Cum vrea Cioloş să modifice Legea votului prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va simplifica la maximum condiţiile prin care pot fi deschise secţii de vot în străinătate la alegerile parlamentare din toamnă, tocmai pentru a mobiliza diaspora să iasă la vot. În schimb, PSD şi ALDE se gândesc cum să pună beţe în roate.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat ieri că pregăteşte modificarea Legii votului prin corespondenţă. „ Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate“, a spus  premierul Dacian Cioloş, înaintea şedinţei de Guvern, fără a oferi prea multe detalii. Însă, potrivit unor surse politice, premierul vizează, concret, modificarea articolului 23 din  lege, referitor la organizarea de secţii de votare în străinătate. Din punct de vedere locativ, Guvernul poate deschide secţii de vot peste graniţe în ambasade, consulate sau institute culturale. Putem să le numim secţii de vot tradiţionale.

În afara acestora, articolul 23, alineatul 2, mai spune că „pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte locaţii decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare“. Putem să le numim secţii de vot speciale. Să luăm un exemplu: într-un oraş din Spania există o comunitate de câteva sute sau mii de români. Însă, în acel oraş, nu există nici ambasadă, nici consulat, nici institut cultural, toate acestea fiind la o distanţă considerabilă. Tocmai ca românii să nu fie puşi pe drumuri, Guvernul ia legătura cu Primăria din acel oraş, care pune la dispoziţie un imobil pentru deschiderea unei secţii de vot. Însă aici intervine primul hop.

Până anul trecut, era strict decizia Guvernului dacă deschidea astfel de secţii de vot. Spre exemplu, guvernarea PDL s-a uitat unde sunt nucleele de români din străinătate şi acolo a deschis secţii de vot speciale, având şi interes politic, pentru că diaspora este într-o proporţie covârşitoare de dreapta. Ca un contraexemplu, Guvernul Ponta, deşi a păstrat numărul de secţii de vot din timpul Guvernului Boc, a mutat secţiile din comunităţile importante de români, în localităţi unde conaţionalii noştri puteau fi număraţi pe degete, tocmai ca importanţa votului din diaspora să fie diminuată.

„Şopârla“ din lege

În toamna anului trecut, PSD şi PNL au bătut palma pe legea votului prin corespondenţă şi au schimbat criteriul de înfiinţare a unei secţii speciale. Mai exact, n-au mai lăsat libertate Guvernului să decidă unde deschide o astfel de secţie, ci au pus o condiţie: să existe cel puţin 100 de alegători care să solicite acest lucru.

La prima vedere, pare că PSD şi PNL au venit în sprijinul comunităţii de români din afara graniţelor. Însă a aieşit total pe dos. Să citim mai întâi legea. „În afara secţiilor de votare prevăzute la alin. 1 ( ambasdade, consulate, institute culturale –n.r.) se organizează una sau mai multe secţii de votare, pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform Registrului Electoral, cel puţin 100 de alegători“, arată articolul 23 alineatul 3.

Capcana acestui articol este sintagma „conform Registrului Electoral“. În traducere, Guvernul poate deschide secţii de vot în comunităţile mici de români numai dacă există cel puţin 100 de oameni care se înscriu în Registrul Electoral. Or, tocmai aici e hiba: din cauza birocraţiei, românii din străinătate nu s-au înscris în Registrul Electoral. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, luni, că au fost validate doar 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Doar 3.613, în condiţiile în care sunt peste 3 milioane de români cu drept de vot în afara graniţelor. Or, dacă nu se înscriu, Guvernul nu poate deschide – cum permitea vechea legislaţie – secţii de vot speciale, chiar dacă are date clare că există zone cu mii de români în regiuni din  Spania, Italia sau alte ţări. Mai pe scurt, dacă, în trecut, un Guvern de bună credinţă putea deschide din proprie iniţiativă o secţie de vot pentru un pâlc de români, azi nu mai poate. Iar „prejudiciul“ adus diasporei pare destul de însemnat. „Să luăm un caz concret: Italia. În 2014, în Italia au fost 55 de secţii de vot. Azi, în condiţiile în care românii sunt obligaţi să se înscrie în Registrul Electoral, ar trebui să se deschidă numai 6 sau 7. Guvernul trebuie să schimbe neapărat legea, astfel încât să se revină la situaţia de până în 2014“, susţine senatorul liberal Viorel Badea, ales într-un colegiu din diaspora.

Iar Guvernul Cioloş chiar asta se pregăteşte să facă: să scoată din textul legii obligaţia ca românii să se înscrie în Registrul Electoral, astfel încât să poată deschide secţii de vot în baza estimărilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), tocmai pentru a oferi diasporei o şansă în plus să voteze. În plus, premierul Dacian Cioloş vrea ca înscrierea în Registrul Electoral să poată fi făcută şi online. Astfel, românii vor fi scutiţi de alte drumuri inutile la ambasade şi consulate, unde, în prezent, sunt obligaţi să ducă nelipsita copie după buletin. Modificările urmează să fie operate prin ordonanţă de urgenţă, iar noul text va fi lansat în dezbatare publică la mijlocul lunii august, după ce ministrul pentru diaspora, Maria Ligor, va negocia în zilele următoare cu fiecare partid în parte. ;

PSD şi ALDE strâmbă din nas

Partidele aflate la putere, dar care n-ar avea nimic de câştigat de pe urma schimbării legii, nu privesc cu ochi buni sprijinul oferit de Guvern românilor din străinătate. „Este, din păcate, un gest mai mult de imagine“, a comentat Călin Popescu Tăriceanu, care a avertizat că modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor ar putea fi respinsă de Curtea Constituţională (CCR). Însă magistraţii CCR s-au mai pronunţat pe astfel de speţe, iar concluzia a fost clară: legislaţia electorală poate fi modificată chiar şi în prag de alegeri, dacă drepturile electorale nu sunt îngrădite. Iar, în acset caz, nu numai că nu sunt restrânse, dar chiar se înlesneşte posibilitatea de a vota. De asemenea, surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că PSD intenţionează să respingă în Parlament ordonanţa de urgenţă pregătită de Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite