe PSD, nu au votat un guvern“, a concluzionat Dragnea, pentru a fi cât se poate de clar cine va deţine puterea.

Dragnea ţine pe jar tot partidul

Următorul pas pentru Dragnea este propunerea de premier pe care o va înainta preşedintelui Klaus Iohannis. „Nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru preşedintele Iohannis şi nici măcar pentru PSD, ci în interesul acestei ţări. Vom merge foarte cinstit cu o propunere care poate fi acceptată şi care, din punct de vedere matematic şi politic, să nu fie refuzată“, a mai arătat Dragnea. Deşi cei mai mulţi din partid ştiu că Dragnea nu are încredere absolută în nimeni, liderul PSD va trebui să aleagă un social-democrat despre care să aibă cele mai mari garanţii că nu îl va trăda şi îl va asculta întocmai. 

Dragnea nu a dezvăluit numele premierului colegilor săi. Nimeni nu ştie pe cine va alege liderul PSD pentru a-l propune preşedintelui pentru funcţia de premier. Potrivit statutului PSD, propunerea de premier trebuie însă votată de Comitetul Executiv Naţional al partidului (CExN), for care cuprinde vicepreşedinţii partidului, parlamentarii şi liderii de filiale. Dragnea a anunţat însă nu nu vrea ca numele de premier să fie cunoscut înainte de a merge la Palatul Cotroceni. De aceea, cel mai probabil, liderul PSD va cere mandat din partea colegilor săi pentru a nu divulga numele de premier şi a merge pe mâna sa în negocierile cu Iohannis. 

Apropiaţii lui Dragnea

Deşi Dragnea ţine ascuns numele de premier, social-democraţii vorbesc despre posibile variante. Cei mai mulţi avansează numele liderului senatoirlor PSD, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, funcţie echivalentă cu locul doi în ierarhia de partid, în acest moment, potrivit statutului. Fifor a mai avut o surpriză din partea lui Dragnea în momentul în care a anunţat că îl susţine să preia şefia Consiliului Naţional. Potrivit unor surse din PSD, Fifor a aflat doar cu câteva minute înainte de a fi anunţat pe scenă că va viitorul preşedinte al Consitltiului Naţional. 

O altă variantă vehiculată în rândul social-democraţilor este Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicaţiilor. În prezent, Grindeanu este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, judeţ unde PSD a bătut, pentru prima dată, PNL, care a avut-o pe liderul Alina Gorghiu prima pe listă. În urma acestui scor ruşinos pentru PNL, preşedintele PNL Timiş Nicolae Robu şi-a dat demisia din funcţie. 

O a treia variantă este preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD), Gabriel Petrea, cel care a deshis lista PSD Bucureşti pentru Camera Deputaţilor. Este unul din cei mai apropiaţi oameni ai lui Liviu Dragnea, în prezent. 

Liviu Dragnea a spus că, în acest moment, el nu îndeplineşte criteriile legale pentru a fi desemnat în funcţia de premier. Liderul PSD mizează pe faptul că acea lege va fi declarată neconstituţională, iar în acel moment va putea să devină premier. „Eu nu am de gând să forţez nicio lege, dar dacă acea lege nu va mai exista, vorbim doar de condiţia matematică şi politică“, a mai spus preşedintele PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite