Cum vor USR, PNL şi PMP să oprească tendinţele de numiri provizorii în funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 60 de senatori şi deputaţi din USR, PNL şi PMP au depus o iniţiativă legislativă prin care vor ca numirile în funcţii publice, fără concurs, să fie de maximum şase luni, iar după această perioadă, pe postul respectiv să vină doar un funcţionar care a dat concurs.

Aleşii din USR, PNL şi PMP urmăresc modificarea Legii privind Statutul funcţionarilor publici, în sensul ca în condiţiile în care e o funcţie publică vacantă, „se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică (n.r.- a promovării temporare a unui funcţionar public), pe o perioadă maximum 6 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici“. În prezent, legea permite ca într-un an calendaristic un funcţionar să poată fi numit pe o funcţie superioară pe o perioadă de 6 luni, iar în „mod excepţional“ poate fi prelungită perioada cu încă trei luni. 

De asemenea, în iniţiativa depusă la Senat e prevăzut faptul că după expirarea perioadei de şase luni, „funcţia vacantă nu mai poate fi ocupată prin numire cu caracter temporar“. Prin urmare, arată iniţiatorii în expunerea de motive, „limitarea perioadei de numire provizorie la un singur mandat de maximum 6 luni conduce la obligativitatea organizării concursului de ocupare a funcţiei vacante în interiorul perioadei de numire provizorie“. 

Nu în ultimul rând, cei peste 60 de semnatari ai proiectului de lege dau şi un exemplu practic, fiind ales anul 2015. „Un studiu inclus în Strategia 2016-2020 (n.r.- Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice 2016-2020) precizează faptul că doar pentru anul 2015 au fost acordate 2.179 de avize pentru funcţiile de conducere cu caracter temporar dintr-un total de 3.050 de posturi pentru înalţi funcţionari publici“, arată iniţiatorii în expunerea de motive.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite