Cum vede Opoziţia prezentarea lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii premieri de dreapta, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, au comentat, pentru "Adevărul", anunţul făcut de premierul Victor Ponta despre situaţia economică actuală a României.

Fostul premier Emil Boc a comentat anunţul lui Victor Ponta despre situaţia economică în care se găseşte
România, la această oră, reamintind meritele guvernării PDL.

„Victor Ponta se laudă cu măsurile de stabilitate economică pe care guvernele PDL le-a luat. România este pe primul loc la restabilirea echilibrului bugetar, după ce Guvernul PDL a plătit mari costuri politice, iar românii au avut de suferit. Însă premierul Victor Ponta nu spune nimic despre impactul creşterii preţurilor la gaze şi la utilităţi. Primul ministru nu a anunţat niciun proiect care să susţină creşterea numărului de locuri de muncă sau o măsură prin care economia reală a României să crească“, a comentat Emil Boc, pentru „Adevărul“, starea economică a ţării noastre, prezentată de Victor Ponta.

Fostul preşedinte al PDL a recunoscut şi unele merite ale actualei guvernări. „Trebuie să recunoaştem că Executivul condus de Victor Ponta nu a sărit din ţinta de deficit bugetar stabilită în anul 2011. Dar repet, nu avem bani pentru crearea de noi locuri de muncă. Măsurile anunţate de actualul Guvern se bazează pe măsurile de asistenţă socială“, a mai declarat Boc.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a explicat, pentru „Adevărul“, că multe dintre efectele pozitive resimţite de români în 2013 şi asumate de Guvernul Ponta în nume propriu sunt, de fapt, urmări ale pachetului de austeritate adoptat de Parlament în timpul guvernării Boc. „Domnul Ponta nu ştie că acest buget este impus de guvernarea Boc? Nu înţeleg de ce nu a lăudat guvernarea Boc în campanie“, a declarat fostul premier.

CRITICILE LUI UNGUREANU

Ex-prim-ministrul observă, astfel, că Victor Ponta a tratat revenirea la nivelul din aprilie 2012 a cursului valutar ca pe o reuşită a guvernului pe care îl conduce, însă, în fapt, creşterea euro s-a datorat în primul rând instabilităţii politice din vară. „Nu cumva cursul valutar a fost stricat de o guvernare bezmetică în vara aceasta?“, se întreabă, retoric, Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat importanţa respectării tratatului fiscal semnat de preşedintele Băsescu în 2012, care prevede că ţara nu poate avea un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB. „Un deficit de 0,5% din PIB se apropie foarte mult de zero. Or, dacă luăm în calcul faptul că dobânzile împrumuturilor pe care le are România sunt de peste 1%, atunci asta înseamnă că România trebuie să fim pe plus. Deci, ar însemna că ne bazăm pe o creştere economică sigură. Astfel, singura şansă de a respecta tratatul fiscal este de a constrânge bugetul“, a mai explicat fostul premier.

Un alt punct important în bugetul pe anul 2013 sunt banii pentru investiţii. Acestea, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, trebuie prioritizate şi alese pe criterii de fezabilitate. De aceeaşi părere este şi fostul ministru al Internelor Traian Igaş, care consideră investiţiile o parte importantă a bugetului pe 2013.

„Din punct de vedere politic, Guvernul Ponta nu a adus nimic bun. A întrerupt investiţii în Arad, unde mai era nevoie de finanţare pentru centura Aradului, dar s-au găsit bani pentru stadionul din Târgu-Jiu sau pentru centura ocolitoare a aceluiaşi oraş“, a explicat Igaş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite