Cum vor vota deţinuţii şi pacienţii. Secţii de votare vor mai fi amenajate în muzee, cinematografe sau hoteluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 21.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). De asemenea, sute de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală vor vota, duminică, la urnele mobile ce vor fi aduse în unităţile sanitare şi nu în ultimul rând, unii alegători vor vota în hoteluri, muzee sau cinematografe.

Aproape 21.000 de deţinuţi din totalul celor aproximativ 32.000 aflaţi în penitenciarele din România şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile prezidenţiale de duminică, au precizat, pentru Mediafax, repezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit surselor citate, în penitenciare au fost organizate 92 de secţii de votare, unde vor funcţiona urne mobile.

Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie cetăţeni români, să aibă peste 18 ani, să deţină acte de identitate valabile şi să nu aibă interzis acest drept prin sentinţa de condamnare.

Odată întrunite aceste condiţii, deţinuţii au trebuit să facă o cerere către reprezentanţii peniteciarului unde sunt încarceraţi, iar în urma aprobării acesteia ei vor putea să voteze duminică.

Persoanele aflate în arest preventiv pot vota în aceleaşi condiţii.

În ceea ce priveşte persoanele aflate în arest la domiciliu, ele trebuie să anunţe instanţa competentă că vor să părăsească locuinţa pentru a merge la vot şi, numai dacă solicitarea le este admisă, îşi vor putea exercita acest drept.

Unii dintre alegători votează duminică în hoteluri, muzee sau cinematografe

Majoritatea celor peste 18.500 de secţii de votare de la prezidenţiale vor fi organizate în şcoli. Unele însă vor funcţiona în sedii de firme, hoteluri, stadioane, muzee, cinematografe, case particulare sau parohiale, foste sedii de CAP. La Deveselu se va vota inclusiv la "Asociaţia de Locatari 5".

Cele mai multe dintre secţiile de votare vor fi amenajate, ca de obicei la alegeri, în şcoli, grădiniţe, licee, universităţi, cămine culturale, primării, săli de sport, cămine pentru copii sau persoane vârstnice, biblioteci comunale, săli polivalente, săli de festivităţi.

Primarii au optat însă, în unele cazuri, să înfiinţeze secţii de votare în locuri mai puţin obişnuite. Astfel, printre secţiile de votare din judeţul Alba, se numără şi cele amenajate la Bazinul olimpic, la cinematograful "Dacia" şi la stadionul municipal "Cetate". În localitatea Blaj, din acelaşi judeţ, unii dintre alegători vor merge la urne la Piaţa Agroalimentară. De asemenea, vor mai fi amenajate secţii de votare în Gara CFR din Teiuş, la Tabăra de Creaţie şi Odihnă "Avram Iancu" din localitatea Lunca Largă, la o "casă particulară" din Făget şi la casa parohială din localitatea Inuri.

Pentru alegătorii din judeţul Constanţa, primarii au decis organizarea de secţii de votare inclusiv la Teatrul Fantasio şi Agenţia Fiscală din municipiul reşedinţă, iar în Mangalia la SC Eco Gold SA, Hotel Mangalia şi la clubul spitalului din localitate.

În judeţul Cluj, vor fi amenajate cabine de vot la Centrul Regional de Excelenţă, la Eparhia Reformată din Ardeal şi la "Garaje Compania de Transport Public" din Cluj-Napoca, la Ocolul Silvic din Dej, la "gospodăria doamnei Paraschiva Irimia" din satul Moara de Pădure, la fostul sediu CAP din Moara Dumbrava.

În judeţul Prahova, pentru amenajarea secţiilor de votare vor fi folosite, printre altele, Muzeul de Istorie, Ocolul Silvic, "Blocul 24 B- parter", o cantină de ajutor social din Ploieşti, Gara Ploieşti Triaj, un sediu de firmă de pază din Buşteni şi un "imobil proprietate" în Sinaia.

Printre sediile mai neobişnuite pentru care au optat primarii din judeţul Suceava se află "Atelier zonă CFR" în Suceava, hotelurile "Bradul" şi "Intus" din Vatra Dornei, Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, Clubul Fermierilor din Mestecăniş.

Sute de pacienţi internaţi în spitalele bucureştene vor vota la urne mobile

Sute de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală vor vota, duminică, la urnele mobile ce vor fi aduse în unităţile sanitare, în urma solicitărilor formulate de aceştia, care sunt centralizate şi înaintate, sâmbătă seară, secţiilor de votare.

La Institutul Fundeni, de pildă, ar urma să voteze 300 de pacienţi, a precizat, pentru Mediafax, managerul unităţii, dr. Carmen Orban.

Până vineri după-amiază, acelaşi număr de pacienţi de la Spitalul Floreasca îşi exprimaseră intenţia de a vota. "Este posibil ca acest număr să crească, în funcţie de solicitările pe care le-am putea primi astăzi (sâmbătă - n.r.), inclusiv de la pacienţi care urmează să fie internaţi", spune purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Opriţa.


„New York Times“, despre acuzaţiile de spionaj făcute în campania electorală: „Au adăugat un strop de strălucire imaginii banale a domnului Ponta“

Deutsche Welle atrage atenţia că alegerile din România reprezintă o răscruce de drumuri care va afecta toată Europa

Cum a fabricat Ponta scandalul „vila lui Băsescu“

Cum se văd alegerile prezidenţiale în presa internaţională: „Va pica România testul anticorupţie? Fosta ţară comunistă trebuie să aleagă“

DOCUMENT Guvernul a revenit şi susţine că de fapt a respins proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite